Türkiye’nin yüzünü güldürecek önerge…
-MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Türkiye’de pek bilinmeyen topraksız tarım uygulamalarına dikkat çekerek, destek ve teşvik çağrısında bulundu.
--Karakaya “Topraksız tarımın desteklenmesi sonucunda; tarım yapılabilecek toprağa sahip olmayan yeni girişimciler, yeni üreticiler ortaya çıkacak, tarımda yeni bir üretim alanı oluşacak, halkımıza yeni ekmek kapısı iş alanları açılacak ve istihdamın yanında tarımsal verim de artacaktır.” dedi.
Türkiye’nin yüzünü güldürecek önerge
MHP’li Karakaya’dan “ilaç gibi” önerge
ADANA – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın önerisine Hükümet sahip çıkarsa,
Türkiye; tarımda ve istihdamda yüz güldürecek yeni bir kapıyı aralayabilecek.
TOPRAKSIZ TARIMA DİKKAT ÇEKTİ
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, yine göz ardı edilen, üzerinde durulmayan ama Türkiye için çok önemli olan bir konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Mevlüt Karakaya, bu sefer topraksız tarım uygulamalarına dikkat çekti.
NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANI AZALIYOR
Önergede; nüfusun artmasına karşın, tarım alanlarının ve temiz su kaynaklarının giderek azaldığı gerçeğine işaret eden Karakaya, devamla “Bunun yanında ani yaşanan iklim değişiklikleri tarımsal üretimimizi olumsuz etkilemektedir. Kişi başına düşen tarım alanının ve üretilen toplam ürün miktarının giderek azalması sonucunda tüm Dünyada alternatif bitkisel üretim yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerin en başında ise ‘Topraksız (Hidroponik) Tarımsal Üretim’ gelmektedir.” bilgisini paylaştı.
YENİ GİRİŞİMCİ, YENİ İŞ VE AŞ KAPISI
Karakaya “Bilindiği üzere alternatif üretim yöntemleri ne kadar erken fark edilir ve geliştirilirse küresel rekabette o kadar avantaj sağlanmaktadır. Çok geç kalmadan Bakanlık tarafından hidroponik tarımın desteklenmesi ve teşvik edilmesi isabetli olacaktır. Topraksız tarımın desteklenmesi sonucunda; tarım yapılabilecek toprağa sahip olmayan yeni girişimciler, yeni üreticiler ortaya çıkacak, tarımda yeni bir üretim alanı oluşacak, halkımıza yeni ekmek kapısı iş alanları açılacak ve istihdamın yanında tarımsal verim de artacaktır.” dedi.
KARAKAYA, ŞU SORULARA CEVAP ARADI
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:
“Ülkemizde hidroponik tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Hidroponik tarımın geliştirilmesi için hangi teşvik ve destek programları uygulanmaktadır? Alternatif tarımsal yöntemlerin incelenmesi ve ülkemizde uygulanabilirliğinin araştırılması için Bakanlığınız bünyesinde herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?”
TOPRAKSIZ TARIM NEDİR?
Topraksız tarım ya da hidroponik tarım, toprak olmadan durgun su kültürü içinde
uygulanan bir tarım biçimidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin eriyiğinden faydalanmakta; bundan dolayı, toprağın tamamında mineral aramak yerine besinleri kolay bir şekilde ve doğrudan besin eriyiğinden alabilmektedir. Otsu gövdeye sahip tüm bitkiler, özellikle domates, patlıcan, salatalık, kabak, fasulye, biber ve brokoli gibi sebzeler; karpuz, kavun ve çilek gibi meyveler bu yöntemle yetiştirilebilmektedir. Türkiye; sahip olduğu arazi, su, iklim özellikleri, bol güneş ışığı ve özellikle jeotermal su kaynakları bakımından topraksız tarımın uygulanabilmesinde şanslı ülkeler arasında yer alıyor.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.