Türkiye'nin İlk 'Medya İletişim Bürosu' Adana Adliyesi'ne

Türkiye'nin İlk 'Medya İletişim Bürosu' Adana Adliyesi'ne
 ?Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi? kapsamında, Adana Adliyesi'nde Türkiye'nin ilk ?Medya İletişim Bürosu?...


 

?Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi? kapsamında, Adana Adliyesi'nde Türkiye'nin ilk ?Medya İletişim Bürosu? açıldı.

Adalet Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı tarafından yürütülen ?Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi? kapsamında kurulan Türkiye'nin ilk ?Medya İletişim Bürosu? Adana Adliyesi'nde açıldı. Açılışta konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Akın Çakın, adalet sisteminin kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdiğini vurgulayarak, tüm çalışmalarda ?Adalete güven? meselesinin ön planda olduğunu söyledi. Adli olayların topluma aktarımının en önemli araçlarından biri olan kitlesel medyanın bu güven üzerindeki etkisinin önemine değinen Çakın, ?Proje kapsamında 30 yıldır yargı basın sözcülüğü kurumunu uygulamakta olan Almanya ve Hollanda?dan gelen uzmanların katkısıyla Türk adalet sisteminin gerçekleri de göz önüne alınarak yeni bir sistem kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir? dedi. Çakın, medya irtibat bürolarının kuruluş ve işlevlerine yönelik standartların ortaya konulduğu ?Yargıda Basın Sözcülüğü? ve ?Medya İletişim Büroları Çalışma Kılavuzu? hazırladıklarını dile getirdi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise kişinin iç dünyasında kalan, açıklayamadığı fikirlerinin düşünceyi açıklama özgürlüğü olarak kabul edilemeyeceğini ifade etti. Asıl özgürlüğün düşüncelerin serbestçe açıklanabilmesi olduğunu söyleyen Yeldan, ?Kamuoyu, olaylar ve sorunlar üzerinde herkesin özgürce düşünce açıklayabildiği, eleştiri yapabildiği, değişik yorumların, tezlerin tartışıldığı bir ortamda gelişip olgunlaşabilir. Bireylerin doğru habere ulaşabilmelerini sağlamak, diğer taraftan kişinin özgürlük ve güvenliği, adil yargılama hakkı arasında dengeli bir ilişkinin oluşmasına sağlayacak ?Medya İletişim Bürosu? bu alanda çok önemli bir ihtiyaca cevap verecektir? şeklinde konuştu.

İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kaya da önceden adli açıklamaların adliyeyle ilgisi olmayan birimler tarafından yapıldığından, hızlı ve doğru bilgiye ulaşmanın engellendiğini belirterek, Medya İletişim Bürosu'nun bu sorunu çözeceğini bildirdi. Konunun şuan için hukuki bir altyapısının olmadığını söyleyen Kaya, ?Basın Sözcülüğü?ne ilişkin HSYK?nın çıkardığı bir genelge mevcuttu. Ancak son yasal düzenlemeyle bu genelge yürürlükten kaldırılmıştır. Bu nedenle bu tip açıklamaların öncelikle adli görevliler tarafından yapılması gerektiğine dair yasal düzenleme; en azından benzeri bir genelgenin yürürlüğe konulması uygun olacaktır? ifadelerini kullandı.

Basın Savcısı Ali Yalçın ise kitlesel medyanın yargı ile etkileşimin belirli bir düzeye bağlanması ve güçlendirilmesinin her iki taraf açısından da önemli olduğunu vurgulayarak ?Şu anda yazılı bir kuralı olmayan kitlesel medya ve yargı ilişkisinin böyle bir proje ile güçlendirilmesi önemli bir gelişmedir. Yargının görevi medyayı geliştirmek değil, onun özgürlük alanını rahat bırakmak, belki yardımcı olmaktır? diye konuştu.

Alman mahkemelerinin eski Basın Sözcüsü, şuan da bir üniversitede okutmanlık yapan hakim Brigitte Koppenhöfer de gazetecilerin özel hayatın korunması kavramına yabancı olduklarını öne sürdü. Hukuk dilinin mutlaka tercüme edilmesi gerektiğini ifade eden Koppenhöfer, ?Tercüme edecek araca ihtiyaç vardır. Bunlar basın sözcüleridir. Basın sözcüleri dava hakkında basınla bilgi paylaşırken anlaşılır bir dil kullanmalı. Tarafların hakları korunmalı. Adalet halkı için yargılar. Yarı aktif olarak bilgi paylaşmalı; aynı zamanda hızlı ve anlaşılır olmalı? dedi.

Almanya Basın Sözcüsü Savcı Günter Rüter de yargı makamlarıyla basın mensuplarının bilgi paylaşımında bulunmak zorunda olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: ?Bu noktada soruşturmanın tehlikeye atılmaması gerek. Tarafların haklarını korumak zorundayız. En önemli husus ise masumiyet karinesidir. Gazetecilerin bakış açısı bizimle aynı değildir. Açıklamalarımız tarafları nahoş durumlara sokabilir. Yanlış anlaşılmak istemem; tabii ki yargı ile medya işbirliği içinde çalışmalıdır. İstişare ile çok güzel başarılar elde edebiliriz.?

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, kurulan Medya İletişim Bürosu'nun basın mensuplarının işlerini kolaylaştıracağını söyledi. Karşılıklı güvenin esas olduğunu ifade eden Esendemir, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu olduğu zaman gazeteciler adliye koridorlarında fotoğraf çekebilecek, doğru bilgiye daha kolay ulaşıldığında Adana için daha güzel haberlerin çıkacağına inanıyorum."

Konuşmanın ardından davetliler ve protokol üyeleri Medya İletişim Bürosu'nun açılışını yaptı.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.