Türk Kızılayı 148 yaşında
"Mecruhin ve Marza-yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti” olarak 11 Haziran 1868'de kurulan Türk Kızılayı, 148. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
ANKARA (AA)-Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılayın 148. kuruluş yıl dönümü ile ramazanda kan bağışında yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri hakkında AA muhabirine bilgi verdi.
Türk Kızılayını, genç cumhuriyetten önce kurulan 148 yaşında ulu bir çınar olarak tanımlayan Kınık, şunları söyledi:
"Balkan harpleri döneminde sivillerin savaşın zararlarından korunması, yaralı askerlerin değişimi ve onlara yardım cemiyeti olarak kurulmuş, daha sonra da adı Hilal-i Ahmer ve son olarak Kızılay olarak değişmiş bir kurumuz. 700 şube ve 5 bin 500 çalışanımızla yardım konusunda Türkiye'nin en büyük, dünyanın da en itibarlı ve efektif kurumuyuz."
Kınık, Çanakkale'de Kızılay Müzesi kurulacağının müjdesini de vererek, şu değerlendirmede bulundu:
"Ağadere ve Akbaş'taki sahra hastanelerimizin olduğu yerlerde yeni bir müze projesi başlattık. Hilal-i Ahmer Çanakkale Müzesini geçmişte yaşananları yeni nesillere aktarmak için 26 Ağustos'ta halkımızın hizmetine sunacağız. Çanakkale Savaşları esnasında Kızılayın batırılan gemisi Halep'in batış tarihi olan 26 Ağustos tarihinde açmayı planlıyoruz. Ama bu yıla yetişmeyebilir. Muhtemelen gelecek yıl 26 Ağustos'ta müzemizi halkımıza açmış oluruz."
Kan bağışı kampanyaları
Kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve bağışçılardan toplayıp bin 500'e yakın hastanedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını aktaran Kınık, ihtiyacın azalmadığını, hatta bu ramazan normalden fazla bir talep olacağını öngördüklerini dile getirdi.
-Kızılay olası bir depreme hazır mı? -Türk Kızılayının depreme her zaman hazır olduğunu vurgulayan Kınık, "Kızılayın afetlerdeki ana sorumluluğu gıda ve beslenmedir. Barınma ve çadır gibi konularda ise yardımcı pozisyondayız. Her an afet olacakmış gibi 9 afet bölgemizde 340 bin kişilik beslenme ve barınma kapasitemizi hazırda tutuyoruz." dedi.
Afet hizmetlerindeki eşgüdümün geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Kınık, afetlerin daha verimli yönetilmesi ile bilgi sistemlerinin faydalı kullanılabilmesi ve gönüllü katkısının artırılması gibi alanlarda daha çok çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.