Türk hikâyesinin büyük ustası

Türk hikâyesinin büyük ustası
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan usta hikayeci Mustafa...



Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan usta hikayeci Mustafa Kutlu'nun Türk hikâyeciliğinin en önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek; "Modern olanla geleneksel olanı kendine özgü, yeni ve yerli bir dille harmanlayan yazarın bu dil ile yazdığı hikayeler, çağdaş bir mesnevi gibidir" dedi.

Küçükçekmece Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ile birlikte Türk hikâyesinin yaşayan en önemli hikâyecilerinden Mustafa Kutlu için Fatih'teki Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen Aynanın Sırrı: Mustafa Kutlu Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Fatih Andı, Kutlu'nun eserlerinin yanı sıra ressam, spor yazarlığı, yayıncı, editör, eleştirmen ve senarist yönüyle de ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Andı; "Yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan Kutlu, Türk hikâyeciliğinin en önemli isimlerindendir. Modern olanla geleneksel olanı kendine özgü, yeni ve yerli bir dille harmanlayan yazarın bu dil ile yazdığı hikâyeler, çağdaş bir mesnevi gibidir" şeklinde konuştu.

İLK GÖZ AĞRISI

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara da konuşmasında, yazarın edebiyat ve düşünce dünyasına değindi. Mustafa Kutlu'nun, "ilk göz ağrısı" eserinin Ortadaki Adam olduğunu aktaran Kara; "Yazarın tekrar basımına müsaade etmediği bu eseri nerede bulursanız mutlaka alınız" dedi.

TÜRK HİKÂYECİLİĞİNDE MUSTAFA KUTLU

Sempozyumda, yazarın hayatının anlatıldığı belgesel filmin de gösterimi yapıldı.

Mustafa Kutlu'nun hayatı, sanatı ve eserlerinin değerlendirildiği sempozyumda, Türk edebiyatı sahasında yaptıkları çalışmalarla tanınan akademisyen ve yazarlardan Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. İsmail Kara, eleştirmen Ömer Lekesiz, deneme yazarı Beşir Ayvazoğlu; Türk Hikâyeciliğinde Mustafa Kutlu, Mustafa Kutlu Hikâyelerinin Tematik Yelpazesi, Mustafa Kutlu Hikâyelerinde Dil ve Yapı, İnanç, Tasavvuf ve Mustafa Kutlu'nun Hikâyeleri, Mustafa Kutlu'da Modernizm Eleştirisi ve Gelenek, Mustafa Kutlu'nun Hikâyelerinde İnsanlar, Mustafa Kutlu'da Taşra, Kent ve Kentli İnsan, Mustafa Kutlu'da Toplumsal Dönüşümün İzleri, Hikâyelerinin Dışında Mustafa Kutlu konu başlıkları çerçevesinde bildiriler sundular. Ayrıca, Aynanın Sırrı Dile Geldi başlığıyla Birşey Yap isimli Mustafa Kutlu hikâyesini Gökdemir İhsan seslendirdi.

ŞEREF BERATI

Sağlık sorunları nedeniyle sempozyuma katılamadığı bildirilen Mustafa Kutlu'ya verilmek üzere Şeref Beratı, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek tarafından Dergâh Yayınları'ndan bir yetkiliye takdim edildi.

MUSTAFA KUTLU

Erzincan'da 1945 yılında doğan Mustafa Kutlu, Erzincan Lisesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Tunceli Lisesi'nde ve İstanbul'da Vefa Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapan Kutlu, 1974'te mesleğinden ayrılarak Dergâh Yayınları'nda çalışmaya başladı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayın müdürlüğünü 3. ciltten itibaren üstlenen Kutlu'nun ilk hikâyeleri Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çıktı. 1990 yılından bu yana aralıksız bir şekilde Dergâh edebiyat dergisini yayımlayan Kutlu'nun hikâyelerinde toplumsal dönüşüm işlenir.

Daha çok köy ve kasaba insanının günlük endişelerini işleyen Kutlu'nun hikâyelerinde, kahramanlar Türkiye'deki sancılı değişimin birer şahididirler. Mustafa Kutlu'nun hikâye kitapları arasında Ortadaki Adam, Gönül İşi, Yokuşa Akan Sular, Yoksulluk İçimizde, Ya Tahammül Ya Sefer, Sır, Bu Böyledir, Uzun Hikâye, Beyhude Ömrüm, Mavi Kuş, Tufandan Önce, Rüzgârlı Pazar, Menekşeli Mektup, Kapıları Açmak ve Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı ile deneme kitapları arasında Şehir Mektupları ve Akasya İle Mandolin gibi eserleri yer alıyor.

Milli Gazete

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.