Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
için ülkemizde her yıl 18-24 Kasım tarihleri arası Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak kutlanmaktadır.
Ağız ve diş sağlığımız genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için toplum tarafından gereken önem verilmemektedir. Bu nedenle ağız ve diş hastalıkları toplumumuzda çok sık görülmekte olup; tedavileri için çok fazla zaman ve para gerektirmesi nedeniyle günümüzde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu çözmek için ağız ve diş sağlığı anlayışımızın tamamen değişmesi zorunluluk haline gelmiştir.
Genel sağlıkla ağız diş sağlığı birbirini etkiler. Bazı durumlarda da mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir. Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyovasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz 2011 yılından itibaren ilimizdeki tüm okullarda çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize yönelik bilgilendirme seminerleri, ağız - diş tarama faaliyetleri, koruyucu flor jel, flor vernik uygulama programları düzenlemektedir. Koruyucu amaçlı yapılan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde amaç çocuklarımızın daha sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlamak ve vatandaşlarımızın dikkatini çekerek bilgilendirme yapmaktır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Dişhekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Dişhekimliği Birliği (AAPD) toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması ve çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamışlardır.
Ağız boşluğunda bulunan bakteriler ve şeker diş sağlığımızı olumsuz yönde etkilerken, tükürük ve florürün olumlu etkiler yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Günde 2 kere dişhekiminin önerdiği miktarda florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması çürüğün azaltılmasında çok önemlidir.Ayrıca yüksek çürük riski taşıyan bireylerde dişhekimi tarafından uygulanan florür uygulamalarının da çürük oluşumunu engellemede etkili olduğu bilinmektedir.Çürük önlemek için kullanılan oral florür kaynakları toksik dozda florür içermemektedir ve güven vericidir.Ayrıca diş hekimi kontrolünde ve vücudumuzun alması gereken oranda yapıldığı için güven vericidir.
2016-2017 eğitim-öğretim dönemi içerisinde koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarımız Ekim 2016 tarihinden itibaren ilimizin bütün ilçelerinde başlatılmış olup; sürekli ve düzenli olarak yapılan bu projeler kurumumuz diş hekimlerinin özverili çalışmaları ile gün geçtikçe daha kapsamlı bir şekilde artarak devam etmektedir. Bu yıl okullarda yapılan taramaların yanı sıra mobil diş aracımızla göçer tarım işçilerimizin yaşadığı çadırlarda ve köy okullarımızda çocuklarımızın dişlerine basit koruyucu tedaviler uygulayarak hizmet götürmeye devam ediyoruz.
GÜÇLÜ DİŞLER SAĞLIKLI GÜLÜCÜKLER İÇİN;
Ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir.
Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız - diş sağlığı açısından bilgi vermeleri onların doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir. Biberon ile uzun süre ve şekerli besinler verilmesi, emziklerin bal, pekmez, reçel gibi maddelere batırılarak verilmesi, bebeğin bütün dişlerini etkileyen ve çok hızlı ilerleyen çürüklerin oluşmasına sebep olur. Biberon çürüğü dediğimiz bu çürük tipi ağrı ve iltihaplanmalara, süt dişlerinin erken kaybına ve beslenmenin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Bebeklerin ağızlarında biberon varken uyutulmaları da doğru değildir.
GÜÇLÜ DİŞLER SAĞLIKLI GÜLÜŞLER İÇİN geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatarak, halkımızın "AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI'nı ve diş hekimlerimizin "DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ' nü" kutluyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.