Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
 Geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızı ve toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek, doğru alışkanlıklar kazanmalarına...

 

Geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızı ve toplumumuzu ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek, doğru alışkanlıklar kazanmalarına katkı sağlamak ve koruyucu diş hekimliğinin önemi vurgulamak için ülkemizde her yıl 18-24 Kasım tarihleri arası Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. 2012 yılı TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları, son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı almaktadır. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için gereken önemin verilmediği bu hastalıklar, toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri, tedavilerinin zaman ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir.

Bu bilgilerden hareketle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 2014 yılında oluşturmuş olduğu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda, toplumun ağız ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine, kademeli olarak florürlü vernik uygulanması, bu öğrencilerin ağız ve diş muayenelerinin gerçekleştirilmesi, konu hakkında toplum farkındalığının (öğrenci, veli vb.) arttırılması çalışmalarını başlatmıştır.

 

İlimizde Mili  Eğitim  Müdürlüğü’ne   bağlı   okulların  vermiş   olduğu   destekle,  son bir yıl içerisinde  İlimiz  genelinde   16.323   anasınıfı  öğrencisinin  ağız   ve   diş   sağlığı  muayeneleri  gerçekleştirilmiş, 10.103 ' üne  florürlü  vernik  uygulanmış, 21361 ' una  konu  hakkında  farkındalık  eğitimleri  verilmiş ve 25914 ' ine  diş fırçası ve diş macunu dağıtılmıştır.

 

2015-2016 eğitim-öğretim dönemi içerisinde koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarımız Ekim 2015 tarihinden  itibaren İlimizin bütün ilçelerinde başlatılmış olup; sürekli ve düzenli olarak yapılan bu projeler kurumumuz diş hekimlerinin özverili çalışmaları ile gün geçtikçe daha kapsamlı bir şekilde artarak devam etmektedir.

MASUM BEYAZ GÜLÜCÜKLER İÇİN;

Ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir.

Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da  öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız - diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir.

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.