TMMOB’dan Adana’da Kadın Kurultayı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Kadın Komisyonu tarafından Adana’da Kadın Kurultayı düzenlendi.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nde yapılan TMMOB 4. Kadın Kurultayında Divan Başkanlığı’na Makine Mühendisi Arzu Özdal İdem, yazmanlığa ise Burçak Koruyucu ve Neslihan Yeşil getirildi.
Adana İl Kadın Komisyonu Başkanı Ziraat Mühendisi Ayten Dolançay, TMMOB Kadın Kurultaylarının politika üretme yöntemlerinden en geniş katılımlı ve eşit söz söyleme hakkının olduğu çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenledir ki; 4.sünü yapacağımız yerel kurultayımızın, meslek örgütümüzün içinde tartıştığımız ve yaşadığımız alanlardaki sorunları tespit etmede ve sorunlara karşı çözüm üretmede katkı sağlayacağı düşüncesini taşımaktayız. Kurultay sonucunda belirlenen konu başlıklarıyla sorunların farkında olma, sorunları görme ve bu sorunlara çözüm üretme noktasında kadın bakış açısını oluşturmakla daha güçlü bir TMMOB örgütlülüğü sağlayacağımızı düşünmekteyiz.” dedi.
TMMOB Ankara kadın çalışma grubundan Harita Mühendisi Ülkü Karaalioğlu, bu yıl 4’ncüsünü gerçekleştirdikleri TMMOB Kadın Kurultayı’nın köşe taşlarını bundan öncekilerde de olduğu gibi yerel kurultaylarda hep birlikte döşeyeceklerini ifade etti. Karaalioğlu, “Daha önce gerçekleştirdiğimiz kurultaylardan bugüne, kadınlar adına nelerin kazanıldığından, nelerin olumlu yönde değiştiğinden bahsetmeyi çok isterdim. Maalesef, tam aksine, gericilik ve piyasa sarmalında cemaat ve tarikat hegemonyasının giderek güçlendiği, güvencesiz iş yaşamına zorlayan, aile içine hapseden ve kadın bedenini namus kavramının odağına koyan anlayışın/ yaşam biçiminin topluma bir model olarak dayatıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte, kadına yönelik şiddet katlanarak artmış, ayrımcılık, sömürü ve eşitsizlik, sistemli düzenlemelerle derinleştirilmiştir. “diyerek konuşmasına ”Biz artık,Özgürlüğün, demokrasinin kreş çağındaki çocuklara takılan türban ile ölçülmediği,bir toplumda yaşamak istiyoruz. “ şeklinde konuştu.
“Siyasetde Cinsiyetçilik, Eğitimde Cinsiyetçilik, Çalışma Yaşamında Cinsiyetçilik ve TMMOB'de Kadın örgütlenmesi” konularının tartışıldığı 4. Kadın kurultayında CHP Adana Milletvekili Adayı Jeoloji Mühendisi TMMOB Kadın komisyonu üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin,‘Siyasette Kadının Yeri’ konulu sunum yaptı. Şevkin, “Türkiye’de sadece bir kadın vali var. 801 kaymakamdan 13’ü kadın, 464 vali yardımcısından 10’u kadın, Türk Dışişleri’nde 111 büyükelçiden 11’i kadın” diye konuştu.
Dünyadaki 193 ülkeden sadece 19’unun kadınlar tarafından yönetildiğini belirten Şevkin, “Kadın siyasette simgesel olarak var edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
TMMOB Kadın komisyonu üyesi İnşaat Mühendisi Dilay Aydoğan ise “Eğitimde Cinsiyetçilik” konulu sunum yaptı. Aydoğan, “Ailede Toplumsal Cinsiyet eşitsizliği, Okul öncesi aile içi eğitimde cinsiyet eşitsizliği, Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” konularında görüşlerini dile getirdi, eğitimin ailede başladığını, daha cocuk iken çocukların giyiminden, oturuşuna, oynadıkları oyuncaklara kadar kız ve erkek olarak ayırıldığını ve erkek çocukların cesur olarak, kız çocuklarının da korkak olarak tanımlandığını anlattı.
Ziraat Mühendisi HAcer Sönmezateş ise ailenin ve dinamik nüfusun korunması yasa tasarısı hakkında bi,lgiler verd. Sönmezateş, bu kanun tasarısı ile kadınların sadece annelikle tanımlandığına dikkat çekerek, “Sermayenin ana yönelimi olan esnek çalışmayı doğum bahanesiyle kadınlardan başlayıp yaygınlaştırmak olduğunu ayrıca kadınları kariyer planı açısından İşlevsiz kılındığını doğum vs. nedeni ile kadınlar terfi ettirilmemektedir diye devam eden konuşmasında, ancak yapılması gereken istihdam yaratan politikalara öncelik verilmelisidir” dedi.
Harita mühendisi Filiz Mersin, Adana İKK Kadın komisyonunun 2014-2015 yılının çalışmalarını anlattı, komisyon olarak düzenledikleri atölye çalışmalarından, konferans ve söyleşileri anlattı. Makina mühendisi, Arzu Pekdur ise kadın üyelere yapılan anket sonuçlarını anlattı, kadınların kişisel bilgileri, eğitim süreci, çalışma hayatı ve meslek odaları ile olan bağları, meslek odalarından olan beklentileri üzerine bir sunum yaptı. Pekdur, sigortasız ve asgari ucret alarak çalışan kadın mühendislerin çalışma yaşamında büyük oranda mobinge uğradığını, aynı işi yaptıkları erkek meslektaşlarından daha düşük ücretlere çalıştıklarını ve terfide engellendiklerini kaydetti.
Kurultayda, makine mühendisi Hülya Yılmaz ve Irmak Poyrazoğlu TMMOB’de kadın örgütlülüğünün nasıl artırabileceği konusunda çalışma yapılması konusunda önerge verdi ve önerge oybirliği ile kabul edildi. Kurultayın serbest kürsü bölümünde söz alan üyeler görüşlerini dile getirdi. TMMOB Ankara kadın çalışma grubundan Şehir Plancısı Ayşe Işık Ezer, kadın çalışmaları konusunda TMMOB olarak çok yol katedildiğini, bir çok kurum tarafından çalışmaların örnek oluşturduğunu sözlerine ekledi.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.