Tiyatro Festivali Başladı

Tiyatro Festivali Başladı
 Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık,  Türkiye genelinde barolararası bir Tiyatro Festivali düzenlemiş olmanın 'mutluluğunu...

 

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık,  Türkiye genelinde barolararası bir Tiyatro Festivali düzenlemiş olmanın 'mutluluğunu ve onurunu' yaşadıklarını söyledi.

 

Festival 14 Mayıs’a kadar sürecek

 

Adana Barosu, barolar arasında bir ilki başlatmanın mutluluğunu yaşıyor. Sanata ve tiyatroya destek olmak amacıyla Adana Barosu'nun öncülüğünde düzenlenen Tiyatro Festivali açılış kokteyli ile başladı. 9-14 Mayıs 2015 tarihleri arasında Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde sahnelenecek oyunların biletleri de tükendi. Türkiye genelinde tiyatro grubu bulunan Antalya Barosu, Mersin Barosu, Eskişehir Barosu, Adana Barosu ve Nazım Oyuncuları Tiyatro Toplukları ilimize geldi. Festivalin açılış kokteylinde ev sahipliğini Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık üstlendi. Antalya Baro Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı adına Yönetim Kurulu Üyesi Av. Şenol Ustaoğlu, Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Osmaniye Baro Başkanı Av. Dilem Aksoy, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, Antakya Baro Başkanı Metin Dönmez ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan açılışta hazır bulundu.

Hacı Sabancı Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen açılış kokteyline bölge baro başkanlarının yanı sıra ve çok sayıda avukat ve vatandaşlar katıldı.

 

 Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık,  Türkiye genelinde barolararası bir Tiyatro Festivali düzenlemiş olmanın 'mutluluğunu ve onurunu' yaşadıklarını söyledi.

'Sanatın içine tükürenlerin' olduğu bir sanat eserine 'ucube' nitelendirilmesinin reva görüldüğü ülkede sanata ve sanatçılara destek olacaklarını ifade etti.

Av. Çıtırık, önceki gün vefat eden tiyatro ve sinema oyuncusu Zeki Alasya'ya da rahmet diledi.

Türkiye de sanatın ne olduğunun ve hangi faaliyetlerinin sanat kapsamında olduğunu siyasi iktidar tarafından 11 kişiden oluşturulmak istenen TÜSAK adındaki heyetin belirleyeceği günler yaşadıklarını ifade eden Av. Çıtırık, ucuz, nitelikli ve ulaşılabilir sanat eserlerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını vurguladı.

BARO BAŞKANLARIMIZLA TİYATRONUN YANINDAYIZ

Av. Çıtırık, "Devlet Tiyatrolarının 66 yıllık tarihine bakıldığında , Cumhuriyetin devrimci kadrolarının o daha o dönemde, eğer ;ülke gelişecekse, çağdaşlaşacaksa, kültür, sanat olayları ile gelişeceğini gören insanların kurduğu devlet tiyatrolarının, operalarının, bale , güzel sanatların, senfoni orkestralarının kapatıldığı bir dönemi yaşamaktayız. İşte böylesi bir dönemde destek veren   baro başkanlarımızla birlikte ve değerli tiyatro topluluklarımızla ve o tiyatro topluluklarında günlerini. Emeklerini, enerjilerini harcayan değerli meslektaşlarım ve onları çalıştıran değerli hocalarımızla birlikte bu bu etkinliği gerçekleştirmenin mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz."

MUHSİN ERTUĞRUL İLE CEVAP VERDİ

Av. Çıtırık, " Bu memleketin Kültür Bakanına ve ülkeyi karanlığına götürmek isteyenlere ömrünü Türk Tiyatrosu ve sinemasına adamış olan dönemin iktidar partisi Demokratik Partisi'nin sıkıştırmasına maruz kalmış olan Muhsin Ertuğrul ile cevap vermek istiyorum:  "Çocuktum, yaşamımı tiyatroya adadım. Hem sevdiğim bir işte, bir sanat kolunda çalışmak için hem de bu sanat dalının toplumun yüreğinde çiçekler açtıracağına öyle bir inandım ki yarın kıyamet kopacağını bilsem bugün bir tiyatro açarım" diyecek kadar saplantılıydı mesleğine... Bu saplantı sözcüğü abartılı gelmesin tam yerindedir. Çünkü yeryüzünde tiyatro binbir derde devadır ona göre; insanı iyiliğe, güzelliğe, gerçeğe çıkaran yoldur. Bütün kötülüklerin, insanın insandan kopmasından, uzaklaşmasından; birbirlerinin sıcaklığını, sevgisini duyamadıklarından doğduğuna inanç getirdim bir kez. Artık, beni bu inançtan, bu kanıdan kurtaramazdı kimse. Onun için, bu yolu doğru yol belledim. İyiliğe, güzele, gerçeğe çıkaran yol." Kendisini Şehir Tiyatrolarından uzaklaştırmak isteyenlere de ; Şehir Meclisi üyelerinden bir kaçı, eğer tiyatroyu özel çiftlikleri, sanatçılarını da parayla tutulmuş kâhyaları sanıyorlarsa, uyansınlar. Bu tiyatro, sanatçılarındır. Belediyeyle ilgisi, şehirliden vergiyi belediye topladığı ve tiyatro toplumun hizmetinde olduğu bu vergiden payına düşeni belediye kanalıyla aldığı içindir. Tiyatro; hükûmetlerin veya belediyelerin lûtfuyla yaşayan bir arpalık değildir." Demekte.

SANATA MÜDAHELE OLMAMALI

Av. Çıtırık, "Kurulduklarından bu yana tiyatrolar özgürlüklerini, hürriyetlerini muhafaza etmişlerdir. Yer yer devlete, belediyeye  bağlıdırlar. Ama işlerine asla sanatçıdan başkaları karışmamalıdır. Tiyatronun Ayastefanos zamanından beri topluma önderlik eden , devleti , hükümeti eleştiren, devleti denetleyen her koşulda yol gösteren, gerçeği, güzeli tanıtan bir yönü vardır. Bu yönleri ne tiyatronun ne aydınlık sahnesi ne de bu sahneyi kapatmak isteyenler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Cumhuriyet devrimi ve bu cumhuriyet devriminin kökleri çok kuvvetlidir çok derinlerdedir. Hep birlikte sanatın içine tükürenlere ve sanatı 'ucube ' olarak nitelendirenlere  inadına, ısrarla yaşasın tiyatro diyorum."

ANTALYA BAROSU THEMİS HEYKELİ HEDİYE ETTİ

Antalya Barosu adına konuşma yapan Av. Şenol Ustaoğlu,  Av. Mengücek Gazi Çıtırık'a Themis heykeli takdim etti ve "Biz onun yüreğini, cesaretini bilerek buraya geldik. Burada o kadar güzel anlar yaşanıyor ki bunu anlatmak çok zor. Tiyatro yapan meslektaşlarıma minnettarım. Desteğinizi esirmeyin. Bu gerçekten güzel bir dünya,elbirliğiyle yaşatalım.." dedi

 BARO BAŞKANLARI, "İLKLERİN BAROSU" İSMİYLE ANILIYORSUNUZ

Osmaniye Barosu Başkanı Av. Dilem Aksoy, "Türkiye'de barolar arasında Adana Barosu ' ilklerin barosu' olarak anılıyor. Bunu başaran Adana Barosu 'nun değerli başkan, yönetim kurulu ve personeline teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı "Adana Barosu Başkanımız bizlere söylenecek söz bırakmadı. Ama şunu söyleyebilirim, tiyatro; muhalif bir tavır oldu. Halktan yana oldu. Hiçbir zaman iktidar yanlısı olmadı. Bunun böyle devam edeceğine inanıyorum. Bizleri davet ettikleri için teşekkür ediyorum." dedi

Hatay Barosu Başkanı Av. Metin Dönmez de, "İlkler zor. Bu ilki başlatmak cesaret ister , emek ister. Burada bu festivale katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Avukat olarak, barolar olarak sanat ve sanatçıdan da sorumluyuz. Mesleğimiz adına burada sanat için bir ışık yakıldı. Bu ışığı Adana Barosu'nun değerli başkanı yaktı. Ben de, sanatla sorunu olanlara inadına sanat diyorum." şeklinde konuştu.

 Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen de, Atatürk'ün veciz sözünde olduğu gibi  "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur" demesi sanata verilmesi gereken önemi anlatıyor. Biz, Avukatlık Yasasının 76. ve 95. maddeleri gereği toplumun yararına olan faaliyetlere destek oluyoruz, olacağız da."

TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yurdagül Gündoğan da, tiyatro gruplarının barolarda oluşmasına her zaman destek olduklarını belirterek, 'mensubu olduğum Adaba Barosu'nun böylesine güzel bir ilki başarmasından dolayı da ayrıca onurluyum." Dedi.

İLK OYUN “ KADINLIK BİZDE KALSIN” SAHNELENDİ

Mersin Barosu Avukatlarının oluşturduğu “Yırtık Cübbe” isimli tiyatro grubu “ Kadınlık Bizde Kalsın” isimli oyunu sahneledi. Oyun sonunda Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek gazi Çıtırık ve Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen sahnede oyuncuları kutladı ve plaket ve çiçek takdim ettiler.  

HANGİ OYUNLAR SAHNELENİYOR? 

14 Mayıs tarihine kadar sürecek Adana Barosu Tiyatro Festivali'nde 9 Mayıs Mersin Barosu "Kadınlık Bizde Kalsın", 10 Mayıs Antalya Barosu "Rossenbergle Ölmemeli", "11 Nisan Pazartesi Eskişehir Barosu "Ölüm ve Kız", '12 Mayıs Salı ve 13 Mayıs Çarşamba Adana Barosu 'Komşu Köyün Delisi", 14 Mayıs Perşembe Nazım Oyuncuları "Kırmızı Deynek"oyunları Adana Devlet Tiyatrolarında saat 20:00'den itibaren izleyebilecekler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.