"TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları"
- "Biz girişim bankacılığı yapıyoruz. Şu anda sayısı 10'a çıkan girişim evlerimiz var. Burada girişimciye uçtan uca, iş fikrinden şirketi kurup büyütüp pazara açması, iş modelinin hazırlanmasına kadar tüm hizmetleri veriyoruz"
ADANA (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB), KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve "Endüstri 4.0" sürecine adapte olabilmeleri amacıyla düzenlediği "TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları" toplantısı Adana'da yapıldı.
TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bir otelde düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, endüstri 2.0 ve 3.0'da ön plana çıkan unsurun sermaye olduğunu, bu dönemde bir firmanın milyar dolar seviyesine gelmesinin 40-50 yıl sürebildiğini söyledi.
Boz, endüstri 4.0'da öne çıkan unsurun nitelikli insan olduğunu, bu dönemde iki yılda sıfır sermayeli bir şirketin dünyanın kaderini değiştirebilecek hale gelebildiğine dikkat çekti.
Mülkiyet ekonomisi yerine paylaşım ekonomisi uygulamaların çok daha fazla görüleceğine işaret eden Boz, bunun yanı sıra müşteriyi artık kitlesel olarak görmek yerine ona kendisini özel hissettiren, özel tişört tasarımı gibi hizmetlerin yapıldığı uygulamaların daha fazla yaygınlaşacağını, uzun süren Ar-Ge çalışmaları yapmak yerine insan hayatını odağına alan iş modellerinin daha fazla ilgi göreceğini belirtti.
Boz, dünyada girişimciliğin çok fazla önem kazandığı bir döneme girilmeye başlandığını aktararak "Biz girişim bankacılığı yapıyoruz. Şu anda sayısı 10'a çıkan girişim evlerimiz var. Burada girişimciye uçtan uca, iş fikrinden şirketi kurup büyütüp pazara açması, iş modelinin hazırlanmasına kadar tüm hizmetleri veriyoruz. Şu anda İstanbul'da girişim evlerimizde yer yok. Üniversitelerde girişimcilik dersi veriyoruz. Alıyoruz, seçiyoruz 4-5 ay boyunca girişimcilik dahil eğitim veriyoruz ondan sonra iş fikirleriyle geliyorlar." diye konuştu.
- "4.0'ın şifrelerini çözen şirketler için önemli fırsatlar olacaktır"
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da akıllı fabrikalar, insansız sanayi tesisleri, sürücüsüz araçlardan oluşan bir toplumdan bahsedilen bu dönemin, bilinen tüm iş yapış modellerini değişime uğratarak yeni bir sanayi modeli sunduğunu belirtti.
Endüstri 4.0'ın düşük maliyetler, hatasız ve kaliteli üretim, yüksek verimlilik, yüksek hız ve güvenlikli çalışma, yüksek müşteri memnuniyeti, az çevre kirliliği, düşük enerji tüketimi gibi önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Kıvanç, "Bu süreçte, kendini güncellemeyen işletmeler elenecek. 4.0'ın şifrelerini çözen şirketler için ise önemli fırsatlar olacaktır. Dijital dönüşümden beslenen Endüstri 4.0, gelişmekte olan güçlü bir pazara sahip Türkiye’deki sanayi kuruluşları için önemli bir fırsattır. Makinelerin birbirleriyle iletişim kurduğu, verimliliğin merkeze oturduğu, dijitalleşmeyi getiren bir devrime sessiz ve kayıtsız kalamayız. Bu yeni dönemi değerlendirememe, ıskalama gibi bir lüksümüz yoktur." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy "Endüstri 4.0 yolunda dijital fabrikalar", Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu "Global rekabet ve KOBİ'ler", uzman danışman Mehmet Sanlı da "Türkiye KOBİ'leri ve Endüstri 4.0" konularında bilgi verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.