Tarımsal faaliyetlerde dinsel tutumu analiz edecekler
- TÜBİTAK, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Karslı'nın "Kırsal Yaşam, Tarımsal Faaliyet Uygulamalarında Dinsel Tutum ve Davranışların Analizi Projesi"ni desteğe değer buldu
- Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Karslı:
- "Projemizi köy köy gezip, yaklaşık bin çiftçiye ulaşarak 18 ayda tamamlamayı planlıyoruz"
- "Çiftçi, özellikle aşırı üretim-sağlık çatışmasında, ahlaki veya dinsel davranış yaklaşımı anlamında nerede duruyor en son noktada bunun analizini yapacağız"
ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN - Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahset Karslı'nın, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) kabul edilen projesi kapsamında 5 kişilik ekip 18 ayda bine yakın çiftçiye ulaşıp, bu meslek grubunun dinsel zihniyetini analiz edecek ve tarımsal uygulamalardaki dini tutumlarını, algılarını ölçecek.
Karslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kırsal Yaşam, Tarımsal Faaliyet Uygulamalarında Dinsel Tutum ve Davranışların Analizi" adlı projesinin, Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu söyledi.
Proje yürütücüsü Karslı, aynı fakülteden din sosyoloğu Yrd. Doç. Dr. Ali Albayrak, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kahraman ve iki öğrenciyle "Çiftçinin meslek bilincinde dinin ne kadar etkin olduğu" sorusuna cevap arayacaklarını anlattı.
Projeyi şubat ayında başlatmayı planladıklarını belirten Karslı, "Çiftçilerin dinsel zihniyetini analiz etmeye, tarımsal faaliyet ve uygulamalarındaki dini davranışlarını, algılarını ölçmeye yönelik projemizi köy köy gezip, yaklaşık bin çiftçiye ulaşarak 18 ayda tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
Karslı, Antalya'nın ilçelerinde örneklem üzerinden yürütecekleri alan çalışmasında, çiftçilere anket uygulayıp veri toplayacaklarını bildirdi.
- Tarımdaki halk inanışları da ortaya çıkacak
Çiftçinin, toprağı Allah'ın kendilerine bir emaneti olarak görüp görmediği, ilaç kullanırken canlıları düşünüp düşünmediğini ölçmeye çalışacaklarını vurgulayan Karslı, şöyle konuştu:
"Çalışmamızın, 'Üzerlerine düşen görevleri yapıyorlar mı? Bir felaket karşısında tevekkül boyutları nedir? Karşılaştıkları problemler karşısında, ürünlerin başına gelecek herhangi bir sıkıntı boyutunda meseleyi kader çerçevesinde ele alıyorlar mı, almıyorlar mı?’ gibi bir boyutu da var. Özellikle tarımsal faaliyetlerinde bir takım halk inanışlarına yer veriyorlar mı? Bazı uygulamalar var örneğin, 'Ürün ekerken dua etmek, okunmuş su serpmek' gibi. Benzeri halk inanışlarında çiftçilerin bilgi düzeylerini saptamaya çalışacağız."
Karslı, ayrıca çiftçinin üretimi karşısında zekatını verip vermediğini, bunu şükür olarak değerlendirip değerlendirmediklerini de araştıracaklarına dile getirdi.
- "Sağlıklı üretim, sağlıklı tüketim"
Bugünün en büyük problemlerinden birinin "Sağlıklı üretim, sağlıklı tüketim" konusu olduğunu ifade eden Karslı, şunları kaydetti:
"İnsanlar, artık sağlık problemleriyle uğraşıyorlar. Günümüzde yediklerimizin güven problemi, doğal olup olmadığı tartışmaları var. Bu noktada çiftçi, özellikle aşırı üretim ve sağlık çatışmasında, ahlaki veya dinsel davranış yaklaşımı anlamında nerede duruyor? Sağlıklı üretim yapmaya çalışırken, bunu bir dinsel yaklaşım çerçevesinde yapıyor mu yapmıyor mu? Yaptığı tarımsal faaliyetlerdeki hatalar, yanlış ilaç kullanımı gibi bilimsel anlamdaki gelişmeleri göz ardı etmenin getirmiş olduğu, insanlara vereceği sağlık problemleri karşısında bunun bir hesabının olup olmayacağı algısı hangi düzeyde? Bunun bir hesabını verip, verememe noktasında dinsel yaklaşımları var mı, yok mu? En son noktada bunun analizini yapacağız."
Karslı, projenin finansal desteğinin TÜBİTAK tarafından sağlanacak olmasının bilimsel altyapısının öneminin yanı sıra ilahiyat fakültelerinin bu tip çalışmalardaki etkinliğini gösterdiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.