Tarihi el yazmaları ABD'den Türkiye'ye getirildi

Tarihi el yazmaları ABD'den Türkiye'ye getirildi
 Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 15 yıl önce çalınan iki el yazması eserin, ABD'deki bir üniversitenin özel koleksiyonunda olduğu,...

 

Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 15 yıl önce çalınan iki el yazması eserin, ABD'deki bir üniversitenin özel koleksiyonunda olduğu, internette araştırma yapan doktora öğrencisi tarafından fark edildi.

 

KONYA (AA) - Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden çalınan iki el yazması eserin, ABD'deki bir üniversitenin özel koleksiyonunda olduğunu belirleyen Türk öğrenci, durumu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşine iletince, eserlerin Türkiye'ye iadesi sağlandı.

 

Utrecht Üniversitesi doktora öğrencisi Hüseyin Şen, internette araştırma yaparken, ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi Yazma ve Nadir Eser Kütüphanesi Lawrence J. Schoenberg koleksiyonunda Selçuklu dönemine ait 2 el yazması eser olduğunu fark etti.

 

Şen'in durumu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Konya Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine bildirmesinin ardından yapılan incelemede, eserlerin Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 2000'de çalınan 103 el yazması eserle 7 Arap harfli matbu eserin arasında yer aldığı belirlendi.

 

Kütüphaneye, 5544 demirbaş numarası ile kayıtlı "El-İşaret Ve't-Tenbihat Fi'l-Mantık" ve 5545 demirbaş numarası ile kayıtlı "Miftahu'l-Ulum" adlı el yazması eserler, bakanlığın girişimleriyle 22 Haziran'da Türkiye'ye getirildi ve kütüphaneye konuldu.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Konya'yı ziyaretinde, Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesine giderek, yazma eserleri inceledi.

 

Hüseyin Şen, eşinin "Osmanlı kuş evleri"ne ilgisinin olduğunu, kendisinin de araştırmalarında eşine yardım ettiğini söyledi.

 

Araştırmaları sırasında "Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi'nden çalınan yazma" yazan bir görsel gördüğünü anlatan Şen, "Satır sayısı ve hangi tarihe ait oldu gibi bilgiler vardı. Bakanlığın sitesine girip, çalınan yazma eserlerle ilgili bilgilere baktım. Bilgileri teyit ettim, büyük oranda benzerlik gösteriyordu" diye konuştu.

 

Konya Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de yazma eserlerle 64 kitap kapağının da çalındığını belirterek, "Çalınan kitap kapaklarından yeni kapak üretmişler. Bir kitabı bölüp, iki ayrı şekilde satmışlar. Bu kitapla birlikte, iki cilt kapağı da gelmiş oldu" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.