Tarihi çeşmeler Konya'ya hayat veriyor
Çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı eserini barındıran Konya'da, en eskisi Yavuz Sultan Selim dönemine ait olan ve hala kullanılan bin 2 çeşme ile "sebil" geleneği devam ettiriliyor.
KONYA (AA) - Çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı eserini barındıran Konya'da, en eskisi Yavuz Sultan Selim dönemine ait olan ve hala kullanılan bin 2 çeşme ile "sebil" geleneği devam ettiriliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 7 farklı kaynaktan temin edilerek, 640 kilometrelik altyapı şebekesi ile hemen her mahalledeki çeşmelere ulaştırılan su, şehre hayat vermeye devam ediyor.
KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya’da çeşme kültürünün geçmişten günümüze, bugünden yarına ulaştırılacak şekilde yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.
Tarihi çeşmeler hala ayakta
Kentteki çeşme sayısının bin 2 olduğunu belirten Uzbaş, "Her 500 metrede bir tatlı su çeşmesi bulunuyor. Bu yoğunlukta ve sıklıkta başka bir ilde çeşme kültürü yoktur. Tarihi çeşmelerin yüzde 99'u çalışır durumdadır. İl merkezinde bulunan 143 tarihi çeşmenin bakımı, onarımı belediye tarafından yapılmaktadır" dedi.
En eski çeşme Yavuz Sultan Selim'in yaptırdığı
Bini aşkın çeşme arasında en eski olanının 1508-1509 yıllarında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından inşa ettirilen "Yavuz Sultan Selim Çeşmesi" olduğunu ifade eden İsmail Selim Uzbaş, bu çeşmenin Arapça yazılı kitabesinde, "Allah’ın gölgesi Beyazıt oğlu Sultanşah Selimhan bu çeşmenin yapılmasını emretti" ifadesinin yer aldığına dikkati çekti.
Uzbaş, Selçuklulara başkentlik yapmasına rağmen Konya'da hiçbir Selçuklu eseri çeşme bulunmadığını vurgulayarak, halen kullanılan tüm çeşmelerin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait olduğunu bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.