Takvimde birlik sağlanmalı

Takvimde birlik sağlanmalı
8. avrasya İslâm Şurası'nın ana temasının 'Gelenekten Geleceğe Avrasya'nın İslâm Ufku' olarak belirlendiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanı...



8. avrasya İslâm Şurası'nın ana temasının 'Gelenekten Geleceğe Avrasya'nın İslâm Ufku' olarak belirlendiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gelenek ile gelecek arasında köprülerin kurulması için din bilginlerine büyük görev düştüğünü belirtti.

Başkan Görmez, "Gelenekten geleceğe köprüyü kurabilecek heyet burada, Avrasya İslâm Şurası'ndadır. Gelenekle gelecek arasındaki ilgiyi kuracak dini idareler, bu idarelerin başında bulunan çok değerli isimler, bugün bu şurayı şereflendiriyorlar." diye konuştu. Farklı ülkelerden gelen dini liderler de takvim birliğinin önemine dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 8. Avrasya İslâm Şurası'nın 'Avrasya'da Kadim Bilgi ve Hikmetin Temelleri' başlıklı ilk oturumunun başkanlığını yaptı. Görmez, takvim birliğinin sağlanması konusunda önümüzdeki süreçte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni adımlar atacağını dile getirdi. 2013 yılında takvimde birlik konusunda çalıştaylar düzenlenmesinin planlandığını ifade eden Başkan Görmez, şöyle konuştu: "Takvim birliği konusunda Mısır, Suudi Arabistan, Pakistan, Malezya, Endonezya ve İran gibi ülkelerin takvim konusunda karar veren mekanizmalarıyla birlikte bir çalıştay yapmaya karar verdik.

İlkini ocak ayında Ankara'da, ikincisini de İstanbul'da yapacağız. Bu çalıştayları gerçekleştirirken, Ramazan öncesinde İslâm dünyasında takvim birliği konusunda karar sağlamayı hedefliyoruz. Artık bu garip durumdan kurtulmamız lazım." Avrasya İslâm Şurası'nın ilk gününde Avrupa, Orta Asya, Balkanlar ve Rusya'yı temsil eden dini liderler ve bilim adamları tarafından İslâm dünyasının dini, tarihi, sosyal, kültürel ve eğitim alanındaki gelişmeler ele alındı. İslâm dünyasında birlik ve beraberliğin sağlanması için İslâm medeniyetinin birleştiricilik ilkesiyle hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

Takvimde birliğin sağlanmasının gerekli olduğunu dile getiren dini temsilcilerden Romanya Müslümanları Müftüsü Yusuf Murat, Romanya'da Müslümanların azınlık olarak yaşadığını kaydetti. Takvim konusundaki ihtilaf nedeniyle Romanya'da 50 bin Müslümanın farklı diğer 10 bin Müslümanın da farklı bir tarihte bayram yaptığını ifade eden Murat, "Bu durum hiç iyi bir durum değildi. Avrasya İslâm Şurası üyeleri olarak, bu konuda belli bir fikir birliğine varalım. Türkiye takvimi nasıl belirliyorsa, diğer ülkelerin de aynı şekilde takvimi belirlemesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

'Bayrama ayrı ayrı günlerde başlamak bizi üzüyor'

Rusya Federasyonu Merkezi Dini İdare Başkanı Talat Tacettin de dini, kültürel ve tarihsel birlikteliğe işaret etti. "Ortak bir dini, medeniyeti ve tarihi paylaşıyoruz." diyen Tacettin, "Ayrı ayrı günlerde bayrama başlamak bizi çok üzüyor. Birliğimiz ve beraberliğimiz için çok üzüldük. Avrasya İslâm Şûrası'nda bu konu üzerinde bir karara varılmasını bekliyoruz." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.