Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar gözden geçirildi

Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar gözden geçirildi
  Başbakan Başdanışmanı Yetiş: "Dünya şu anki mülteci akınıyla bile baş edemez durumdayken özellikle bir takım ülkelerin ve uluslararası...

 

 

Başbakan Başdanışmanı Yetiş:

 "Dünya şu anki mülteci akınıyla bile baş edemez durumdayken özellikle bir takım ülkelerin ve uluslararası bazı güçlerin Suriye içerisindeki yeni politik adımlarıyla birlikte yakın dönemde yeni bir mülteci akınına şahit olabiliriz"

- "Yeni göçlerin ve yeni mülteci akınlarının olmaması için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın ısrarla ifade ettiği ve gündeme getirdiği 'güvenli bölge' meselesini yine her platformda söylüyoruz"

 

 

ADANA (AA) - Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, "Dünya şu anki mülteci akınıyla bile baş edemez durumdayken özellikle bir takım ülkelerin ve uluslararası bazı güçlerin Suriye içerisindeki yeni politik adımlarıyla birlikte yakın dönemde yeni bir mülteci akınına şahit olabiliriz" dedi.

 

Yetiş, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Adana Valiliği'nde kentteki Suriyelilere yönelik çalışmaların ele alındığı koordinasyon toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye'nin, 2011 yılında başlayan Suriye krizi ile 2015 yılına kadar yaklaşık 2 milyonu aşkın Suriyeliyi misafir ettiğini belirten Yetiş, Suriyeli misafirler için bugüne kadar 7 milyar dolar harcandığını bildirdi.

 

Yetiş, Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Dünya kamuoyu hala 'mültecilerle nasıl baş edelim, ne yapalım da ülkemize almayalım, sınırlarımızı kapattık, bir de üzerine nasıl teller duvarlar örelim' diye bunun derdine düşmüşken biz can güvenliği sebebiyle ölümden kaçan insanlara kucağımızı açmış ve o insanları 'nasıl bize yakışır, bizim töremize, medeniyetimize, değerlerimize yakışır biçimde misafir edebiliriz'in derdine düşmüştük. Bir taraftan sınırdan hala yeni geçişler olduğu gibi bir taraftan Suriye içerisinde doğrudan bu bölgede gereken, ihtiyaç duyulan yardım hizmetleri yine Suriye içerisine doğru götürülmeye çalışılıyor. Bir taraftan da Suriye'den gelmiş Türkiye'de bulunan misafirlerimize dönük daha kalıcı, orta, uzun vadeli birtakım çalışmaların yürütülmesi ihtiyacı da ortaya çıkmış. Bu noktada özellikle eğitim, sağlık, sosyal destek ve toplumsal uyum, insani yardımlar, daha mikro düzeyde kalkınmalar, kalkınma projeleri, dini hizmetler gibi bir çok farklı alanda bu kitleye dönük toplumsal uyumu sağlamaya yönelik yeni bir takım adımlar hükümetimiz tarafından atılıyor."

 

-"Somut katkı bekliyoruz"

 

Suriye meselesinin sadece komşu ülkelerin sorunu olmadığını vurgulayan Yetiş, "Türkiye'nin sadece Suriye'ye sınırı olması nedeniyle bu yükün tamamını yüklenmesinin mümkün olmadığını ve dünyanın değer sahibi, medeniyet sahibi olduğunu düşünen uluslararası hukuk çerçevesinde ülkesini idare ettiğini düşünen tüm ülkelerin bu hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmelerini istiyoruz, hatırlatıyoruz. Bu yönüyle de son dönemde yoğun bir şekilde özellikle Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler söz konusu. Bu görüşmelerin Türkiye'ye dönük somut katkılara dönüşmesini bekliyoruz" ifadelerin kullandı.

 

Yetiş, bundan sonraki amaçlarının savaşın bir an önce durması ve Türkiye'ye gelen Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini sağlamak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

"Yeni göçlerin ve yeni mülteci akınlarının olmaması için Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın ısrarla ifade ettiği ve gündeme getirdiği 'güvenli bölge' meselesini yine her platformda söylüyoruz. Yeni göçlerin önüne geçilmeli. Dünya şu anki mülteci akınıyla bile baş edemez durumdayken özellikle birtakım ülkelerin ve uluslararası bazı güçlerin Suriye içerisindeki yeni politik adımlarıyla birlikte yakın dönemde yeni bir mülteci akınına şahit olabiliriz. Bu krizi de tüm dünyanın görmesi ve buna ilişkin tedbirlerin de alınması gerekiyor. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Milletimizin desteğiyle ve katkısıyla sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kurumlarımızın yoğun çabasıyla bu noktaya kadar getirebildik ve inanıyoruz ki bundan sonrasında da üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız."

 

Vali Mustafa Büyük de kentte 130 bin civarında kayıtlı Suriyelinin olduğunu, 10 bin civarındaki Suriyelinin kampta kaldığını, diğerlerinin de şehrin muhtelif yerlerinde barındığını ifade etti.

 

Kentteki Suriyelilerin ağırlıklı olarak sağlık ve eğitim hizmetlerinin karşılandığını belirten Büyük, şu bilgileri aktardı:

 

"Sosyal ve ekonomik bazı destekler yapılıyor ancak her şeye rağmen hareketli ve belirli problemleri içinde taşıyan bir kitle olması sebebiyle verilen hizmetlerin artırılması, genişletilmesi noktasında ihtiyaçlarımız var. Daha geniş, daha büyük bir hizmet atağını gerçekleştirebilmek için alınan destekler çerçevesinde Başbakanlığımızın vermiş olduğu talimatlarla yeni bir eylem planını da hayata geçiriyoruz. Bugünkü elde edilen neticelerden birisi de yine UNICEF ile anlaşmalar çerçevesinde 500 civarında olan Suriyeli öğretmenlerin ücretlerinde artış sağlandı. Sağlık, eğitim, barınma, ekonomik ve sosyal desteklerle ilgili gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz, gerçekleştireceğiz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.