?Suriyeli çocukların gözünden savaş? adlı resim sergisi açıldı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) işbirliğiyle Kilis'te, 'Suriyeli çocukların gözünden savaş' adlı resim sergisi açıldı.
İİT işbirliğinde Alaeddin Yavasça Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergide, Suriyeli çocuklar tarafından Suriye'de yaşadıklarını resmeden yaklaşık 40 resim bulunuyor. Suriyeli çocukların açtığı resim sergisini gezen Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriye'de 3 yıldır devam eden bir iç savaşın olduğunu belirterek, zulümden kaçan ve Türkiye'ye sığınan yüz binlerce insanın olduğunu ve bu insanlardan yaklaşık 90 bininin de Kilis'te hayatını devam ettirdiğini söyledi.
Vali Tapsız, Kilis'te İİT'nin açtığı ve özellikle iç savaştan dolayı travma yaşayan hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik bir travma merkezinin olduğunu kaydederek, "Burada hem Türk hem de Suriyeli uzman ve psikologlar görev yapıyor. Bu uzmanlar ev ev, konteyner kentleri de dolaşarak travma yaşayan insanları tedavi etmek ve psikolojik destek vermek amacıyla görevlerini yapıyorlar. Travma yaşayan çocuklar, Suriye'de yaşamış oldukları olayları resmetmişler" dedi.
Tapsız, sergideki resimlerde küçücük çocukların neler yaşadıklarının anlatıldığını vurgulayarak, "Sergide sadece savaş değil hürriyeti, savaştan sonra barışı, güneşin yeniden doğuşunu temsil eden resimler de bulunuyor. Bu temalar aslında çocukların bu travmayı yavaş yavaş atlattıklarını gösteriyor. Bizler de Valilik olarak burada İİT başta olmak üzere çalışan sivil toplum örgütlerine her türlü desteği veriyoruz. Onlar da burada el birliğiyle bu travmayı yaşayan insanları olumsuz durumunu ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa onu en üst seviyede yapmaya çalışıyorlar. Ümit ediyoruz ki Suriye'de barış, huzur istikrar sağlanır. Bu insanlar da kendi memleketlerine sağ salim dönerler.
Bizim amacımız gayemiz Suriye'de akan kanın akan gözyaşının bir an önce durması ve Suriye'de kalıcı bir barışın sağlanması. Bu süre içerisinde biz buradaki Suriyelilere mülteci veya sığınmacı demiyoruz onlara misafir diyoruz. Onları en iyi şekilde misafir etmeye devam ediyoruz. Bu süreç ne kadar onu bilemiyoruz ama burada kaldıkları zaman içerisinde onlar bizim misafirlerimiz. Bu misafirlerimizin hem psikolojilerini düzeltmek hem de insani bir hayat sürmelerini sağlamak için sivil toplum örgütleriyle, Valilik, devletimiz olarak birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Bu sergi ise ortak çalışmalardan bir tanesi. O nedenle sergiden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.
İİT İnsani Yardım Birimi Sorumlusu İbrahim Altan ise, İİT'nin insani faaliyetler birimi olarak Kilis'te bir yıldır çalıştıklarını kaydederek, "Kilis'te psiko-sosyal travma merkezi bulunuyor. Merkezde Suriyeli uzmanlar görev yapıyor. Biz Suriyeli çocukların ülkelerini nasıl gördüklerini merak ettik. Kilis'te ilkokulda eğitim gören çocuklara kendi gözlerinden Suriye'yi resmetmelerini istedik. Yaklaşık 100'den fazla resim geldi fakat biz 40'ını sergiledik. Bu sergi iki ay kadar bir süre aldı" ifadelerini kullandı.Altan, resimlerde çocukların yaşadıkları ve televizyonlardan gördükleri olayları kendi yaklaşımlarıyla resmettiklerini, çocuklara göre Suriye'nin şu anda perişan bir durumda olduğunu bir yandan da bakıldığında ümit ışıkları görüldüğünü kaydetti.
"Çocuklar bir yandan kötüyü gösteriyorlar bir yandan da ümitli olduklarını ortaya koyuyorlar" diyen Altan, "Bu da sanırım kendilerine Türkiye'de gösterilen yakınlığın, hizmetlerin ve Türk halkının kendilerine kardeş gibi ya da bir evlat gibi görmelerinden kaynaklanan bir durum var. Bu durumda kendilerini Türkiye'de hissetmeseler daha korkak ve daha kötü resimler çizebilirler. Bu resimlerden bunları görüyoruz. Çocukların kullanmış oldukları renkler ve şekiller sıkıntılarla ilgili. Çocukların hangi problemleri olduklarını keşfedip onları tedavi etme yoluna gidiyoruz" diye konuştu.
MEHMET ALİ DAĞ-İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.