?su kaybı ve suyun yanlış kullanımı, gıda kaybı demektir?

?su kaybı ve suyun yanlış kullanımı, gıda kaybı demektir?
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi22 Mart Dünya Su Gününü KutluyorSu canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan...



TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi

22 Mart Dünya Su Gününü Kutluyor

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur.

Dünyadaki toplam su miktarı 1.4 milyon km3 olup bu suyun %97.5?i okyanuslardaki tuzlu sudur. Kalan % 2.5?in de yalnızca % 0.3- 0.5?i kullanılabilir durumdadır. Tatlı suyun %90?dan çoğu da kutuplarda yer almaktadır.

Türkiye ve Dünya?da tüketilen suyun yaklaşık %10?u evlerde, %70?i tarımda, %20?si ise sanayide kullanılmaktadır.

Dünya?da içilebilir su kaynaklarının kirlenmesi ve giderek azalması düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve aşırı sanayileşmeyle hızlanmaktadır. Evsel, sanayi atıklarıyla tarımsal kirleticilerin ve doğal atıkların sulara karışmasıyla kirlenen sular mutlaka arıtılmalı ve bu konuda sanayi ve devlet gerçek anlamda denetimlerini yapmalıdırlar.

İlden ile hatta belediyeden belediye musluklarımıza gelen suyun kalitesi farklılık göstermektedir. Bu sular musluklarımıza kadar içilebilir durumda gelse bile su borularının eski olması, temiz olmaması gibi etkenler suyu içilemez hatta mutfakta kullanılamaz hale getirebilmektedir. Bu nedenle son yıllarda damacana ya da pet şişelerde çeşitli firmalarca hazırlanan suların kullanımında artışlar olmaktadır.

Bu içme suları ile ilgili olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik mevcut olup bu standartlara göre hazırlanan sular maalesef kullanılan ambalajların özelliğinden gelen ve yanlış depolama ve satış koşullarından kaynaklanan sorunları da beraberinde getirmiştir.

Türkiye su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almamakla birlikte, hızlı nüfus artışı, kirlenme mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılmasını ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını gerektirmektedir.

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, FAO?nun mesajında olduğu gibi ?su kaybı ve suyun yanlış kullanımı, gıda kaybı demektir? kaygısı ile gıda üretiminin önemli girdilerinden biri olan suyun evsel, endüstriyel vb. bütün alanlardaki kullanımı konusunda daha dikkatli ve bilinçli olmaya davet ediyor ve su ile ilgili sorunların bilincinde olarak 22 Mart 2012 Dünya Su gününüzü kutluyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.