İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Sipahi?nin, ?23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı? Mesajı

Sipahi?nin, ?23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı? Mesajı



Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul'un işgalinden üç gün sonra, Atatürk?ün 19 Mart 1920 tarihinde yayımladı bildiri ile "olağanüstü yetkiler taşıyan bir Meclisin Ankara'da toplanacağı, Meclis'e katılacak üyelerin nasıl seçilecekleri, seçimlerin en geç onbeş gün içinde yapılması gereği, kesin ve kararlı ifadelerle bildirilmiş. Ayrıca, dağılan Meclis-i Mebusan'ın üyeleri de Ankara'daki Meclis'e katılabilecekleri de ifade edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temelleri Ankara'daki bu ilk tarihi binada atılır. Birinci Meclis Binası, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın yönetim yeri olarak pek çok tartışma ve millî kararlara sahne oldu: (Bu yapıbugün KurtuluşSavaşı Müzesi olarak, ilk yılların anılarını sergiliyor.) İllerde seçilen temsilciler ve Meclis-i Mebusan'ın bir kısım üyeleri Ankara'ya geldiler.

Ankara'nın o günkü şartlarında Meclis'in toplanabileceği elverişli binada hazırlıklar tamamlanınca, Atatürk 21 Nisan'da yayınladığı ikinci bir bildiri ile, Meclis'in 23 Nisan günü toplanacağını ve açılış töreninin nasıl yapılacağınıduyurdu. 23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara'da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Camii'nde kılınan öğle namazından sonra, Meclis binasıgirişinde bir tören yapıldı. Saat 13.45'de, Ankara'ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı. Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (1845), Başkanlık kürsüsüne çıktıve aşağıdaki konuşmayı yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı. Millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı. TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Paşa'yı (Atatürk), başkanlığa seçti. Mustafa Kemal Paşa, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığınıCumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923tarihine kadar sürdürdü.(1)

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıoluşu:

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi'nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bütün Dünya çocukları birlikte kutlarlar. Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin milletin olmasıdır.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biri olan 23 Nisan.(2)(3) Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.(4)

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla. Önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı ile birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.(5) 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.(6)

23 Nisan'ın çocuklar açısından önemi

23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine yabancı ulus­ların çocukları da katılır. Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir baharşenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. "Bugünün küçükleri yarının büyükleridir." diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan'da günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir. 1933?de Atatürk?le başlayan bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan'da bütün Türkiye bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuş­malar yaparlar,şiirler okurlar. (1)

UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, (TRT) Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.(7)

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramının ülkemiz ve tüm dünya çocukları için kardeşlik barış ve huzur getirmesini diliyor. Bütün çocuklarımızın bayramını kutluyorum.


İbrahim H.SİPAHİ

Adanapost.com/ADANA

Kaynaklar:

(1) Wikipedia.com

(2) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

(3) K.K.T.C. Kültür Bkanlığı

(4) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

(5) Veysi Akın (1997). "23 Nisan Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı'nın Tarihçesi" (akademik yayın). PAÜ Eğitim Fakültesi Dergisi 3. sayı: s. 91.

(6) Veysi Akın (1997). "23 Nisan Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı'nın Tarihçesi"
(7) Türkiye Radyo Televizyon Kurumu. "TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği". Erişim tarihi: 21 Nisan 2010

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi