Servet değerinde tespih koleksiyonu
Bursa'da, dedesinin 9 yaşındayken hediye ettiği tespihle başlayan merakı 20 yıldır devam eden Aşkın Kaya, bir servet değerine ulaşan koleksiyonun sahibi oldu.
Bursa'da, dedesinin 9 yaşındayken hediye ettiği tespihle başlayan merakı 20 yıldır devam eden Aşkın Kaya, bir servet değerine ulaşan koleksiyonun sahibi oldu.
Aşkın Kaya'nın Bali Bey Hanı'nda açtığı dükkanda, 200 yıllık ve 60 bin dolar değerinde olanların da aralarında bulunduğu 500'ün üzerinde tespih sergileniyor.
Tespih merakının yanı sıra ticaretle uğraşan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'dan kalma bir kültür simgesi olan tespihin günümüzde çoğunlukla ''magandalık simgesi'' olarak algılanmasına çok üzüldüğünü vurguladı.
-''OSMANLI'DA ZENGİNLİĞİN SİMGESİYDİ''-
Kaya, geçmiş yıllarda insanların, ustaların ellerinden tespih alabilmek için aylarca beklediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Araplarda zenginliğin simgesi kokudur, kişi sürdüğü kokuyla değerlidir. Osmanlı'da da tespih bir zamanlar öyleydi. İnsanlar saraya tespih yapan ustaların tespihlerini çekebilmek için çok uzun süreler beklermiş. Zaten dünyanın en değerli tespihleri de Osmanlı döneminde yapılmıştır. Özetle, tespih bir zamanlar çok değerliydi. Ben de bu değeri, koleksiyonumu beğeniye sunarak, insanlarımıza hatırlatmak istiyorum.''
Tespihte imameden tanelere kadar el işçiliğinin kullanılmasının büyük değer taşıdığını ifade eden Kaya, koleksiyonunda Türkiye'nin değerli ustalarının ellerinden çıkan ve değerli objelerden yapılan çok sayıda tespihin yer aldığını anlattı.
Kaya, koleksiyonunda, imamesi üzerinde Osmanlıca ''Ya Allah Ya Muhammed'' yazan, neceftaşından yapılmış ve değeri 60 bin doları bulan bir tespih bulunduğunu belirterek, araştırmasını yaptırmamakla birlikte bunun padişahlardan kalma bir eser olduğunu düşündüklerini kaydetti.
-KADINLAR ARASINDA DA CİDDİ TESPİH MERAKLILARI VAR-
Türkiye'de çok sayıda iş adamı ve akademik kariyer sahibinin tespih koleksiyonu bulunduğunu dile getiren Kaya, kadınlar arasında da ciddi tespih meraklılarının bulunduğunu söyledi.
Kadınların daha çok zümrüt, elmas, yakut gibi değerli taşlardan yapılmış ve renkli tespihlere ilgi gösterdiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
''Benim koleksiyonumda da zümrüt, elmas, yakut, safir gibi çok değerli taşlardan yapılmış, sanatsal değeri yüksek tespihler yer alıyor. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İtalya, Fransa ve Dubai gibi dünyanın birçok ülkesinde sergi açtım. Bir ay sonra Fransa'da yine 'El sanatlarından tespihin güzelliği' adıyla bir sergi açacağım. Sergilerimde, müzayedelerde çok uçuk fiyatlara satılacak tespihleri görmek mümkün. Ayrıca, tespihlerimi satmıyorum sadece sergiliyorum.''
Tespihi, bugüne kadar bir ticaret malzemesi olarak düşünmediğini, mesleğinin de bu olmadığını ifade eden Aşkın Kaya, şunları kaydetti:
''İşlerimin dışında yıllardır tespih koleksiyonuyla uğraşıyorum. İnsanlara tespihi sevdirmek ve bu kültürü aşılayabilmek için de tespihlerimi sergiliyorum. Tespih sevda işidir. Sergilerimi gezen birçok kişi, bana ulaşarak bilgi almak istiyor. Elimden geldiğince onlara da yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu kültürü yaşatmak, özellikle gençlere de aşılamak en büyük hedefim. Ömrüm el verdiği sürece de tespih biriktirmeye devam edeceğim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.