Sergiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı

Sergiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı
 Mehmet Çebi koleksiyonundan Türk İslam sanatının nadide eserlerinin yer aldığı "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" serginin açılışı, Cumhurbaşkanı...


 

Mehmet Çebi koleksiyonundan Türk İslam sanatının nadide eserlerinin yer aldığı "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" serginin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı.

İSTANBUL (AA) - Mehmet Çebi koleksiyonundaki Türk İslam sanatı eserlerinden oluşturulan "Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" klasik sanatlar sergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından Doğuş Grubu'nun katkıları, İstanbul Sanat Müzesi Vakfı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin desteğiyle düzenlenen serginin küratörlüğünü, Mehmet Çebi üstlendi.

Tophane-i Amire'deki açılışta konuşan İslam Kültür ve Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, kelam ve kalemin İslam medeniyeti için önemli iki unsur olduğunu söyledi.

Serginin, Türk İslam medeniyetinin önemli eserlerinden oluştuğunu dile getiren Özkan, sergide, yüzyıllık mushaflar, önemli hattatların elinden çıkan nadide eserler, Osmanlı fermanlarının yer aldığını belirtti.

İslam medeniyetinin, asırlara meydan okuyan bir medeniyet olduğunu vurgulayan Özkan, "Hayatın içinde olan bir dinimiz var. Medeniyetimizi, kültürden, sanattan bağımsız anlamak mümkün değildir. Son yıllarda siyasi gerilim ve çatışmayla anılan dinimizin, kültür, sanat ve estetikle anılması için çalışıyoruz. 4 yıldır yaptığımız faaliyetlerle bu alanda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Özkan, bilimsel temele dayalı, seçilmiş öğrencilerden oluşan sanat liselerine ihtiyaç olduğunu anlatarak, "Bu alana yönelik, içinde müzesi ve eğitim kurumu olan külliye yapmak istiyoruz" bilgisini verdi.

Serginin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, koleksiyoner Mehmet Çebi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altnok, Murat Bardakçı, Erhan Afyoncu da katıldı.

- Sergi hakkında

Sergide, yüzlerce yıllık Kur'an-ı Kerimler, Delail-i Hayrat, fermanlar, hat levhalar, yeni ve eski yazmalarından oluşan 99 eser yer alıyor.

Sergi kapsamında, 9, 16 ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacar, Endülüs, Osmanlı menşeli el yazması Kur'an-ı Kerimler ve 19. yüzyıl Osmanlı fermanları, Hilye-i Şerifler ilk kez gün yüzüne çıktı. Sergide ayrıca, 16. yüzyıla ait Nesih yazı çeşidiyle yazılmış Kur'an-ı Kerim, Hattat Visal-i Şirazi'nin 19. yüzyılda kelame aldığı Kur'an-ı Kerim ile Hattat Muhammed Tahir'in aynı asırda yazdığı Meşk Murakka gibi eserler görülebilecek. Bunun yanı sıra 1300'lerden günümüze kalan Mehmed Aziz Rıfai, Ahmet Faris Rızk, Aydın Kızılyar, Hafız Osman Rüşdi, Hattat Ahmet Sa'di gibi sanatkarların Hilye-i Şerifleri de sergileniyor.

İçerik, tasarım ve görünüşleriyle Osmanlı sanat zevkinin vardığı noktayı sanatseverlere gösteren fermanlar arasında, Kilitbahir'in darı ihtiyacının kimlerden ve ne zaman temin edildiğinin tespit edilip, defterin acilen gönderilmesini içeren Kanun Sultan Süleyman'ın fermanı ile 2. Abdülhamid'in Hariciye Nezareti Muhasebe Kalem Müdürü Haçik Efendi'ye yazdığı ve hizmetlerinden dolayı rütbesinin 1324 tarihinden itibaren artırılacağını bildiren ferman dikkati çekiyor.

Sergide ayrıca 4. Mehmed, 2. Ahmed, 2. Mustafa, 3. Ahmed, 3. Osman, 3. Mustafa, Abdülmecid ve 1. Abdülhamid'in feraşet fermanları, 3. Selim'in 6 ve 4. Mustafa'nın 3 fermanı, 2. Mahmud'un bir feraşet ile 4 fermanı, 2. Abdülhamid ve Mehmed Reşad'ın fermanları yer alıyor.

Osmanlı'nın özel ilgi gösterdiği, dönemin padişahlarınca övülen hattatların eserleri incelenirken, sülük ve nesih yazı çeşitleri de görülebilecek.

"Kelam'dan Kalem'e Büyük Buluşma" sergisi, 29 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.