Sendikal Güç Birliği Adana'da toplandı?
Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve yönetiminin icraatlarını hükümet yanlısı olmakla itham eden konfederasyona bağlı 10 sendikanın başlattığı Sendikal Güçbirliği Bileşenleri toplantısının 5'incisi Adana'da gerçekleşti. Türkiye?nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, 59. yılına bölünme tartışmalarıyla giriyor. Türk-İş yönetimine muhalif 10 sendikanın kongrede kendi listelerini çıkarmayı kararlaştırmasının ve ?yeni sendikal hareket? sinyali vermesinin ardından, konfederasyonun Aralık ayındaki kongresinde büyük bir mücadele yaşanacak.
"AÇILIM SÜRECİ
BU HALE GETİRDİ"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Basın İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, sözlerine haftanın başından bu yana gelen şehit haberleriyle başladı. Genel acı bu haberlerin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yürüttüğü yanlış politikaların bir sonucu olduğunu vurgulayan Akkaya, Habur'daki rezaletin ardından yürütülen açılım sürecinin ülkeyi bu hale getirdiğini savundu. "Siyasilerin bu ülkeye kardeşlik yerine kin tohumları atmalarına kim razı olabilir" diyen Akkaya, salondakileri şehitler için saygı duruşuna davet etti. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
"İŞSİZLİK KADER
DEĞİL, DAYATMA"
Adana'nın bir zamanlar fabrikalarıyla, işçileriyle ünlü bir şehir olduğunu, fakat günümüzde bu durumundan hayli uzaklaştığını söyledi. Adana'da 52 fabrikanın kapandığına dikkat çeken Akkaya, bu fabrikaların yanlış yürütülen politikalar nedeniyle iflasa gittiğini söyledi. "Biz üretmeden zengileşebilir miyiz? Biz ürütmeden refaha kavuşabilir miyiz" diye soran Akkaya, Adana'nın bugün için Türkiye'nin işlikte birinci kent haline getirildiğini, bunun bir kader olmadığını, aksine siyasal dayatma olduğunu savundu. Türkiye'deki ekonomi politikalarının işsizliği derinleştirdiğini dile getiren Akkaya, satın almaya dönük bu politikalarla Türkiye'nin başka ülkelerin işsizlik sorunlarına çözüm getirdiğini ifade etti.
DESTEK İSTEDİ
Bu duruma karşı duracak bir sendikal hareketin olması gerektiğine işaret eden Akkaya, "Bunların yanlış olduğunu, Türkiye'deki iş gücünün heba edilmemesinin gerektiğini söyleyecek bir anlayışın olması gerekiyor. Ve böyle bir anlayış olmadığı için biz böyle bir çıkış yaptık. 2002 yılından bu yana uygulanan politikal iş hayatına darbe vuran politikalardır. Salondan bir kişi çıkıpta 'Yahu 2002 yılından bu yana işçinin, memurun yararına çıkan yasalar var' diyebilecek biri var mı? Yok. Çünkü böyle yasalar çıkartılmadı. Bu hükümet geldiğinde ilk yaptığı İş Güvencesi Kanunu değiştirmek oldu. Buna karşı konfederasyonumuzun da bir tepkisi olmadı. Onun için biz Sendikal Güçbirliği adı altında bu algıyı değiştirmek, Türkiye'de örgütlü bir gücün olduğunu herkese ilan etmek ve tepkili toplum yaratmak için elimizi taşın altına sokuyoruz. Konfederasyonlar sadece toplu iş görüşmeleri için değil, ülkenin sosyo ekomik sorunlarına çözüm bulmak için de çalışır. Çağdaş ve demokratik ülkelerde böyle olur" diyerek yaklaşan genel kurulda 10 sendikanın yönetim için liste hazırlayacaklarını belirtip destek istedi.
GENEL BAŞKANLAR GELDİ
Türk İş bünyesinde TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Petrol İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Belediye İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Tüm-Tis Genel Başkanı Kenan Öztürk, Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Basın İş Yakup Akkaya, Tezkoop İş Genel Başkanı Osman Gürsu, Tek Gıda İş, Kristal İş ve Deri İş'ten de temsilciler Adana'daki toplantıya katıldılar. Toplantının koordinatörlüğünü ise Basın-İş Sendikası Yakup Akkaya yaptı. Toplantının öncesinde ve sonrasında Galleria İlhan Atış Salonu'nu dolduran sendikalılar Genel Başkan Kumlu aleyhine sloganlar attı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.