Selanik "Atatürk Evi" ziyarete açıldı

Selanik "Atatürk Evi" ziyarete açıldı
Atatürk'ün Selanik'te dünyaya geldiği ev yaklaşık üç yıl süren yenileme çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından...


Atatürk'ün Selanik'te dünyaya geldiği ev yaklaşık üç yıl süren yenileme çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yeniden ziyarete açıldı.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881 yılında hayata gözlerini açtığı ve babası Ali Rıza Efendi'nin vefatına kadar yaşadığı Selanik "Atatürk Evi"nin avlusunda düzenlenen resmi açılış törenine, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kiryakos Gerontopulos, ABD'nin Selanik Başkonsolosu Robert Sanders, Selanik Belediyesi Başkan Vekili Konstantinos Zervas, Selanik Metropiliti temsilcisi, Gümülcine PASOK milletvekili Ahmet Hacıosman, SYRİZA İskeçe ve Gümülcine milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf, Bilgili Holding Başkanı Serdar Bilgili ve Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türk ve Yunan milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Bugün, bizim için manevi açıdan çok önemli bir gün" dedi.

"Atatürk Evi"nin, Atatürk'ün hatırasına yakışacak şekilde çağdaş bir anlayışla yenilenmesi amacıyla sürdürülen çalışmaların sona erdiğini belirten Çelik, "Böyle bir günde devletimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz" dedi.

Bakan Çelik, Selanik'in, İzmir, İskenderiye ve Beyrut'la birlikte hoşgörünün, Akdeniz kültürünün veçok kültürlülüğünün önemli merkezlerinden biri olduğunu belirterek, Atatürk'ün doğup büyüdüğü evin, Ata'nın fikri ve ruhi gelişiminde çok etkili olduğunu ifade etti.

Atatürk Evi'nin yeniden düzenlenmesinde iki ülke kurumlarının sergilediği işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik, "Bizim değer verdiğimiz eserlere gereken özeni gösterdiği için Yunanistan devletine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Atatürk Evi'nin restorasyon çalışmaları sırasında iki ülkenin kamu kurumlarının, özel sektörünün ve uzmanların sergilediği işbirliği umarız bundan sonra diğer alanlarda da hayata geçecektir. Böylesine önem taşıyan Selanik'te, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde modern anıt olarak tescil edilen Atatürk Evi'nin dışında diğer tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına da katkıda bulunmak istediğimizi belirtiyoruz" dedi.

-"Azınlıklar dostluk köprüsü"-

Bakan Çelik, Türk-Yunan ilişkilerinin 1999 yılından bu yana büyük bir ivmeyle geliştiğini belirterek, Türkve Yunan halkları arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da artmasını memnunlukla karşıladığını ifade etti.

Türkiye ve Yunanistan'da, hakları uluslararası hukuk çerçevesinde teminat altına alınan azınlıkları iki ülke arasında dostluk köprüsü olarak gördüğünü belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Yunanistan'daki Türk azınlık ile ülkemizdeki Rum Ortodoks azınlığın, ülkelerimiz arasında güçlü bağlar tesis edilmesine vesile olmaları en büyük temennimizdir. Vatandaşlarımızın karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerini turist olarak ziyaret etmeleri, bu kardeşliği arttırmaktadır. Halklar arasındaki ilişkilerin artması amacıyla, iki ülke arasındaki ulaşım imkanlarının geliştirilmesiyle ilgili projelerin en kısa süre içerisinde yürürlüğe konulması çok yararlı olacaktır."

Konuşmasında, "Atatürk Evi"nin yenilenme çalışmalarının sponsorluğunu üstlenen Bilgili Holding'in BaşkanıSerdar Bilgili'ye Türk hükümeti adına teşekkürlerini sunanÇelik, "Ayrıca, Marmara Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi akademisyenleri ve diğer tüm emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim açımızdan büyük önem taşıyan ilk Cumhurbaşkanımız, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu bu evin açılışına ilgili gösteren Yunanistan makamlarına çok teşekkür ediyoruz. Türk halkı adına Yunanistan halkını selamlıyorum, hepinize saygılar sunuyorum" diye konuştu.

Yunan hükümeti adına törene katılan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kiryakos Gerontopulos, Bakan Çelik'e hoşgeldin diyerek başladığı konuşmasında, "Herkesin kendi tarihini bilerek saygı göstermesinin ve başkalarını da bunu öğrenmeye teşvik etmesinin son derece önemli olduğunu" söyledi.

Atatürk Müzesi'nin, yapılan çalışmalarla herkesin çağdaş Türkiye devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamıyla ilgili bilgilere daha kolay ulaşabileceği bir mekan haline getirildiğini ifade eden Gerontopulos,"Kemal Atatürk önemli bir tarihi şahsiyettir. Ayni dönemin diğer bir önemli lideri de Eleftherios Venizelos idi.Makedonya'nın kalbinde, Selanik'te herkese açık Kemal Atatürk'le ilgili bir müzenin bulunması, bu iki liderin vizyonları arasındaki ilişki çerçevesinde mümkün olmaktadır. Çağdaş bir yapı haline getirilen bu binanın turistlerin ilgi odağı olmasını ümit ediyorum" dedi.

Selanik Belediye Başkan Vekili Konstantinos Zervas da Atatürk'ün, yirminci asırda çağdaş Türk devletinin kurucusu önemli bir şahsiyet olduğunu ifade ederek, "Atatürk Evi"nin, Selanik'in önemli kültür miraslarından biri olduğunu" söyledi.

"Atatürk Evi"nin restorasyonu tamamlanarak yeniden ziyarete açılmasından mutluluk duyduğunu belirten Zervas, "Selanik Belediyesi, yenilenen bu binayı ziyaret etmek için Türk turistlerin kente gelmesini beklemektedir. Selanik kenti, ilişkilerin iyileştirilmesi için tüm imkanlarıyla katkı sağladığı komşu ülkelerle işbirliğinden kazanacağı çok şey bulunmaktadır" diye konuştu.

Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de konuşmasında, "Atatürk Evi"nin yenilenme projesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Başkonsolosluğumuza emanet edilmiş olan bu özel mekan, Ata'mızın ve tüm Balkan şehitlerinin anısına saygılı Türk-Yunan dostluğuna yakışır bir şekilde korunmaya devam edecektir" dedi.

Açılışa katılan konuklara "Atatürk Evi"nin bahçesinde verilen kokteyl ile sona eren törenin ardından 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının onayıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda yeniden düzenlenen binanın kapıları ziyaretçilere açıldı.

-Çağdaş ve yalın mimariye sahip canlı müze-

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi 60 yıl sonra tarihi ve milli önemi çerçevesinde restore ederek, çağdaş müzecilik anlayışına uygun şekilde yeniden düzenledi.

2010 yılında başlatılan çalışmaların hızla tamamlanmasının ardından çağdaş bir müze kimliği kazandırılan yapı üç kattan oluşuyor. Arşivlerin incelenmesinden elde edilen bilgiler ışığında Atatürk'ün yaşamından kesitlerle ilgili bilgi panolarının ziyaretçilerin ilgisine sunulduğu binanın zemin katında "Atatürk ve Çocuk Odası", birinci katta "Selanik Odası", ikinci katta "İstanbul Odası" ve üçüncü katta da "Ankara odası"olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Binanın ikinci katındaki "Ankara Odası"nda heykeltıraş Murat Daşkın'ın, Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış bir heykeli dikkati çekiyor. Üst katlardaki sofalarda ayrıca, evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergileniyor.

Yapılan düzenlemeden sonra, daha önce Selanik Başkonsolosluğu ile ayni kapıdan giriş yapılan "Atatürk'ün Evi"ne arka sokaktan açılan kapıdan güvenlik noktasından geçerek giriş yapılıyor.

Atatürk Evi tarihçesi

Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 yılında "Atatürk Evi" olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfınca 1870 yılında yaptırıldı. Ali Rıza Efendi ise iki kez mülkiyet değiştiren bu evi Ata'nın doğumundan birkaç yıl önce kiraladı ve 1888 yılında vefatına kadar bu evde ikamet etti.

Atatürk, bu evin ikinci katında, güney taraftaki odada dünyaya geldi. Atatürk, daha sonraki yıllarda Selanik'teki görevi sırasında annesi ve kız kardeşiyle bu evde kaldı. Selanik kentinin 1912 yılında Yunan yönetimine geçmesinin ardından ev Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan hükümetine bırakıldı. Daha sonraki yıllarda Selanik Belediyesi bir Yunan ailenin mülkiyetine geçen evi Atütürk'e hediye etmek üzere satın aldı. Ev, 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğuna teslim edildi. Bina 1950 yılında başlatılan çalışmaların tamamlanmasının ardından Atatürk'ün 15. ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım 1953'te "Atatürk Evi" olarak ziyarete açıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu Selanik Apostolu Pavlu Cadde 17 numaradaki yapı, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor.

Atatürk Evi, pazartesi günleri dışında, Türkiye ve Yunanistan'daki resmi ve dini bayram tatilleri dahil haftanın her günü saat 10.00-17.00'de ziyaretçilere hizmet sunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.