“Sektörün birliğinden kuvvet doğacak”
Sert kabuklu yemiş, kuru meyve, sebze ve kuru yemiş sektörü "Birlikten Kuvvet Doğar" temasıyla düzenlenen uluslararası organizasyonda bir araya geldi. Globus ile Federal Fuar ve Kongre Yönetimi'nin İstanbul’da, ilk kez “EXCO” konseptinde düzenlediği NFV EXCO Dried Sert Kabuklu Yemişler, Meyve ve Sebzeler, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, Hilton İstanbul Bomonti Otel'de başladı.
Kuru yemiş, kuru meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan ve 150 ülkeye ihracat yapan Türkiye, NFV EXCO Dried organizasyonu kapsamında 20 ülkeden satın alma heyetini ağırlayacak. 400’ün üzerinde ikili görüşmenin gerçekleşeceği ve iki gün sürecek organizasyonda, sektör temsilcileri iç ve dış pazardaki potansiyeli, gelecek hedeflerini ve sektöre ilişkin tüm gelişmeleri düzenlenecek panellerle katılımcılara aktaracak.
Türkiye ekonomisine birçok alanda katma değer yaratan sert kabuklu yemişler ve kuru meyve sektöre “Birlikten kuvvet doğar” teması ile NFV EXCO Dried çatısı altında buluştu. Kuru yemiş ve kuru meyve sektörüne ilişkin tüm gelişmeler ile hedeflerin sektörün tüm aktörleri tarafından iki gün süresince masaya yatırılacağı organizasyon, Hilton İstanbul Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde başladı.
Kuru yemiş ve kuru meyve üretimindeki lider konumu, nüfusu, yarattığı tüketim potansiyeli ile dünyada bu sektörlerde stratejik bir öneme sahip ülkemizin, hem iç hem de dış pazardaki potansiyeli, hedefleri, düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.
Globus Fuar ve Kongre Yönetimi Genel Müdürü Özlem Adıgüzel, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Karaman ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün katıldığı toplantıda, dünyadaki ilk ve tek organizasyon olan NFV EXCO Dried’ın sektörün ihracat rakamlarını daha da yukarı taşıyacağının altı çizildi.
“REKABET ÇITASINI YÜKSELTECEK”
Başta kayısı, fındık, Antep fıstığı, incir ve üzüm olmak üzere birçok üründe ana üretim merkezi olan Türkiye'nin düzenlenen organizasyonla dünyadaki konumunu daha da güçlendireceğini belirten Globus Fuar ve Kongre Yönetimi Genel Müdürü Özlem Adıgüzel, "Kuruyemiş ve kuru meyvede, tüm dünyanın buluşma noktası, elbette Türkiye olmalıydı. Globus olarak, sektörün buluşma noktası olma iddiamızı, organizasyonumuzla ortaya koyduk. Amacımız, global rekabet ve değişen tüketici talepleri doğrultusunda ticaretin ve trendlerin takip edileceği, sektöre yön çizecek küresel bir buluşma noktası olmak. NFV EXCO Dried kapsamında dünyanın 20 ülkesinden alım heyeti, sektör paydaşlarıyla toplantılar yapacak.
İki gün boyunca uzman isimler 'Tarımsal Verimlilik, Projeler ve Öngörüler', 'Dört Senaryoyla Gıdanın Geleceği ve Türkiye', 'Eski Çağ'da Kuruyemiş ve Kurutulmuş Meyveyle Beslenme', 'Markalaşma, Rekabet Gücü, Globalleşme', 'Hızlı Tüketim Ürünlerinde Perakende ve Alışverişçi Eğilimleri', 'Perakende Nereye? Türk Yatırımcı Oraya!' başlıklarında düzenlenecek panellerle, sektörün geleceğine ışık tutacak.
Organizasyon süresince sektörün tüm aktörlerinin çizecekleri yol haritası, yeni pazarlara açılmada, ihracat rakamlarının artırılmasında etkili olacak. NFV EXCO Dried 2017, lojistik ve yeni teknolojilerin sektörle buluşması açısından da önemli bir etkinlik olacak. EXCO sinerjisi, sene boyunca sektörü bir araya getiren iletişim çalışmalarıyla devam edecek" dedi.
“ORGANİZASYON SEKTÖRÜN İHRACAT HEDEFİNDE KALDIRACI OLACAK”
Toplantıda kuru yemiş ve kuru meyve sektörünün iç pazar büyüklüğünün 9,1 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, sektörün hammadde tedarikindeki dünya liderliğine ek olarak marka yaratma, ihracat rakamlarını artırmak NFV EXCO Dried’ın önemli bir kaldıraç görevi üstleneceğini belirterek şöyle konuştu;
“Hammaddedeki rolümüzü, ABD ve diğer ülkelerde olduğu gibi inovatif projeler geliştirip rekabeti farklı bir boyuta çıkarmamız gerekiyordu. Bugün kapılarını açan organizasyonumuz, sektöre birçok açıdan katkı sağlayacak. Öncelik Türkiye’nin uluslararası markalar yaratması. Piyasa yapıcı firmalar oluşturması. Ayrıca lojistikte, üretim ve tüketiciye ulaşana kadarki safhada yenilikçi teknolojilerin kullanılmasında önemli bir buluşma noktası olacak. Sektör olarak yaşadığımız sorunlara burada alınacak kararlarla çözüm bulacağız. Gelecek hedeflerimizi, iki gün sürecek konferanslarla çizeceğiz.”
“İHRACATTA YENİ HEDEF ÜLKELER ABD, BAE VE HİNDİSTAN”
Türkiye’nin ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısının lokomotif görevi gördüğünü kaydeden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise “Geçen sezon 926 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık ve artan üretimle ihracatın 1,5 milyar dolara çıkabileceğini öngörmekteyiz. Kuru incirde 64 bin, çekirdeksiz kuru üzümde 270 bin, kuru kayısıda 274 bin ton ihracat gerçekleştiriyoruz. Değer bazında da ülkemize daha fazla kazanım sağlamak için yalnızca ihracatımızın değil, sektörün tüm aktörlerinin aynı çatı altında bir araya gelmesi şüphesiz hepimiz için çok faydalı olacak” dedi. Celep, 2017 yılında hedef pazarlar arasında yer alan Çin ve Kore’de iyi işler başarıldığına da değinerek; “Kuru üzümde İngiltere, Almanya ve Hollanda'da; kuru kayısıda Avrupa Birliği ülkelerinde, noel sofralarının vazgeçilmezi olan Türk incirinde ise Fransa, Almanya ve ABD'ye önemli satışlar gerçekleştirdik. Etkili çalışmalarla Uzakdoğu ülkelerindeki ihracatımız önemli boyutlara ulaştı. 2018 yılında buradaki varlığımızı daha da artırmak öncelikli hedefimiz. Ayrıca ihracatta hedef ülkeler arasında ABD, BAE ve Hindistan da onemli bir yer tutmakta. 2023 hedefimiz olan 3 milyar dolara ulaşmak için her türlü adımı atıyoruz” açıklamasını yaptı.
“DÜNYADAKİ REKABETİ FARKLI BİR BOYUTA TAŞIYACAĞIZ”
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise fındık ve mamullerinin Türkiye için çok önemli bir ihraç ürünü olduğunu söyledi. Arslantürk, “Bugün sadece fındık için birkaç milyar dolar ihracattan söz ediyoruz. Bildiğiniz üzere dünya genelinde 2.1 milyar insan aşırı kilolu ya da obez. Sağlıklı beslenme eğiliminin her geçen gün daha da güç kazanması, doğal olan ürünlere talebi artırıyor. Bugün ve yarın gündeme gelecek üretim trendleri, işlemeden, toplamaya, kavrulmaya, lojistik ve tüketiciye ulaşana kadar olan teknolojik yenilikler kaliteyi daha da artırıyor. Sektördeki fiyat rekabetini, NFV EXCO Dried başta olmak üzere yürüteceğimiz iletişim kampanyaları ile farklı bir boyuta taşıyacağız” dedi.
RAKAMLARLA KURU YEMİŞ VE KURU MEYVE SEKTÖRÜ
Sektörün toplam iç pazar büyüklüğü: 9,1 milyar TL
Kuru yemiş sektörünün ihracatı: 2,8 milyar dolar
Kur meyve sektörünün ihracatı: 1,3 milyar dolar
Kuru meyve sektörü 2023 ihracat hedefi: 3 milyar dolar
Kuru yemiş sektörü 2023 ihracat hedefi: 3,5 milyar dolar
Kuru yemiş sektörü şirket sayısı: 300
Kuru meyve sektörü şirket sayısı: 350
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN KURU YEMİŞ
Fındık, ay çekirdeği, leblebi, Antep fıstığı ve badem
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN KURU MEYVE
Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir
Fotoğraf (Soldan Sağa): Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, Globus Fuar ve Kongre Yönetimi Genel Müdürü Özlem Adıgüzel, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.