Sefa Yürükel : 'Azerbaycan Devletine  ve Cumhurbaşkanı Sayın ilham Aliyeve Çağrımdır..'

Sefa Yürükel : 'Azerbaycan Devletine  ve Cumhurbaşkanı Sayın ilham Aliyeve Çağrımdır..'
Sefa Yürükel : 'Azerbaycan Devletine  ve Cumhurbaşkanı Sayın ilham Aliyeve Çağrımdır:  Azerbaycan Tarihindeki Sansürü Kaldırın.!Modern Azerbaycan Devletinin 100 Kuruluş Yılında, Milli ve Yerel Şahsiyetlere  Resmi Tarihte Yer Verin. !

Bugün aşağıdaki Azerbaycan Devletinin, açıklamasını okudum,  Hiçbir aklı başında insanın, akademisyenin ve siyasetçinin kabul etmeyeceği bir sansür var burada. Bu açıklamada, 2018 yılında,  Azerbaycan liderler kültüründe olmaması gereken,   tarihi şahsiyetleri ve yerel kahramanları, halkı es geçme ve inkar etme var. Bu açıklamada Azerbaycana büyük hizmetleri geçen: Alimerdan Topçubaşı, Ahmed Ağaoğlu, Bakü Fatihi Nuri Paşa nın isimleri, beğenmeyelim beğenelim, Sovyet döneminde, Azerbaycana büyük emeği geçen ;  Neriman Nerimanov, Mirza Davud Hüseyinov, Davud  Yakubov,  Ruhulla Akundov, Mir Cafer Bagirov, Mir Teymur Yakubov, İmam Mustafayev, Veli Akhundov, Kamuran Bagirov, Abdurrahman Vezirov, Sonrada bağımsızlık ateşini yakan Ebulfeyiz Elçibeyin İsmi geçmiyor. Modern Azerbaycan Devletinin İlk Kurucu Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzadenin  ismi artık mecburen yazılırken ( bu bir ilerleme ama yeterli değil) esas olarak Cumhuriyete hizmetin vericisi olarak sadece Haydar Aliyev gösteriliyor. Birde halk yok. Diğer yerel kahramanlar yok. Böyle tarih yazılmaz. Kimse kusura bakmasın, Azerbaycan tarihi Aliyevlerle başlamıyor. Onlarlada bitmeyecek tabiki. Benim Haydar Aliyevin tarihte yaptıklarına, Sovyet sonrası kargaşalıkta, Devleti tekrar yerine oturtmasına saygım ve şükranım var. Bu Azerbaycan tarihinin  bir parçası. İnkar edilemez. Bunuda ilerde sansürlüyecekler olacaktır. Bunada karşı çıkmak ve doğru dürüst tarih yazmak lazım diye düşünüyorum. Azerbaycan artık tarihi doğru yazmalı. Dünya alemin bildiği şeyi kimseden saklayamaz ve sansürlü  tarih yazmamalıdır. Yazarsanız gülünç duruma düşersiniz. Benimde kendimi bir Türk olarak ve kendimi bir parçası olarak gördüğüm Azerbaycanı kimsenin gülünç duruma düşürmeye hakkı yok. Azerbaycan  Milli bir devlettir. Ağaların çiftliği veya aşireti değildir. Bugünkü Azerbaycan liderliği nin aşlağıda yaptığı  resmi  açıklama milleti birleştirmez. Tarihi bölen halkıda böler. Kırgınlık yaratır. Azerbaycanı güçsüz düşürür. Buna kimsenin  hangi mertebede olursa olsun hakkı yoktur.

 

Benim Azerbaycan Devletine, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyeve  önerim ve çağrım şudur; 

 

Tarihi Tarih gibi yazın. Milli ve yerel değerleri birleştirin.  Tarihten görmezliği ve sansürü kaldırın. Milletin görünmez gönlünü kazanın. Milleti birleştiren olun. Modern Azerbaycan devletinin kuruluşunun 100 Yılında, Tüm  Milli şahsiyet ve değerleri, sırası ile minnet ve şükranla anın! 

Seyyid Şah İsmail  Hatayi , Fuzuli , Nizami , Nesimi  ve Tağiyevin  Diyarını bu sansürden kurtarın! Ve sizde bu şekilde tarihde önemli ve unutulmayacak bir rol oynayın. Devletin başı olarak büyüklüğünüzü  gösterin. Artık bu tarih sansürleme utancından  Azerbaycanı kurtarın ve tarihe  birleştiren Milli Lider olarak geçin.!

 

Saygılarımla, 

Sefa Yürükel 

Sosyal Antropolog ve Etnograf

Soykırımlar ve Terörizm Araştırmacısı

Hollanda Türkleri Konseyi Başkanı

sefamyurukel65@gmail.com

 

XALQ CÜMHURİYYƏTİNİN ƏNƏNƏLƏRİNİ YAŞADAN AZƏRBAYCAN ETİBARLI ƏLLƏRDƏDİR!

 

Azərbaycan Prezidenti cənab İlham Əliyevin 2018-ci ili Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti ili elan etməsi tarixi qərardır. Məlumdur ki, bu il Cümhuriyyətimizin 100-cü ildönümü qeyd ediləcək. Cənab Prezidentin də qeyd etdiyi kimi, müstəqil Azərbaycan Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin varisidir. 

 

Varisi olduğumuz Xalq Cümhuriyyəti müsəlman aləminə, hətta Avropaya böyük nümunə idi. Avropanın aparıcı ölkələrində hələ o zaman qadınların səs vermək hüququ olmazkən, bu hüquq Xalq Cümhuriyyətində qanunla təsbit edildi. Xalq Cümhuriyyətinin qurucularından Məmməd Əmin Rəsulzadə “bir dəfə yüksələn bayraq bir daha enməz” dedi və gələcək nəsillər bunu unutmadı, həmin bayraq  hələ SSRİ adlı imperiyanın dağılmadığı illərdə Naxçıvanda rəsmiləşdirildi. Ulu öndər Heydər Əliyev Naxçıvan Ali Məclisinin sədri olduğu dövrdə həm Moskva, həm də onun Bakıdakı tör-töküntüləriylə mübarizə apararaq, hər iki istiqamətdən təzyiqlərə rəğmən, Xalq Cümhuriyətinin qaldırdığı milli bayrağı Naxçıvanda ucaltdı. 

 

Təəssüf ki, Xalq Cümhuriyyəti iki il yaşadı, Azərbaycan işğal olundu. Üstündən 70 il keçdikdən sonra Azərbaycan yenidən müstəqilliyinə qovuşdu. Ancaq Xalq Cümhuriyyətinin obyektiv səbəblərdən uğradığı məğlubiyyətin 70 il sonra bu dəfə Bakıdakı hakimiyyətin yarıtmaz siyasəti nəticəsində subyektiv səbəblərdən yenidən təkrarlanması ehtimalı var idi. Heydər Əliyev buna imkan vermədi, xalq ulu öndəri Bakıya dəvət etdi, Azərbaycanda sabitlik yaratdı, inkişafa imkanlar açıldı. 

 

Ulu öndərin davamçısı olan möhtərəm prezident İlham Əliyev də bu sabitliyə əsaslanaraq ölkənin inkişafını daha da gücləndirdi. Prezidentimiz 2017-ci ilin sosial-iqtisadi inkişafının yekunlarına və qarşıda duran vəzifələrə həsr olunmuş iclasda əldə olunan uğurlardan danışıb, məmləkətimizin potensialının artdığını konkret misallarla, rəqəmlərlə vurğulayıb. 2018-ci ilə daha böyük ümidlərlə daxil oluruq. Bu isə 100 illiyini qeyd edəcəyimiz Xalq Cümhuriyyətinin ənənələrinin Azərbaycanda yaşadığını və daha da inkişaf etdiyini göstərir. Xalq Cümhuriyyətini quran babalarımızın ənənəsi davam edir, məmləkətimiz etibarlı əllərdədir!

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.