Sebilürreşad ekseninde İslamcılık

Sebilürreşad ekseninde İslamcılık
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 8 Aralık Pazar günü önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.İslamcılık, ilk İslamcılar,...


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 8 Aralık Pazar günü önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.

İslamcılık, ilk İslamcılar, Abdülhamid dönemi, 31 Mart Vak'asına İslamcıların bakışı, Milli Mücadeleye destekleri ve Cumhuriyetle birlikte yolların ayrılmasının nedenleri, gün boyu sürecek programla İstanbulluların dikkatine sunulacak.

Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeki programda, 1908 yılında Mehmed Akif Ersoy, Eşref Edib Fergan ve Ebul'ula Mardin tarafından Çıkarılan Sırat-ı Müstakim/Sebilürreşad gazetesi ekseninde İslamcılık detaylarıyla masaya yatırılacak.

Belgesel gösterimi ve panel

Saat 13.30'da ikramla başlayacak olan programda, "Yoldaki Çığır" belgeseli de gösterilecek. Gösterimin ardından, oturum başkanlığını Gazeteci-Yönetmen Muharrem Coşkun'un yapacağı panel gerçekleştirilecek. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Yrd. Doç. Dr. Akşin Somel, Araştırmacı Yazar Fahrettin Gün ve Gazeteci Yazar Mehmed Şevket Eygi katılacak.

En çalkantılı dönemin gazetesi

1908 Ağustos'unda II. Meşrutiyet'le birlikte yayın hayatına başlayan, İstiklal Şairimiz Mehmed Akif Ersoy, Prof. Ebu'lula Mardin ve Eşref Edip Fergan tarafından çıkarılan, Sırat-ı Müstakim gazetesi, Sultan II. Abdülhamid'in hal'i, 31 Mart Vak'ası, Balkan Harbi, Birinci Cihan Savaşı, Çanakkale ve Milli Mücadele'ye tanıklık etmiş, Cumhuriyetin ilanı ve devrimleri sayfalarına taşımıştı. Gazete, 8 Mart 1912 tarihinden itibaren de Sebilürreşad olarak yayınına devam etmişti. Kültür, zihin dünyamızda yer etmiş pek çok önemli ismin de yazar olarak çalıştığı gazete, Milli Mücadele'ye verdiği tam destekle adından söz ettirmişti. İstiklal Şairi Mehmed Akif'in Safahat'taki tüm şiirlerinin ve İstiklal Marşı'nın ilk yayınlandığı gazete olan Sebilürreşad Milli Mücadele yıllarında cephelerde Mehmetçiğe dağıtılmıştı. 5 Mart 1925'te Takrir-i Sükun Kanunu ile kapatılan Sebilürreşad, 1948 yılında yeniden doğacak ve 1966 yılına kadar yayınını sürdürecekti.

Belgesel ve Kitabı Hazır

Kastamonu, Elazığ, Ankara gibi pek çok ilde çekimleri yapılan 'Yoldaki Çığır' Belgeseli ile 'Manevi Cephenin Mihveri' eserine, Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Yrd. Doç. Dr. Akşin Somel (Sabancı Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski (Kastamonu Üniversitesi), Mehmed Şevket Eygi (Sebilürreşad yazarı), Tarihçi Yılmaz Öztuna (Sebilürreşad yazarı), D. Mehmed Doğan (Yazarlar Birliği Vakfı Şeref Başkanı), Dr. Suat Mertoğlu, Tarihçi -Yazar Kadir Mısıroğlu, Tarihçi Yazar Dr. Orhan Koloğlu, Tarihçi Yazar Fahrettin Gün gibi önemli isimler de görüşleriyle katılıyor.Yaklaşık iki yıllık titiz çalışma sonucu ortaya çıkan 'Yoldaki Çığır (4 Bölüm- 120 dakika)) belgeselinin Yönetmenliğini ve Senaryosunu ise Gazeteci Muharrem Coşkun üstlendi. Belgeselin metni de genişletilerek yine Muharrem Coşkun tarafından kitap haline getirildi.

PROGRAM AKIŞI

Tarih: 8 Aralık 2013 Pazar

Saat: 13.30 Kokteyl/İkram

Saat: 14.00 'Yoldaki Çığır' Belgeselinin gösterimi (60')

Ara

Saat: 15.15 Panel

Moderatör: Muharrem Coşkun (Gazeteci- Yönetmen)

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne
- İlk İslamcılar ve II. Meşrutiyet

Yrd. Doç. Dr. Akşin Somel (Sabancı Ü.)
- Sırat-ı Müstakim/Sebilürreşad, İttihat ve Terakki İlişkisi

Fahrettin Gün (Araştırmacı-Yazar)
- Milli Mücadele'de Sebilürreşad ve Tek Parti yıllarında Eşref Edib'in Faaliyetleri.

- Mehmed Şevket Eygi (Sebilürreşad Yazarı)
Tanıdığım Eşref Edib ve Sebilürreşad Gazetesi

Saat: 17.15 Soru - Cevap

Saat: 17.30: Plaketlerin takdimi ve Kapanış

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.