"Sazak mukallidi" kayıt altına alındı

"Sazak mukallidi" kayıt altına alındı
 - Türkiye'deki 6 farklı kuş türünü görüntüleyerek kayıt altına alınmasını sağlayan Emin Yoğurtcuoğlu'nun son olarak fotoğrafladığı "sazak...

 

- Türkiye'deki 6 farklı kuş türünü görüntüleyerek kayıt altına alınmasını sağlayan Emin Yoğurtcuoğlu'nun son olarak fotoğrafladığı "sazak mukallidi", Türkiye'nin 482. kuş türü olarak kayıtlara geçti

- 7. kuş türünü de kayıt altına aldırmanın gururunu yaşayan Yoğurtcuoğlu:

"Ana vatanı Orta Asya olan sazak mukallidi, küçük boylu ve ötleğengiller ailesinin tanımlanması en zor üyeleri arasında yer alıyor"

ADANA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, ana vatanı Orta Asya olan "sazak mukallidi" türü kuşu, Hakkari Yüksekova kırsalında fotoğraflayarak kayıt altına alınmasını sağladı.

 

Küçük yaşlarda hobi olarak başladığı kuş gözlemini geliştiren Emin Yoğurtcuoğlu, Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülkede yaşayan kuş türleri ile yabani hayvanları görmek ve fotoğraflamak isteyen gözlemcilere rehberlik yapmaya başladı. Rehberliğin yanı sıra kuş gözlemciliği alanında da başarılı çalışmalar yapan Yoğurtcuoğlu, daha önce Türkiye'de 6 farklı kuş türünün kayıt altına alınmasına öncülük yaptı.

 

Yoğurtcuoğlu son olarak Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kırsalında meslektaşı Soner Bekir ile liderliğini yaptığı bir keşif gezisi sırasında sazak mukallidi (ıduna rama) kuşunu fotoğraflayarak, 7. kuş türünün kayıt altına alınmasını sağladı. Sazak mukallidi Türkiye'de kayıt altına alınan 482'nci kuş türü oldu.

 

Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine, yeni türleri görmek ve kayıt altına almak için ülkeyi adım adım dolaştığını söyledi.

 

Türkiye'de kayıtlı 482 kuş türünden 7'sinde emeğinin olmasından gurur duyduğunu aktaran Yoğurtcuoğlu, "Türkiye sınırlarında daha önce hiç görülmemiş kuş türü keşfimi 2006'da 'kara gerdanlı ardıç' ile yaptım. Daha sonra 'küçük pelikan', 'kızılbaşlı çinte', 'ak yanaklı Arap bülbülü', 'küçük saz horozu', 'esmer çıvgın' türlerini görüntüledim. Son olarak da sazak mukallidinin kayıt altına alınmasını sağladım" dedi.

 

- "Tanımlanması çok zor"

 

Yoğurtcuoğlu, sazak mukallidinin tanımlanması oldukça zor bir kuş olduğunun altını çizerek, birlikte çalıştıkları ekip arkadaşlarının dikkati sayesinde bu türü fark ettiklerini anlattı.

 

Yaklaşık 10-11 santimetre boyunda ve çalılık içerisinde saklamayı seven bu kuşu görüntülemenin 5 saati bulduğunu aktaran Yoğurtcuoğlu, şöyle devam etti:

 

"Uzun süren kovalamanın ardından fotoğrafını çekmeyi başardık. Bu, Türkiye için yeni bir kuş türü. Ana vatanı Orta Asya olan sazak mukallidi, küçük boylu ve ötleğengiller ailesinin tanımlanması en zor üyeleri arasında yer alıyor. Bu tür, Kazakistan ve İran'da yaşıyor ancak Yüksekova'daki keşfimiz türün dağılımını batıya doğru genişlettiğini gösteriyor olabilir. Daha önce çok az araştırmacı gittiği için bölgede bilinmiyor olabilir. Bu, Türkiye için inanılmaz bir olay. Yabancı kuş bilimcilerinin de dikkatini çekmiş durumda çünkü kuşun dağılımı Türkiye'de bilinmiyor ve ilkbahar kaydı olduğu için bir üreme kaydı olma ihtimali var. Böylece bölgeye daha çok ziyarette bulacağız. Az bilinen bu bölgenin yakın gelecekte çok daha fazla ziyaretçi alacağı kesin."

 

- "Türkiye'de yaklaşık 330 kuş türü ürüyor"

 

Yoğurtcuoğlu, dünya genelinde yaklaşık 10 bin kuş türünün bulunduğunu belirterek, bunların çoğunun tropikal iklim bölgelerinde hayatlarını sürdürdüğünü söyledi.

 

Türkiye'nin ise kuşların geçiş bölgesinde yer aldığını anlatan Yoğurtcuoğlu, ülkenin birçok türün yaşamasına el verişli habitatlara sahip olduğunu ifade etti.

 

Yoğurtcuoğlu, Türkiye'de şu an 482 kuş türü bulunduğunu yineleyerek, "Bunlardan yaklaşık 330'u ürüyor. Bu, Avrupa ölçeğinde inanılmaz bir rakam. Örneğin İngiltere'de kaydedilmiş kuş türü sayısı 500'ün üzerinde olmasına rağmen üreyen kuş türü sayısı 200 civarında. Türkiye zaten fauna ve flora bakımından Avrupa'da iştah kabartan ülkelerden. Kuş türlerinin çeşitliliği de yabancılar için her zaman çok dikkat çekici" diye konuştu.

 

Yoğurtcuoğlu, bilinçsiz avlanma ve çevre tahribatı sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.