Sanayi üretim endeksi tarihi zirvede

Sanayi üretim endeksi tarihi zirvede
Ekonominin en önemli itici güçlerinden sanayi sektöründeki gelişmeyi gösteren sanayi üretim endeksi, arındırılmamış verilerle ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artarak 146,3'e ulaştı

İSTANBUL - Belgin Yakışan Mutlu

Ekonominin en önemli itici güçlerinden sanayi sektöründeki gelişmeyi gösteren sanayi üretim endeksi, arındırılmamış verilerle ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artarak 146,3'e ulaşırken, söz konusu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ekimde 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,9 artarak 146,3 oldu. Söz konusu artış sonrasında arındırılmamış sanayi üretim endeksi tarihi zirvesini gördü.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksindeki artış, ayrıca piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti. AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ekimde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,7 artmasını öngörmüştü.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, sanayi üretiminin ilk çeyrekteki yıllık artışının yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleştiğini ancak milli gelir verilerinde sanayi katma değerinin yüzde 6,7 gibi belirgin bir yükseliş gösterdiğini anımsattı.

Öncü göstergelerin, büyüme eğiliminin yılın son çeyreğinde bir miktar hız kestiğine işaret ettiğini vurgulayan Bürümcekçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl her ne kadar para politikasında göreli sıkılaşma ile kredi-mevduat faizlerinde yükseliş gözlense de finansal koşulların Kredi Garanti Fonu etkisi ile gevşekliğini koruması, büyüme tahminleri üzerindeki riskleri yukarı yöne döndürmüştü. Ayrıca, imalat sanayi üretimi açısından öncü gösterge olan kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve satınalma yöneticileri endeksi ise toparlanmanın son çeyrekte de sürdüğüne işaret etmektedir. Üçüncü çeyrekte olası çift haneli büyüme gerçekleşmesi sonrasında, yılı yüzde 6,5 civarında bir büyüme ile kapatmamız çok olası görünmektedir. Her ne kadar yeni GSYH serileri ile milli gelir tahminlerinin sürprize açık olması işimizi zorlaştırsa da büyüme tahminimizi yüzde 5,3'ten yüzde 6,5'e revize etmenin uygun olacağını düşündük."

'Beklentilerin üzerinde bir yıllık büyüme oranı'

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da ekim ayında arındırılmamış sanayi üretiminin yüzde 8,9'luk artışla yine beklentilerin üzerinde bir yıllık büyüme oranını gösterdiğini söyledi.

Tokalı, devamla şunları kaydetti:

"Yılın son çeyreğine ait ilk veri doğrultusunda, 3. çeyrekte yıllık bazda arındırılmamış olarak yüzde 13,7 ve arındırılmış olarak da yüzde 10 artan sanayi üretiminde beklenen ivme kaybının korkutucu boyutta olmadığını izliyoruz. Bu doğrultuda, güven endekslerinde gözlenen zayıflamanın reel ekonomik verilere yansımasının şimdilik makul boyutta kaldığını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, gelecek hafta başında açıklanacak 3. çeyrek büyüme oranının boyutunun (tek hanede mi kalacağı yoksa çift haneye mi çıkacağı), 2017 büyüme görünümünün belirlilik kazanmasına yardımcı olacaktır. Biz de bu sonuca bağlı olarak, 2017'ye yüzde 5,6 düzeyindeki büyüme oranımızı ne ölçüde yukarı yönlü revize edeceğimize karar vereceğiz. 2018 büyüme tahminimizi ise yüzde 4 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.