Sağlıklı Bir Yaşam İçin Günde En Az 30 Dakika Yürümeli
Güney Adana Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Uzm. Dr. İlker Sönmez, sağlıklı bir yaşam için günde en az 30 dakika yürünmesi gerektiğini söyledi.
3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. İlker Sönmez, sağlıklı yaşam için yürüyüş aktivitesinin önemine dikkat çekti. Obezitenin ve hareketsiz yaşam biçiminin tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her geçen gün artış gösterdiğini belirten Sönmez, “Fiziksel hareket azlığı ve hareketsiz bir yaşam şekli, kilo alımına neden olarak kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini artırır. Düzenli fiziksel hareketlilik, kalp ve beynin daha düzenli çalıştırması yanında birçok hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinde son derece yararlıdır. Ayrıca, obezite, kalp ve damar hastalıkları, Diyabet, Hipertansiyon ve Osteoporoz (kemik erimesi) gibi kronik hastalık riskini azaltmaktadır” dedi.
Genel Cerrahi uzmanı Uzm. Dr. İlker Sönmez, modern çağın getirdiği gelişmelerin insanlara sunduğu rahatlık ile toplumda kilo alımının artığını, hareketliliğin azaldığını ve bir kısır döngü içine girildiğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı araştırma sonuçlarına göre toplumun yüzde 71.9’unun hareketsiz yaşadığını kaydeden Sönmez, şöyle devam etti:
"Bu kısır döngünün kırılması için hayatımıza yerleştirebileceğimiz en kolay aktivite yürüyüştür.Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen aktivitedir. Örneğin gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir kaç durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.
5-17 yaş grubu için ise kalp damar hastalıkları, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon durumun azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.
Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.”
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.