'Sağlık turizmi' sertifikalı sağlıkçılar geliyor
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminin öne çıktığı bölgelerde yabancı dil bilen personele ağırlık verecek, hastanelerde sağlık turizmi sertifikası olan personel çalışacak.
ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında Antalya'da gerçekleştirilen "81 İl Koordinasyon Değerlendirme ve Planlama Toplantısı"nda, sağlık turizmiyle ilgili önemli kararlar alındı.
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulunun (SATURK) gelecek yıldan itibaren kurumsal bir yapıya dönüşeceğini belirterek, Türkiye'nin sağlık turizminin marka değerinin yükseltilmesi adına yeni bir adım atıldığını söyledi.
Bu konuda yasa teklifi hazırlandığını anlatan Tontuş, "Sağlık turizmi bütün sektörü kapsayacak şekilde kurulmuş bir yapı tarafından yürütülecek. Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu bir yıldır hizmet veriyordu. Önümüzdeki yıldan itibaren kurumsal bir yapıya dönüşecek. Başkanlığın olduğu, altında komisyonlarının, kurullarının, daire başkanlıklarının olduğu en az 150 kişilik kadroya sahip tamamen bağımsız bir kurgu olacak" bilgisini verdi.
Sağlık turizmi sertifikalı sağlıkçı
Sağlık turizminin yabancı dil bilen sağlık çalışanı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini dile getiren Tontuş, özellikle İngilizce ve Arapçanın öne çıktığını söyledi. Tontuş, sağlık turizminin öne çıktığı bölgelerde yabancı dil bilen personele ağırlık verileceğini belirterek, "Hastanelerde sağlık turizmi sertifikası alanlar çalışacak. Biz bir eğitim programı hazırladık. Yılda 500 kişi sertifika programından mezun olacak. Onlar da önceliklediğimiz illerde ve hastanelerde çalışacak" dedi.
"Yurt dışında bölge ofisleri açılacak"
Uluslararası Hasta Destek Çağrı Merkezinde hizmet verilen dil sayısının artırılacağını ifade eden Tontuş, çağrı merkezinin Ankara'da 6 dilde hizmet vereceğini kaydetti. Sağlık turizminin en önemli ayağı yurt dışında ofisler oluşturulacağını, bu amaçla ağustos ayından itibaren yurtdışında bölge ofisleri açılacağını anlatan Tontuş, bu ofislerin, yurt dışında kurumsal anlaşmalar yapılmasını sağlayarak hastaların Türkiye'deki en doğru noktaya ulaşmasının önünün açılacağını belirtti.
Genel Müdür Tontuş, hastanelerin ve hekimlerin bilimsel açıdan geldiği nokta, teknik altyapı, uygulama başarıları ve geri dönüşlerin, geliştirdikleri yazılım sistemi üzerinden takip edilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Hastalar yurt içi veya yurt dışından istedikleri zaman 17 farklı dilde bilgiler alabilecekler. Türkiye'de tedavi olmayı planlayan hastalar aynı zamanda tedavi öncesi veya sonrası konaklamalarını da bu yazılım üzerinden ayarlayabilecek ve o merkezleri görebilecek. Bu, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil birçok kurum ve kuruluşun paydaş olduğu bir proje. Ağustos ayından önce hizmete girmesini planlıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.