Ramazan bitti ama oruç devam ediyor...
Peygamber Efendimiz, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki bir yıl oruç tutmuş olur" buyuruyor.
Bu ay içinde altı gün oruç tutarsak senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanırız.
Rabbimize binlerce hamdüsena olsun ki, sahuru, iftarı, mukabelesi, teravihi, orucuyla dolu dolu bir Ramazan yaşadık. Ardından bayramımızı da yaptık. Şimdi ise hicri aylardan şevval ayı içindeyiz. Şevval ayı bir kısım dinî güzellikleri hatırlatan özel bir aydır. Önce hac hazırlığını hatırlatır bu ay. Ramazan'dan sonraki aylar zaten hac ayları sayılır. Hacı adaylarımız tatlı bir heyecanla yol hazırlığına girerler.
Tabii, şevval ayının bir de kendine mahsus orucu olduğunu da unutmazlar. Hem öyle oruç ki, bu ayda altı gün oruç tutan, sanki bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevaba nail olur, bir sene nafile oruç mükâfatına kavuşabilirler. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor: "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki bir yıl oruç tutmuş olur." (Müslim, Sıyâm, 204) Alimlerimiz, şevval ayında tutulan altı günlük orucun bütün sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olmasını izah ederken şöyle derler:
"Ayette her iyiliğe on sevap verileceği bildirilmiştir. Otuz Ramazan'ı tutan bu sebeple üç yüz sevap almış olur. Ramazan'dan sonraki şevvalde altı günü de tutan, onardan altmış sevap alınca üç yüz altmış eder. Yani bir senelik nafile oruç."
Peki bu kadar az oruca o kadar çok sevap olur mu? Cevap olarak deniyor ki:
"Kimse kendi cimriliğini sonsuz cömertlik ve ikramın sahibi Rabbimizin cömertliğiyle kıyaslamasın. İnsanlar yeter ki niyetlerini halis tutsunlar, rahmeti gazabını geçmiş olan Rabbimiz kullarını hep affetmek istemekte, kullarının az ameline çok mükâfatları bunun için ihsan etmektedir.
ŞEVVAL ORUCUNU NASIL TUTACAĞIZ?
Bu orucun kefaret orucu gibi arka arkaya, yani bitişik tutulması da gerekmez. Ay içinde belli aralıklarla da tutulabilir. Ancak, Ramazan içinde mazeretlerinden dolayı tutamadığı oruç borcu olanlar, önce borçlarını tutsalar yanlış yapmış olmazlar. Önce kaza borçlarını tutup bir an evvel farz oruçlarının borcundan kurtulmuş olmaları daha uygun olur. Bundan sonra altı gün şevval orucuna da niyet edebilirler.
Evet, oruç ayı Ramazan'ın tamamlayıcısı durumunda olan şevval ayında tutulacak altı günlük oruç, bir Müslüman'a bütün bir yıllık oruç sevabı kazandıracaktır. Ramazan dolayısı ile bünyemiz hazır açlığa bir nebzecik de olsa alışmışken, bayramdan hemen sonra hiç ara vermeden bu oruçları tutarak bütün bir yılı bereketlendirebiliriz.
İBADETLER DEVAM EDİYOR
Allah'ın insanlara ihsan ettiği el, ayak, göz, akıl nimeti nasıl sadece Ramazan ayına has kılmıyor, ömür boyu devam ediyorsa, bunları bize ihsan eden Rabbin emirlerine olan bağlılığımız da ömür boyu devam etmeli, son nefese kadar sürmelidir. Hatta bu dini vecibeleri şahsımızda yaşama işi, bizde hava, su, ruh mesabesinde olmalıdır.
Dinî vazifeler, İslâmî mükellefiyetler bizlerde öylesine yerleşip kök tutmalıdır ki, ondan asla ayrılamaz, onu ihmal edersek yaşayamaz hâle gelmeliyiz. Artık, kendini İslâmî hayata böylesine alıştıran bir mü'min dindarlığını Ramazan'a has kılamaz, Ramazan'dan sonra gömlek çıkarır gibi dinî hayatı çıkarıp eski ihmalkârlığına devam edemez...
Aman dikkatli olalım. Ramazan münasebetiyle kazanmış olduğumuz güzel hasletlerimizi devam ettirelim. İbadetlerde önemli olan istikrardır. Az da olsa devamlı olandır. Zaten Allah için de makbul olanı odur.
BİR SORU-BİR CEVAP
Cennette erkeklere huri verilecek, kadınlara ne verilecek?
Soru: "Cennete giden erkeklere huri verileceğinden bahsediliyor. Peki, cennete giden kadınlara neler verilecek?" Rumuz: Süslü
Sevgili okur! Sorunuzu özetleyerek yukarıya aldık. Öncelikle şunu ifade edelim ki ahirette bedenlerimiz oraya uygun bir hal alacak, duygu ve zevk anlayışımız da oraya göre olacaktır. Ahirette arzularımızın, duygularımızın, isteklerimizin dünyadaki gibi olacağını söylemek isabetli değildir. Gerçi Kur'an'da, cennetliklere verilecek nimetler, dünyada bildiğimiz nimetlerin (bunların içinde huriler de vardır) isimleriyle anılmış, "bağ, bahçe, çiçek, köşk, huri, gılman ve çeşitli meyveler" ifade edilmiştir ama bunlar yalnızca isim bakımından benzerler, mahiyetleri tamamen farklıdır.
Bu çerçevede cennette erkeklere huri verildiği gibi kendisine dünyada eşlik eden eşi de onunla beraber olacaktır. Erkeklerin cennette faydalandığı bütün nimetlerden kadınlar da faydalanacaktır. Önemli olan Allah'ın huzuruna selim bir kalple ve salih amelle gidebilmektir.
CENNET, FARKLI BİR BOYUT
Cennetin bütün nimetleri hem erkekler hem de kadınlar içindir ve huriler de buna dâhildir, yani kadınlara da huri verilir. Huri deyince biz bu dünyadaki bakış seviyemizle hemen şehevi düşünüyoruz. Ancak Cennetteki nimetler de zevkler de dünyadakilerden farklıdır. Bunu da görebileceğimiz bir hadiste Allah Resulü (s.a.s.) şöyle buyurur: "Cennet ehlinin bir çarşısı vardır. Her cuma oraya gelirler. Derken kuzey rüzgârı eser, elbiselerini ve yüzlerini okşar. Bunun tesiriyle hüsün ve cemalleri artar. Böylece ailelerine, daha da güzelleşmiş olarak dönerler. Hanımları: 'Vallahi, bizden ayrıldıktan sonra sizin cemal ve güzelliğiniz artmış!' derler. Erkekler de: 'Sizler de, Allah'a yemin olsun, bizden sonra çok daha güzelleşmişsiniz!' derler." (Müslim, Cennet 13) Bu hadis de bize cennetin tamamen farklı bir boyutta olduğunu ve nimetlerin dünyayla kıyaslanmaması gerektiğini gösterir. (www.hikmet.net'ten)
Netice itibarıyla cennette "yok yoktur." Allah insan fıtratına en uygun şekilde her türlü nimet ve ihsanı verecek, kimseyi mahrum bırakmayacaktır. Esas mesele Allah'ın rızasına nail olmak, ebedî saadete liyakat kazanmak, fâni dünyadan imanlı olarak ayrılıp, cennetin kapısına ulaşabilmektir.
TEFEKKÜR ATLASI
Eşek arısı kimden talimat alıyor?
Bir eşek arısı çekirgeyi yakalar. İğnesiyle çekirgeyi öyle münasip yerinden sokar ki (bir nevi narkozlar) hayvan kendini kaybeder. Fakat ölmeyerek, adeta bitkisel hayata girip bir konserve et gibi yaşamaya devam eder. Daha sonra toprağa bir çukur kazar ve çekirgeyi oraya bırakır. Ardından oraya yumurtalarını bırakır. Eşek arasının yavruları yumurtadan çıkar çıkmaz anneleri tarafından hazırlanmış bu konserve etle beslenip sonra topraktan çıkarak hayata tutunup yaşama devam ederler.
Şimdi düşünelim: Akılsız ve şuursuz bir arı bütün bu işleri kimden öğrendi? Sahi eşek arısı kimden talimat alıyor?
BİR DUA
Bizi güzel ahlaka kavuştur
Ey Rabbimiz! Sen'den rahmetini kazandıracak şeyleri, her türlü günahtan korunup iyilikler kazanmayı, cennet ve cemalinle şereflenmeyi ve cehennemden kurtulmayı diliyoruz. Ya Rabbi! Bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz günahlarımızı affet. Bizi yücelt, eksiğimizi-gediğimizi gider. Bizleri sâlih amellere, güzel ahlaka kavuştur.
MİNİ YARIŞMA
1. İslam'a ilk giren sekiz kişiden biri, cennetle müjdelenen on kişiden biri, Hz. Ömer'den sonraki halife seçimindeki şura heyetindeki altı kişiden biri olan ve cennetle müjdelendiğini duyduğu zaman buğday, un ve yiyecek yüklü 700 deveden oluşan kervanını Allah yolunda hibe eden bu zengin sahabi kimdir?
2. Müslüman'ın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Bunlar nelerdir?
3. Firavun'un sarayında büyüyen peygamber kimdir?
4. Belki de her gün okuduğumuz Ayetelkürsi, Kur'an'da hangi surede geçmektedir?
5. Namaz, en hayati kulluk borcumuzdur. Namazların vaktinde kılınması gerekir, çünkü "vakit" namazın farzlarındandır. Vaktinde, bir de vakti geçtikten sonra kılınan namazlara ne ad verilir?
Cevaplar
1. Hz. Abdurrahman bin Avf.
2. Selamına karşılık vermek, hasta ise ziyaretine gitmek, aksırınca dua etmek, meşru olan davetine gitmek, vefatında cenazesinde bulunmak.
3. Hz. Musa.
4. Bakara Suresi'nde.
5. Vaktinde kılınan namaza "eda", vaktinden sonra kılınan namaza ise "kaza" denir.
HAZIRLAYAN: Ali İhsan ER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.