Prof. Dr. Raşit Küçük Hoca'ya yeni görev

Prof. Dr. Raşit Küçük Hoca'ya yeni görev
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'na oy birliğiyle Prof. Dr. Raşit Küçük seçildi. Küçük, ''Diyanet, her türlü inancın, mezhebin, meşrebin,...



Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'na oy birliğiyle Prof. Dr. Raşit Küçük seçildi. Küçük, ''Diyanet, her türlü inancın, mezhebin, meşrebin, yolun bir şemsiye kuruluşudur'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nda seçim heyecanı yaşandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Toplantı Salonu'nda yapılan seçimde Prof. Dr. Raşit Küçük oy birliğiyle Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı seçildi.

Duygularını AA muhabiriyle paylaşan Küçük, Diyanet'in akademik yanını oluşturan, bütün genel müdürlükler ve birim başkanlıklarına gerektiğinde fikir üreten, yol gösteren bir kurumun başına gelmiş olmaktan memnun olduğunu belirtti.

Din İşleri Yüksek Kurulunun Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın söz söyleme yetkisine haiz olduğu her konuda Diyanet'e yardımcı olan bir kurul olduğunu anlatan Küçük, ''Gerek yurt içi gerek yurt dışı hem Müslümanlardan hem de gayrimüslim topluluklardan Diyanet'e yöneltilen soruları cevaplandıracak bir kurulun başına geçmiş bulunuyorum. Sorumluluğun çok olduğu bir yer olduğunu bilerek bu kurula geldim. Arkadaşlarımız iltifat buyurdular beni bu kurulun başkanlığına seçtiler. Bundan böyle 42 yıllık ilahiyat fakültelerinde geçirdiğim deneyimimi, Diyanet'te kendileriyle paylaşmak istiyorum'' dedi.

Küçük şunları kaydetti:

''Diyanet İşleri Başkanlığı aslında Türkiye'de var olan ve kendini İslamla bir şekilde ilişkili kılan her türlü inancın, mezhebin, meşrebin, yolun bir şemsiye kuruluşudur. Çünkü itikat temelinde, ibadet ve ahlaki temelinde bunlar İslam'ın genel esaslarını uygulayan insanlardır. Dolayısıyla alt birimlerdeki detaylar en üst tabakada birleştirici rol oynuyor. Biz bunların hepsini kuşatıcı bir yol izlemeyi, yöntem izlemeyi bunların hepsini kapsayacak şekilde, bir ayrım yapmaksızın çalışmalarımızı yapmayı planlıyoruz. Biz bunu Türkiye'nin son dönemlerdeki açılımına paralel olarak Diyanet'in de bu açılıma ayak uydurması gerektiğinin şuuru içerisinde yapacağız.

Zaten çıkan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat kanunu, Din İşleri Yüksek Kurulu'na çok önemli sorumluluklar manzumesi sunuyor. Bu sorumluluklarımızı yerine getirmeye gayret edeceğiz.''

-''Melelerin görevlendirilmesi yeni bir uygulama değil''-

Diyanet İşleri Başkanlığının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da din hizmetine ihtiyaç duyulan yerlerde bu ihtiyacı karşılamak üzere melelerden (toplumun ileri gelenleri, görüşlerine başvurulanlar, istişare edilenler) yararlanma kararının doğru olduğunu vurguladı.

''Gerçekten ilmi bilgisi son derece kıymetli, İslami ilimler geleneğini nesiller arasında taşıyan insanlar var'' diyen Küçük, melelerin görevlendirilmesinin yeni bir uygulama olmadığına dikkati çekti.

Küçük, ''Bundan önceki Diyanet Kanunu çıkıncaya kadar onlar zaten görev yapıyordu. Bunlar sayıca da çok kalmamıştır. İstifade edilebilir olanlar bulundukları yerlerdeki din görevlilerine eğitim öğretim açısından yardımcı olabilirler'' dedi.

Uygulamanın iyi niyetle hayata geçirildiğini vurgulayan Küçük, bu kişilerin bulundukları yerdeki halkla rahat iletişim kurma da etkili olacağına inandığını söyledi.

-Prof. Dr. Raşit Küçük kimdir?-

1947 yılında Antalya Akseki'de doğdu. 1966'da Antalya İmam-Hatip Okulu'ndan, 1970'te Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Erzurum İmam-Hatip Lisesi'nde öğretmen ve idareci olarak çalıştı. 1974 yılında atandığı Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde öğretim üyesi ve idareci olarak görev yaptı. 1981'de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne naklen tayin edildi. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Kur'an ve Sünnet'te Sevgi Kavramı Özellikle Allah Sevgisi adlı teziyle doktor oldu. 1997'de doçent unvanını aldı. 2003 yılında da profesörlüğe yükseltildi.

2007 yılından itibaren Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Küçük, 27 Kasım'da Din İşler Yüksek Kurulu üyesi olarak atanmıştı. Küçük'ün çok sayıda eseri bunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.