Okumayan Toplum Gelişmiyor
Mart ayının son haftası sessiz sedasız bir kütüphaneler haftasını geride bıraktık.
Kitap, eğitimin, bilimin, sanatın kısacası insanlığın temeli oluşturur. Bu nedenle kitapsız bir dünya asla düşünülemez. İnsanlık için bu kadar değer arz eden kitaplar kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine yine burada sunulur. Bir çok evde kitaplık mevcuttur ama bu kitaplardan sadece kendisi ve yakınları faydalanabilir. Oysa kütüphaneler çok geniş kitlelere hitap eder. Hatta kişisel kitaplığı mevcut kimselerinde kütüphanelere ihtiyacı vardır. Çünkü hiçbir kitaplık kütüphaneler kadar zengin değildir. Günümüzde radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi kitle iletişim araçlarında oldukça gelişim kaydedilmiştir. Fakat bu araçlar ne kadar gelişse de kitap kadar etkili olamazlar.
Yavaş yavaş kitaba ilginin arttığını bu yıl Ocak ayında Adana da düzenlenen Çukurova 8. Kitap Fuarını ziyaret eden 280 bin ziyaretçi ve katılan 250 yayınevi ile daha güzel bir şekilde görme imkânı bulduk. Türkiye’nin diğer illerini bilmem ama son bir kaç yıldır Adana’da düzenlenen kitap fuarına ilgi aşırı derecede artmış durumda. Çukurova Kitap Fuarı Adana da düzenlenen fuarlar arasında insanların en çok ilgisini çeken küçük büyük herkesin kendisine bir şeyler bulduğu ve paylaştığı bir ortam haline geldi.
Fuara ilk ve orta öğretim kurumlarından da yoğun bir ilgi vardı. Fuarın çocuklara okuma sevincinin kazandırılması için binlerce kitabı bir arada gören öğrenciler için bir umut oluşturduğunu düşünüyorum.
Fuara Adana dışında Güney illerinden Gaziantep ve Antakya’dan Osmaniye, Mersin Tarsus kitap almak ve söyleşileri dinlemek için gelen kişilerin görülmesi de beni umutlandırdı.
Bizlerde öğretmen yazarlar olarak Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında fuarın son günü olan Pazar günü okurlarla buluşup kitaplarımızı imzaladık. Fuara çok büyük bir ilgi vardı, öyle ki imza atarken konuştuğumuz bazı insanlar arabalarını park edecek yer bulamadıklarını aşırı kalabalık ve izdiham nedeniyle fuara girmekte zorlandıklarından bahsettiler. Bu durum hem biz yazarlar için hem de Türkiye’nin geleceği için umut vericidir. Türkiye okuyor. Türkiye’de kitap okunmuyor' sözünün geçerliliği yok"Gençlerin internet üzerinden e-kitap uygulamasını kullandığına ifade eden TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, "Türkiye'de kitap okunmadığı sözünün pek geçerliliği yok. Bu, dilimize yapışmış doğru olmayan bir söz. Teknoloji sadece belli yerlerden değil, çocukların çeşitli kaynaklardan kitaba ulaşmasını sağlıyor."
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Türkiye'de yayınlanan kitap başlığı sayısı2001 yılında 12 bin civarındayken 2013'te 47 bin 352'ye, 2014'te ise elimizdeki kesin olmayan rakamlara göre 50 bin 752'ye ulaştı.
Türkiye, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) başlığı sayısı bakımından dünyada 10. sırada. Kişi başına düşen rakama bakıldığında ise dünyada 11. sıradayız. Biz bu başarıları elbette yeterli görmüyoruz. Nicelikle beraber niteliği de artırmanın azmi ve gayreti içerisindeyiz. Türkiye Yayıncılar Birliği 2. Başkanı Fahir Aral ise 2014'te kitap üretiminin yüzde 4,6 arttığını vurgulayarak, "Türkiye'de bugün kişi başına düşen kitap sayısı yaklaşık 7,3'tür. Bu önemli bir rakamdır. Bu anlamda dünya sıralamasında ilk 15'in içindeyiz" diye konuştu.Birkaç yıldır Adana Fuarını değişik vesileler ile izleme fırsatı bulmaktayım. Fuarı bu yıl yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor Çok sayıda yazarın katılımıyla renklendirdiği fuara özellikle üniversiteli öğrencilerin büyük ilgi göstermesi beni ayrıca umutlandırdı. Fuardaki yüzlerin bu defa biraz daha farklı olduğunu, daha çok okuma yazmayı seven, biraz daha kendisi ile barışık insanların gezindiğini gördüm. Her günümüzün, kitap ile geçmesi, beynimizin bizim için yazan bütün eli kalem tutan insanların bilgileri ile ışıldaması yarınlarımızın daha aydınlık olmasına katkıda bulunması dileğimle.
Sait ÖZDEMİR
Eğitimci-Yazar & Uzman Psikolojik Danışman
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.