Niğde elma üretiminde iddialı

Niğde elma üretiminde iddialı
Türkiye’de elma üretiminde üçüncü sırada olan Niğde’de elma hasadı sona yaklaştı. Bu yıl üreticiler geçen yıla göre bir nebze olsa da mutlu. Geçen yıl elma da don vurmasından dolayı kalite düşüşü yaşadı. Bu kalite düşüşü ise elmanın direk meyve suyu fabri

Geçtiğimiz yıllarda doğal afetlerden dolayı elma üretiminde rekolte düşüklüğü yaşadıklarını belirten Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, "Niğde’de Eylül ayı içerisinde başlayan elma hasadı bu günlerde sona yaklaşıyor. Elma geçtiğimiz yıllarda doğal afetlerden çok zararlar gördü ama bu yıl bölge bölge zararlar oldu ama fazla bir zarar yok. Şuanda elma rekoltesi güzel. Yaklaşık 400 bin tona yakın elma üretimi gerçekleşecek. Misket elması dediğimiz elmalar 1 TL ile 1 buçuk TL arasında bahçelerden satılmaktadır. Diğer elmalar ise 1 TL civarında satılıyor" dedi.

elma-001.jpg

Başkan Kenar, "Elma üretiminde Niğde üçüncü sırada ağaç bakımında ise ikinci sıradayız. Önümüzdeki yıllarda ilk sıralara yükseleceğimize inanıyoruz. Niğde elma yetiştiriciliği konusunda iyi bir konumdayız. Niğde’de gündüz ve gece sıcaklığı değişken olduğu için elmaya lezzet veren doğa harikası bir durum var. Bütün yatırımcılar Niğde’yi bu özelliğinden dolayı tercih ediyor. Elmalarda depolama konunda bulunan sorunlar çözüldükten sonra Niğde elma üretiminde iyi bir konuma gelecek" diye konuştu.

Ortadoğu ve Rusya’ya ihracat yapılıyor

Yatırımcıların elma üretimi konusunda Niğde’ye ilgilerinin arttığı, modern tarımın aktif şekilde kullanıldığı Niğde’de ihracatta da iddialı olduğunu ifade eden Kenar, sözlerine şu şekilde devam etti: 

‘‘İhracat konusunda sadece ülkemizde değil, Ortadoğu ülkeleri, Rusya gibi yerlere elma ihracatı yapıyoruz. Niğde ihracatta da önümüzdeki yıllarda iddialı bir konuma geleceğiz."

Sazlıca beldesinde elma üretimi ve pazarlamasını yapan Sadık Balak ise düşük kalitede olan elmaları ise meyve suyu fabrikalarına kilogramı 50 kuruştan sattıklarını söyledi. Balak, ‘‘Elma fiyatları kaliteye göre değişiyor. 80 kuruş, 1 TL, ve üzerinde kaliteye göre fiyatlar var. Kalitesi düşük olan elmalar ise kilogramı 50 kuruştan Meyve suyu fabrikalarına satılıyor. Üreticiler için fiyatın 1 TL altına düşmesi kar etmemizi engeller. Kaliteye göre elma üretimi oluyor. Elma bahçeden pazara gelene kadar 1,5 TL civarında pazarda da kalitesine göre 1,5 veya 2 TL civarında satılıyor ama iyi kalite elmanın da maliyeti 1.80 kuruşa kadar çıkabiliyor. Bizim maliyetimizde işçi maliyeti oluyor işçi günlükleri de 55-60 TL arasında değişiyor" diye konuştu. 

Yasin Esen

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.