Narenciye ihracatının artırılması önerisi
- Türkiye'de rekoltenin yüzde 37'sinin ihraç edilebildiği narenciyede üretimin ve ihracatın artırılması için geçci türlere destek verilmesi isteniyor
- Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Torun:
- "Hasadın tümünün aynı aylarda olması, saklama koşulları sorununu da birlikte getirebilir. Ancak nisan-mayıs gibi hasat edilebilen ürünlerle dünya pazarlarındaki rekabet şansımız artar"
ADANA (AA) - Türkiye'de narenciye üretimi ve buna bağlı ihracatın arttırılması için geçci türlere ağırlık verilmesi istendi.
Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Melih Torun, yazılı açıklamasında, dünyadaki toplam narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü gerçekleştiren Türkiye’nin bu üretiminin sadece üçte birinin, yüzde 37'sinin ihraç edebildiğini belirtti.
Türkiye'de 3,6 milyon ton üretim ve 942 milyon dolarlık ihracat yapılan sektörde 5 milyon nüfusun geçimini sağladığına dikkati çeken Torun, sektörde alıcı sayısı ve paketleme-işleme tesislerinin azlığı, alıcılara güven duyulmaması, depolama olanaklarının ve derecelemede standardizasyon olanaklarının yetersizliği, piyasa hakkında yeterince bilgi sahibi olunmamasının sorun olduğunu ifade etti.
Hasat süresi kısa olan narenciye geçci olarak bilinen çeşitlere ağırlık vermek gerektiğini savunan Torun, şunları kaydetti:
"Turunçgillerde hasat süresi çok kısa olması nedeniyle erken-orta ve geçci çeşitlerle üretim ve arzın tüm sezona yayılması gerekir. Narenciye, özel saklama koşulları yerine getirilmediği takdirde çabuk çürüyebilen bir meyvedir. Hasadın tümünün aynı aylarda olması, saklama koşulları sorununu da birlikte getirebilir. Ancak nisan-mayıs gibi hasat edilebilen ürünlerle dünya pazarlarındaki rekabet şansımız artar. Seçilecek ve teşvik edilecek geçci çeşitlerle eylül-mayıs ayları arasında üretimi arttırmayı gerçekleştirmeliyiz. Böylece meyvenin, ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzı sağlanmalıdır. Üreticinin kayba uğramaması için depolamaya özel önem verilmesi, soğuk hava depoları sayısının arttırılması da vazgeçilmez zorunluluk."
Torun, üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesinin de mutlaka çözülmesi gereken bir mesele olduğunu belirterek, gübre, mazot gibi üretim giderlerinin yanı sıra ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi ögelerin de desteklenerek girdilerdeki KDV oranlarının indirilmesini istedi.
- İhracat veri tabanı oluşturuldu
Torun, Türkiye'nin, önemli turunçgil ithalatçısı konumunda olan pek çok ülke pazarına ulaşamadığını bildirdi.
Kapsamlı dış pazar araştırmaları yapılarak bu araştırmaların sonuçları tüm sektör paydaşlarına ulaştırılmasını isteyen Torun, "Üretim, arz, talep, fiyat gibi dış pazar bilgileri, günlük, haftalık ve aylık olarak denetlenerek sektörün paydaşları tarafından kolay şekilde kullanımına olanak sağlayacak bir veri tabanı oluşturulmalı" değerlendirmesini yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.