Mustafa Yürekli: İlmeğin yönü bile vahşetin işareti!

Mustafa Yürekli: İlmeğin yönü bile vahşetin işareti!
İmza attığı ünlü belgeseller arasında İmralı idamları da bulunan usta gazeteci Mustafa Yürekli, Saddam ve Menderes'in idamında ilmek yönünün aynı olduğuna dikkat çekti.

İlmeğin yönü bile vahşetin işareti!

İmza attığı ünlü belgeseller arasında İmralı idamları da bulunan usta gazeteci Mustafa Yürekli, Saddam ve Menderes'in idamında ilmek yönünün aynı olduğuna dikkat çekti.

Belgesel filmleriyle dikkatleri üzerine çeken usta gazeteci Mustafa Yürekli'den müthiş iddia: "Boynuna ilmek yanlış geçirilerek ölümü zorlaştırılarak, tıpkı Menderes gibi Saddam'a infazda işkence yapıldı."

Mustafa Yürekli, "Saddam Hüseyin'in asılma görüntüleri dünyada büyük bir infial yarattı. İnsanlığın vicdanı, Saddam'ın kuralsız, ahlak ve hukuk dışı infaz edildiği hükmünü verdi. Medya infaz sürecini ve sonrasını ayrıntılarıyla gündeme taşıdı. Büyük bir vahşetti, sergilenen. " diyor. Yürekli, ilk infaz görüntüleriyle karşılaştığında Saddam'ın boğazına ilmeğin yanlış geçirildiğini fark ettiğini ve hemen aklına Menderes'in infazı geldiğini söyledi

Mustafa Yürekli, idama mahkum edilen Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in infazda acı çektirmek amacıyla boğazına ilmeğin yanlış geçirildiğini söyledi. İlmeğin düğümünün ense köküne yerleştirilmesi gerekirken, tıpkı Adnan menderes'te yapıldığı gibi yan tarafta bırakıldığını, bunun ölümü zorlaştırdığını ve çok büyük acı verdiğini anlattı.

Mustafa yürekli 2005 yılında "İmralı: Menderes'in İdamı Belgeseli"ni hazırlayıp sundu. Bu belgesel, şu anda VCD olarak piyasada.( İsteyenler bu linki kullanarak internet sitesinden de izleyebilirler )

Belgeselde, İmralı eski Cezaevi Müdürü Ahmet Ziyaeddin Acarol Menderes'in infazını ayrıntılarıyla anlattı. 1 buçuk ay önce mezarların kazıldığını, idam sehpalarının ve tabutların hazırlandığını itiraf etti. Menderes'e işkence yapılıp yapılmadığı konusundaki tartışmaya son noktayı koydu: İnfazda resmi görevli ve en son gören kişi olarak Menderes'in vücudunda sigara yanıklarını gördüğünü söyledi. Daha da ilginci infaz sırasında, ilmeğin düğümünün ense köküne değil, yan tarafa getirildiğini anlattı. 30 dakika kadar can çekiştiğini, ölürken bile Menderes'e işkence yapıldığını anlattı.

Bu önemli belgeseli, "İmralı: Menderes'in İdamı Belgeseli"ni hazırlayıp sunan Mustafa Yürekli, Saddam'ın idamıyla ilgili pek çok şey konuşulduğunu, ama infazda tıpkı Menderes'in infazında yapıldığı gibi ilmeğin boynuna yanlış geçirilişini kimsenin fark etmediğini ve dile getirilmediğini üzüntüyle izlediğini söyledi. Yürekli "Dünyadaki ve ülkemizdeki o kadar doktorun, o kadar tıpçı bilim adamının infaz görüntülerini sessiz seyretmeleri çok garip." dedi.

Mustafa Yürekli "İlmeğin düğümü boyun kökünde, soğancığın üzerine gelince, ölüm birkaç saniye içinde gerçekleşir, acı vermez. İple idamın seçilişi nedeni de bu. İp boyna yanlış geçirilirse, düğüm soğancığın üstüne konmazsa, can vermek güçleşeceğindeN büyük acı verir. Ahmet Ziyaeddin Acarol, bu detayı "İmralı: Menderes'in İdamı belgeseli"nde anlattı. Dolayısıyla boynuna ilmek yanlış geçirilip ölümü zorlaştırılarak Saddam'a infazda işkence yapıldı." dedi.

haber7.com / yazının devamı..

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.