Musikimizin sisler ardındaki piri

Musikimizin sisler ardındaki piri
Buhûrîzâde Mustafa Itrî, 'bizim öz mûsıkîmizin pîri'. UNESCO'nun 2012'yi Itrî yılı ilan etmesinden hareketle Aksiyon dergisi, bu haftaki sayısında...



Buhûrîzâde Mustafa Itrî, 'bizim öz mûsıkîmizin pîri'. UNESCO'nun 2012'yi Itrî yılı ilan etmesinden hareketle Aksiyon dergisi, bu haftaki sayısında büyük bestekârın izini sürmek için yola koyulmuş.

Ancak Itrî'nin sisler ardında kalan hayatını bütün berraklığıyla resmetmek ne mümkün! "Yahya Kemal 'Kıskanıp gizlemiş kaza ve kader / Belki binden ziyade bestesini' derken eksik söylüyor aslına bakarsanız. Sadece besteleri, şiirleri değil, hayatını da gizliyor bizden Buhûrîzâde. Fakat uzaklaştıkça büyüyor; sesi, ruhu, manası derinleşiyor." diyor "O hayal âleminin cihangiri" başlıklı kapak dosyasında Ayşe Adlı. Yazıda, Itrî'nin kayıp besteleri bir yana günümüze ulaşan eserlerinin bile değişikliklere uğrayarak geldiği anlatılıyor. Dosyada görüş alınan Prof. Dr. Ruhi Ayangil'e göre Itrî, "Kişiden cemiyete dönmüş bir şahsiyet Türk milletinin maşeri dehasının remiz ismi. Buhûrîzâde buhur olmuş, cemiyetin dimağına sinmiş." Fikret Karakaya, Itrî için "Bilmediğin şey senin değildir.", Faris Akarsu ise "Itrî'ye reva görülen Mozart'a yapılamaz" diyor. Itrî Türk Musikisi Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Yalçın Çetinkaya da gündemlerinde ıtrî hakkındaki muğlaklıkların giderileceği araştırmalar yapmak ve konserler düzenlemek olduğu bilgisini veriyor.

KÜLTÜR-SANAT- Zaman

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.