Medicana'dan alerji uyarısı
- Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Karaayvaz:
- "Baharın gelmesiyle alerjik rahatsızlıklar da kendini göstermeye başladı"
- "Özellikle bahar aylarında şikayetleri olan hasta grubunun sıklıkla polen alerjileri vardır. Bazı hastalarda ise belirtiler yıl boyu sürebilir"
ANKARA (AA) - Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaayvaz, ilkbahar mevsimiyle alerjik rahatsızlıklarda artış görüldüğüne dikkati çekti.
Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamada, Karaayvaz, alerjik rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi.
Alerjik hastalıkların, en sık görülen kronik hastalıkların başında geldiğinin altını çizen Karaayvaz, rahatsızlığın görülme sıklığının gittikçe arttığını vurguladı.
Karaayvaz, özellikle çocukluk çağında en sık görülen alerjik hastalıkların alerjik rinit, astım ve çocuk egzaması olduğuna işaret etti. En sık görülen alerjenlerin ise polenler, ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan tüy ve deri döküntüleri, gıdalar ve ilaçlar olduğunu belirten Karaayvaz, şunları kaydetti:
"Alerjik rinitte alerjenlerin burun mukozasında oluşturduğu alerjik inflamasyona (iltihap) bağlı burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler meydana gelir. Bazı hastalarda belirtiler mevsimsel olarak tekrarlar. Özellikle bahar aylarında şikayetleri olan hasta grubunun sıklıkla polen alerjileri vardır. Bazı hastalarda ise belirtiler yıl boyu sürebilir. Bunlar sıklıkla ev tozu akarı alerjisi, mantar sporları, hayvan tüy ve deri döküntüsü alerjisi olan hastalardır. Tanısında en önemli nokta hekimin muayenesinden sonra alerji testlerinin yapılmasıdır. Deri testleri kanda bakılan alerji tetkiklerine göre daha duyarlı ve kesinlikle daha hassastır. En fazla yarım saatte sonuç veren güvenli ve hızlı bir metottur."
Tedavi için öncelikle sakınılması mümkün olan alerjenlerin uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Karaayvaz, "Fakat ev tozu gibi bazı alerjenler yok edilmese de azaltılabilir. Ancak polen gibi engelleyemeyeceğimiz bazı alerjenler için pencereleri sabah saatlerinde biraz geç açmak fayda verebilir. Tedavideki ikinci adım ise ilaç tedavisidir. Fakat verilen ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz, kullanıldığı sürece rahatlatabilir. Bazı hastalar buna rağmen yeterince rahatlayamazlar. Böyle hastalarda alerji aşı tedavisi planlanmalı" değerlendirmesinde bulundu.
- Alerjik astım KOAH'a dönüşebilir
Karaayvaz, alerjik astım belirtilerinin genelde 5 yaşın altında başladığına işaret etti. Astımın belirtilerinin değişkenlik gösterebileceğini belirten Karaayvaz, "Astımlı hastalar düzenli takip ve tedavisi yapılması gereken gruptur. Yoksa ileri yaşlarda kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) denilen tedavisi zor kronik hastalığa kadar ilerleyebilir. Alerjik astım tedavisinde ilk adım aile ve hastaya hastalığın ve hastalıkta kullanılacak ilaç ve cihazların anlatılması olmalıdır. Bunun yeterince yapılmaması ve uygun ilaç ile cihazın seçilmemesi tedavinin başarısını etkileyebilir. Hastalar düzenli takip edilirse bu problemler çözülebilir. Alerjik astımlı hastalarda da bu tedavilerle yeterince cevap alınamadığı durumlarda, alerji aşı tedavisi uygulanabilir" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.