Markanız Varsa Yurt Dışında Tescilletmeyi Unutmayın
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de görüşülmekte olan Patent Kanun Tasarısı sorular bölümünde Niğde ilindeki durumuBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye sordu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ,“Niğde ilinde patent için başvuru yapılmış mıdır, eğer yapılmışsa kaçtır? Niğde'de patent alan herhangi bir ürün var mıdır? sorusuna Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü şöyle yanıtladı: Niğde ilindeki patent durumu.. Niğde Milletvekilimiz "Kaç patent var?" diye soruyor. Niğde ilinden 2015 yılında 4 adet patent başvurusu var, 2 adet faydalı model başvurusu var, 69 adet marka başvurusu var, 3 adet de endüstriyel tasarım başvurusu yapılmış. Şu anda ulaşabildiğim rakamlar bunlar ”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca ülkemizde üretilip yurt dışında farklı kişilerce markası tescillenen ürünlerin durumunu da Bakana sordu. Gürer:“Ülkemizde üretilen ve mevcut yasal düzenlemeyle patent almış firmalar yurt dışına ürününü gönderdiğinde o ülkede -yasalara göre- aynı ürün için farklı kişiler patent almışsa o ürünün o ülkeye girişine engel teşkil ediyor. Bu konuda bir düzenleme düşünülüyor mu? Yani, Türkiye'deki ismini yurt dışında başka bir kişi aldığı zaman Türkiye'den gönderilen ürünün o ülkede satışı engelleniyor ve bunun karşılığında ya o kişiyle anlaşarak bir ücret ödüyor ya da o ürün o ülkeye giremiyor. Bununla ilgili bir düzenleme düşünülüyor mu?A markasına sahip firma bu ürününü gidip Almanya'da satacağı zaman, oradaki o ürünü başka birisi kendi adına tescil ettirmişse götürüp bu ürünü o isimle satamıyor, o kişiyle anlaşmak zorunda.” Dedi.
Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yazılı yanıtında,”Marka başvuruları ülkeseldir. İşletmelerimiz hem Türkiye’de hem yurt dışında marka almaları gerekmektedir. Eğer Türkiye’de alınan marka başka bir ülkede başkası tarafından alınmışsaihracatta sorun yaşanır. Onun için işletmelerin yurt dışında da marka başvuruları yapmaları gerekir. Uluslararası mevzuat bu şekilde” yanıtı verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.