Kurtulmuş'tan CHP'ye iktidar olabilmenin tüyosu
İSTANBUL
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “CHP’li arkadaşlara da şöyle bir tüyo vereyim; CHP’nin bundan sonra Türkiye’de iktidarı yakalayabilmesinin tek yolu varsa o da cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geçiyor. Bunu savunmaları lazım. Kendi menfaatlerini, geleceklerini düşünüyorlarsa. Milletin adamı olan birilerini bulsunlar. Hep eleştireceklerine, program ortaya koysunlar.” dedi.
Kurtulmuş, Ordu Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen “Zeytinburnu STK Buluşması”nda cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.
Türkiye için önemli bir dönüm noktası olan 16 Nisan’daki halk oylamasında, Orduluların üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, “Biz sefer ile yükümlüyüz, zaferin, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğunu biliyoruz. Biz, bu nedenle üzerimize düşeni yapacağız, 16 Nisan’a kadar da bu meseleyi anlatacağız. İnşallah milletimiz de 16 Nisan’da Türkiye’nin önünü açacaktır.” diye konuştu.
BBP Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu ölümünün 8'inci yılında rahmetle anan Kurtulmuş, Yazıcıoğlu ile yaşadığı bir anısını paylaştı.
Kurtulmuş, “Bu milletin değerlerini taşıyan, faziletli, cesur ve liyakatli bir kardeşimizdi. Allah mekanını cennet eylesin, makamını ali eylesin.” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 16 Nisan’ın, Türkiye için önemli dönüm noktalarından biri olduğuna dikkati çekerek, anayasa değişikliğinin laf olsun diye yapılmadığını söyledi.
Anayasa değişikliği, anayasa reformunun, 1982 Anayasasının kabul edildiği günün ertesi gününden beri tartışıldığını anlatan Kurtulmuş, kalan haftalarda, bu sistemin hastalıklarını iyi bilmek ve millete iyi anlatmak zorunda olduklarını ifade etti.
Kurtulmuş, mevcut sistemin, “vesayetçi ve çatışmacı” bir yapıya sahip olduğunu belirterek, ortada sandık olmasına rağmen milletin dediğinin değil, kapalı kapılar ardında başkalarının dediğinin olduğunu kaydetti.
Türkiye’de siyasi iradenin hep baskı altında tutulduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, çok partili siyasi hayata geçişten bu yana Türkiye’de kapatılan siyasi partileri, zorla koltuğu altından alınan başbakanları hatırlattı.
“Bu adamlar kötü olduğu için değil, sistem kötü”
Mevcut anayasanın hastalıklarından birisinin de “yönetimde çift başlılık” olduğunu aktaran Kurtulmuş, geçmiş dönemlerde sistemin yapısı nedeniyle cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan krizler ve Türkiye’nin bu nedenle karşılaştığı sorunlara değindi.
Mevcut anayasadaki 104. maddede yer alan cumhurbaşkanının görevleriyle ilgi kısma işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanına öyle bir yetki bir vermişler ki layüsel. Bir sürü yetkisi var, sorumluluğu ise yok. Başbakan ve bakanların ise yetkisi de sorumluluğu da var. İki tarafta da yetki olursa kavga kaçınılmaz. Onun için Özal, getirdiği adamla kavga etmek zorunda kaldı. Demirel, getirdiği hanımefendi ile kavga etmek zorunda kaldı. Hatta öyle dermiş ki Demirel, ‘Şu Tansu Hanım kadın olmasa, onu camdan atardım.’ Ecevit, Sezer ile kavga etti. Bu adamlar kötü olduğu için değil, sistem kötü. Bu 1982 Anayasasını siviller yapmadı, darbeciler yaptı.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının “tek adam” şeklinde söylemlerinin olduğunu aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Anayasa değişikliği maddelerini okuduklarını hiç zannetmiyorum. Tek adam arıyorlarsa mevcut anayasanın cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen maddesine baksınlar. Ama Kılıçdaroğlu’nun telaşı şu, eğer bu millet doğrudan doğruya cumhurbaşkanını seçerse... Şimdi cumhurbaşkanı, bütün hükümet sisteminin başı oluyor. Başbakan kalkıyor. İkisinin yetkisi birleşiyor. Şöyle düşünüyorlar, hiç CHP’li birisi, bu memlekette cumhurbaşkanı olmayacak. Buna inanmışlar, kendilerini de şartlandırmışlar. Bu milletin çarşısından, pazarından geçmeyen, bu milletin mescidi ile camisi ile ilgisi olmayan, bu milletin geçmişiyle, tarihiyle irtibatı olmayan, bu milletin dertleriyle kederlenmeyen hiç kimse, bundan sonra bu ülkede cumhurbaşkanı olamayacaktır. CHP’li arkadaşlara da şöyle bir tüyo vereyim; CHP’nin bundan sonra Türkiye’de iktidarı yakalayabilmesinin tek yolu varsa o da cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden geçiyor. Bunu savunmaları lazım. Kendi menfaatlerini, geleceklerini düşünüyorlarsa. Milletin adamı olan birilerini bulsunlar. Hep eleştireceklerine, program ortaya koysunlar. 2023 vizyonunu, 2071 vizyonunu beğenmiyorlarsa kendileri de 2100 için bir vizyon koysunlar. Türkiye için, nasıl bu ülkenin kalkınacağına ilişkin sözler söylesinler. Halkla birebir irtibatı olan insanlar, siyasi liderler yetiştirsinler, laf yetiştirmek yerine siyaset kadroları yetiştirsinler.”
“Bizdeki anayasa değişikliği sizi neden bu kadar çok ilgilendiriyor?”
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, siyasi istikrarsızlıkların sona erdirilmesi için de mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Ekonomik krizlerin de mevcut sistemin hastalıklarından olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin daha da iyiye gitmesini istediklerini söyledi.
Kurtulmuş, 16 Nisan’daki halk oylaması kampanyasına, dışarıdan da davetsiz misafirlerin dahil olduğunu hatırlatarak, Avrupa’dan bazı ülkelerin Türkiye’nin bakanlarına ve milletvekillerine “Evet” kampanyası yaptırtmadığının altını çizdi.
Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerin “Hayır” kampanyasına destek vermek için çeşitli uygulamalar yaptıklarını ifade eden Kurtulmuş, Avrupa’nın iki yüzlü uygulamalarını eleştirdi.
Numan Kurtulmuş, İsviçre’nin Bern kentindeki terör örgütleri PKK, DHKP-C ve YPG’nin de aralarında olduğu gruplar tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef gösteren skandal pankarta ilişkin tepkisini de dile getirdi.
Kurtulmuş, “PKK, AB’nin terör listesinde olan bir örgüt değil mi? Sen nasıl oluyor da PKK’nın ‘hayır’ kampanyasına müsaade ediyorsun? Türkiye’nin bakanına, milletvekiline müsaade etmiyorsun. Neden bu kadar çok telaşlanıyorsunuz? İsviçre ayrı bir devlet, Hollanda, Avusturya başka bir devlet... Bizdeki anayasa değişikliği sizi neden bu kadar çok ilgilendiriyor?” ifadelerini kullandı.
Muhabir: Ali Kemal Akan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.