Kur'an kurslarına kız öğrencilerin talebi daha çok
Kur'an kurslarına kızların erkeklerden daha fazla talepte bulunduğu bildirildi.
Yaz Kur'an kurslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara'da eğitim veren Kız Kur'an Kursu Müdürü Fatma Aşkar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği müfredatın uygulandığı kursta, yaklaşık 350 öğrencinin bulunduğunu söyledi.
Rahatlığın arttığı dönemde, çocukların evde anne babadan yeterince dini eğitim alamayacağını ileri süren Aşkar, çocukların Kur'an öğrenebilmeleri için sadece yaz aylarında değil en az bir yıl kursa gönderilmeleri gerektiğini söyledi.
Aşkar, ''Bu çok önemli, çünkü bir eğitim ortamında alınan, ev ortamında alınamayabiliyor. Bugün değerler çok değişti, rahatlık çok arttı. Çocuk, evinin rahatlığı içinde anneden babadan ne kadar dini eğitim alabilir ki. Olmuyor. Onun için velilerin bu eğitimi yazla geçiştirmeyip, en az bir yıllık kurs olarak çocuklarına kazandırmaları, önemsemeleri, öncelemeleri lazım'' dedi.
Kursta yaz döneminde eğitim alan en genç öğrencinin 8, en büyük öğrencinin ise 32 yaşında olduğunu bildiren Aşkar, ''Kışın teyzeler daha çok rağbet gösteriyor ve yaş 60-70'i buluyor. Yani aslında 7'den 70'e hizmet veriyoruz'' diye konuştu.
İhtiyaçları olan öğretmen ve belletmenleri de kendilerinin yetiştirdiğini ifade eden Aşkar, kurslarında hafızlık, yüzünden okuma (Kur'an-ı Kerim'i bakarak okuma), hanım ve ihtisas gruplarının bulunduğunu bildirdi.
-''Hafızlığı kısa sürede tamamlayıp örgün eğitime devam etmelerini istiyoruz''-
Erkek Kur'an Kursu Müdürü Ahmet Türe de öğrencilerden ücret almadıklarını belirterek, ''yatılı kursların yok denecek kadar'' azaldığını savundu.
Türe, eğitim sürecinde öğrencilere öncelikle Kuran'ı düzgün okumayı, abdest, namaz ve gerekli tüm dini bilgilerin öğretildiğini ve kabiliyeti olan çocuğu hafızlığa yönlendirdiklerini belirtti.
Kursa gelen öğrencilerin, hafızlığı kısa sürede tamamlayıp örgün eğitime de devam etmesini istediklerini kaydeden Türe, ''Ama ne hikmettir ki bize gelenler genellikle kırsal kesimden ve gelir seviyesi düşük ailelerin çocukları olduğu için 'En kısa zamanda nasıl iş sahibi oluruz' diye düşünüyorlar. Böyle olunca çocuk, 'Burada 2-3 sene hafızlık göreceğim, dışarıdan imam hatip lisesini de bitireyim' diyor. 3 yıl içinde hafızlığı da imam hatip lisesini de bitiriyor ve KPSS'yi de kazanınca kısa yoldan, imam olarak mesleğe başlamış oluyorlar'' dedi.
Kur'an kurslarına kız öğrencilerin erkeklere oranla daha çok talepte bulunduğuna dikkati çeken Türe, ''Kur'an kurslarına bayanların talebi artarken erkeklerin azalıyor. O yüzden de biz ücret istemiyoruz öğrencilerimizden. Hem öğrencileri çekmek hem de zaten ailelerin dar gelirli olmaları sebebiyle ücret veremeyeceklerini, öğrencinin gelemeyeceğini bildiğimiz için istemiyoruz'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.