Mutlu Olmak Veya Olmamak.

Mutluluk, nasıl elde edilir, ne kadar sürer? İnsan ömrü bunun için yeterli mi?

Antik Yunan’da mutluluk, ahlaklı olmak ve erdemli bir hayat yaşamak demekti.

Aristo’ya göre Mutluluk, ancak erdemli ve kusursuz bir karaktere sahip olmakla mümkündür.

Başarının mutluluk getirdiğine dair inançlarımız çok kuvvetli olduğundan yeni başarılar için enerjimizi fazlasıyla harcamakta, başaramayınca da karamsarlığa düşmekteyiz.

Kaliforniya Üniversitesi’nin bir araştırmasında, başarının mutluluk getirdiğinden çok, mutlu ve huzurlu kimselerin, başarıya ulaştıklarında, ulaşmayanlara oranla daha fazla sevindikleri ortaya çıkmaktadır.

Alman düşünürlerden Wilhelm Schmid ise ne kadar çok insan sırf mutlu olmaları gerektiğine inandıkları için kendilerini mutsuz ediyor, diyor.

Mutluluğun bir başka türü aslında mutluluğun içinde mutsuz olmaktır. En yaygın şekli depresif durumda olunmasıdır.

Sizce mutlu olmak için neye sahip olmak gerekir?

Mutlu olmak için çok para mı gerekir? İnsan para sahibi olunca mutlu olur mu?

Çoğumuza göre mutlu olmak için, evlenmek, araba, ev sahibi olmak lâzımdır.

Çoğunluk mutluluğun varılacak bir hedef olduğunu düşünür. Bazılarımız ise mutluluğu, başına konacak bir talih kuşu gibi görür; eğer insanın şansı varsa mutlu olur; yoksa mutsuz olur deriz.

Unutmayalım ki, çok para çok konforlu bir hayat sağlar ama insanı mutlu etmez.

Paranın mutluluk getirmeyeceği düşüncesi, “Easterlin Paradoksu olarak bilinir. Easterlin‘in 1970’lerin başında Amerika, Japonya ve İngiltere’de yaptığı araştırmalara göre, ailelerin geliri artınca mutluluk seviyeleri artmıyordu. Amerika’da piyangodan büyük ikramiyeyi kazananlar üzerinde yapılan araştırmada da benzer sonuçlar elde edildi. Piyangoyu kazanan şanslı insanların mutlulukları ortalama bir yıl sürüyordu.

Mutlu olmak için kimseye, hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Mutluluk hayattaki bedava olan şeylerle elde ediliyor. Birilerine yardım etmek şefkat göstermek, iyilik yapmak insanları maddi olan şeylerden daha çok mutlu etmektedir.

Mutluluk; sevgi ve şefkat ilişkileri içinde yaşanan bir duygu. İnsan; içinde sevgiyi, şefkati büyüttüğü zaman mutlu oluyor. Mutluluk içinde bulunduğumuz durumları nasıl algıladığımız; yaşadıklarımızdan iç dünyamıza neyi, nasıl aktarmayı tercih ettiğimizdir.

Mutluluk sadece bizim tercihimizdir.

Kalın Sağlıcakla

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi