Kulak: "Adana; Çin İçin Avrupa Ve Ortadoğu'nun Anahtarı"

Kulak: "Adana; Çin İçin Avrupa Ve Ortadoğu'nun Anahtarı"
 Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Çin’in yüzyılın son çeyreğinde izlediği üretim ve ihracata dayalı büyüme modeliyle hızla...

 

Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Çin’in yüzyılın son çeyreğinde izlediği üretim ve ihracata dayalı büyüme modeliyle hızla kalkınarak ekonomisiyle tüm dünyayı etkileşim içine almayı başaran örnek ve model bir ülke olduğunu belirterek, “Adana, doğu ve batı arasındaki merkezi konumu ve ulaşım ağları üzerindeki yeriyle Çin için Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına açılan anahtar şehir konumundadır. Çin’i, baraj, hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi yönünden zengin ve enerji talebi yüksek olan bölgemize yatırıma davet ediyoruz” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang beraberindeki heyetle ATO’yu ziyaret ederek karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılması konusunda görüş alışverişinde bulundu. ATO Yönetim Kurulu üyeleri Zübeyt Şendur, Mehmet Özel, Erdinç Güneyli ve Cevdet Şeker’in yanı sıra Çinli iş adamlarının da katıldıkları ziyarette konuşan Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana’da, Çin ile yatırım ve ticaretin artırılması yönünde her türlü altyapının bulunduğunu söyledi. Kulak, “Türkiye ve Adana özelinde ihracat odaklı büyümenin gerekliliğine inanıyoruz. 8 yıl içinde ülkemizin dış ticaret hacmini üç kat artırmayı hedefliyoruz. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için mevcut Avrupa ve Ortadoğu ağırlıklı ticaretimizi tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişletmeye çalışıyoruz. Odamız tarafından dış ticaret ağımızı genişletmek ve yeni pazarlar ve müşteriler edinmek amacıyla dünyanın her yerine üyelerimizin katılımlarıyla iş gezileri düzenlenmektedir. Çin heyetinin Odamıza yapmış olduğu ziyaretin, Adana ile Çin arasında kurulacak ticaret köprüsünün ilk taşını oluşturmasını temenni ediyorum. Özellikle geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz Hizmet Sektörü Çalıştayı kapsamında yayla ve sahil kesimlerinde hayata geçirmeyi planladığımız özel yerleşkelerde Çin’in yaşlı nüfusuna turizm hizmeti verebiliriz” diye konuştu.
Adana’dan Çin’e gerçekleşen ihracatın 31.4 milyon dolar, ithalatın ise 221 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Tarkan Kulak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Adana özellikle BTC ve Kerkük Yumurtalık petrol hatlarıyla dünyanın en önemli petrol üslerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından olan Çin ile bu alanda önemli işbirliği potansiyelimiz olduğunu değerlendiriyorum. Teşvikler, destekler, vergi muafiyetleri, serbest bölgeler, organize sanayi bölgesi, iki büyük liman, kara, deniz, demiryolu bağlantıları ve uluslararası havalimanlarıyla Adana, yatırım ve iş yapmak için gelen Çinli dostlarımıza Türkiye’deki en uygun şehir konumunda bulunmaktadır. Çünkü Adana, doğu ve batı arasındaki merkezi konumu ve ulaşım ağları üzerindeki yeriyle Çin için Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına açılan anahtar şehir konumundadır. Oda olarak karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi noktasında atılacak her adıma hazırız. Çinli işadamlarının da her türlü iş ve yatırım talebine gerek ortak bulma noktasında, gerekse de destek hizmetleri bakımından cevap vermeye hazırız. Çin’i, baraj, hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi yönünden zengin ve enerji talebi yüksek olan bölgemize yatırıma davet ediyoruz.”
Konuşmasının son bölümünde iki ülke ticareti arasında yaşanan sıkıntılara da değinen Kulak, “Karşılıklı yatırımlar ve ticaret alanında en önemli sorunların başında vize gelmektedir. Bu noktada Sayın Büyükelçiden Türk iş adamlarına vize konusunda kolaylık sağlamasını talep ediyoruz. Yine fikri sınai mülkiyet hakları alanında yaşanan sorunlar, eyaletler bazında farklılar gösteren standartlar, Çin bankalarının teyitli akreditif açmaması, Çin veya diğer ülke bankalarınca açılan akreditiflere teyit eklememesi, dış ticaret ödemelerine ilişkin kuralların yeterince oturmamış olması Çin dış ticaretinde yaşadığımız sıkıntılardır. Bu ziyaretle başlayan diyaloğumuzun, mevcut sorunların çözümü konusunda kısa zamanda olumlu etki yaratacağına inanıyorum” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang da, iki ülke arasındaki dış ticaret dengesizliğinin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla önemli bölgeleri ticaret heyetleriyle ziyaret ettiklerini söyledi. Adana’nın başta tarım ve tekstil olmak üzere birçok alanda önemli artılara sahip bir kent olduğunu da belirten Büyükelçi Hongyang, “Adana mevcut potansiyelinin yanı sıra sürekli gelişim gösteren bir metropol. Ortadoğu ve Afrika pazarlarına Adana’dan kolaylıkla ulaşmak mümkün. Örneğin Adana’da Çinliler tarafından kurulan bir fabrika bulunuyor. Çin’den Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’ya ihraç edilen mallar için çoğunlukla Mersin Limanı kullanılıyor. Bu ziyaret ile gelecekteki ticaretimize yönelik çok önemli mesafeler aldığımıza inanıyoruz. En kısa zamanda Adana Ticaret Odası’nın oluşturacağı bir ticaret heyetini Çinli yatırımcı ve işadamlarıyla ikili görüşmeleri de içeren büyük bir organizasyonda bir araya getireceğimize inanıyorum” görüşlerini dile getirdi.
Ziyaretin son bölümünde ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak Çin Büyükelçisi Hongyang’a, ATO’nun 120. kuruluş yılını simgeleyen şilt verdi. Büyükelçi Yu Hongyang da Kulak’a Çin vazosu hediye etti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.