Kırım Tatar Milli Bayrak Günü

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü
 Ukrayna’da, başta Kiev olmak üzere farklı şehirlerde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı. KİEV (AA) - Ukrayna’da, başta Kiev olmak...

 

Ukrayna’da, başta Kiev olmak üzere farklı şehirlerde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı.

 

KİEV (AA) - Ukrayna’da, başta Kiev olmak üzere farklı şehirlerde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı.

Başkent Kiev’de Kırım Tatar Milli Bayrak Günü nedeniyle "iki bayrak-tek ülke" ismi verilen etkinlikte 6 metre genişliğinde, 39 metre uzunluğunda Kırım Tatar bayrağı şehrin ana bulvarı Kreşçatik’ten Bağımsızlık Meydanı’na kadar taşındı. Bayrağın taşınması Jamala’nın Sovyetler Birliği döneminde Stalin’in Kırım Tatar halkını sürgün etmesini konu alan "1944" isimli şarkısı ile başladı.

 

“Millet, vatan, Kırım” sloganının atıldığı bayrak taşıma etkinliğinin ardından Bağımsızlık Meydanı’nda miting düzenlendi.

 

Mitinge Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Topraklarından ve Sığınmacılardan Sorumlu Bakanı Vadim Çernış da katıldı.

 

Kırımoğlu, burada yaptığı konuşmada, Kırım Tatar bayrağının sadece Kırım Tatar halkının değil, özgürlüğün ve işgale karşı mücadelenin sembolü olduğunu belirterek, “Bayrağımız sadece Kırım Tatar halkı için değil, Kırım’da yaşayan diğer milletler için de yeniden bir sembol oldu. İnsanlar, bu bayrakta işgalden kurtuluşun ümidini görüyor” ifadesini kullandı.

 

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü, Herson ve Harkov şehirlerinde de değişik etkinliklerle kutlandı.

 

Kırım Tatar Bayrağı ilk kez 1917’de 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı tarafından kabul edilmişti. 2010’da yapılan 5. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda her yıl 26 Haziran’da Kırım Tatar Bayrak Günü’nün kutlanmasına karar verilmiş ve ilk kutlama o yıl içerisinde gerçekleştirilmişti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.