Kendimi çok yorgun hissediyorum...

Kendimi çok yorgun hissediyorum...
Mevsim geçişleri metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olduğu gibi birçoğumuzda yorgunluk belirtilerine hatta ruhsal sıkıntılara yol açarKas ağrıları,...

Mevsim geçişleri metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olduğu gibi birçoğumuzda yorgunluk belirtilerine hatta ruhsal sıkıntılara yol açar

Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları yine baharın gelişiyle artmakta, yorgunlukla birlikte; konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebilmektedir

Tüm bu sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de, yaklaşan yazın paniğiyle, kendimizi şok diyetlere, zayıflama kürlerine adarız. Oysa diyet, kişiye özel olmalıdır; çünkü en sevdiğiniz besin aslında en büyük düşmanınız olabilir! Kilo kontrol problemleri, karın şişkinliği, ödem, sindirim ve emilim bozuklukları, eklem ağrıları, astım, dikkat eksikliği, depresyon, hiperaktivite... Dyt.Gülşah Yücel'den bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolları:

Madde 1: NEYE İHTİYACINIZ VAR BİLİN!

Herkes için sağlıklı olan besinler sizin için olmayabilir. Öncelikle hassasiyetiniz olan besinleri tespit edin ki programınız size özel olabilsin.

Madde 2: ÖĞÜN ATLAMAYIN!

Günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketin. Öğünleriniz arasındaki boşlukları 3 saati geçmeyecek şekilde düzenleyin. Böylece;

?  Kan şekeriniz düşmez

?  Hiçbir zaman fazla yemez ve kilo alımına davetiye çıkarmazsınız

Madde 3: YEDİĞİNİZİN NOTUNU ALIN!

Hayat boyu, yediğiniz herşeyi yazmanızdan bahsetmiyoruz. Ancak dönem dönem beslenme günlükleri tutmak;

?  Daha net görmenizi sağladığından daha sağlıklı seçimler için teşvik edilirsiniz.

?  Tekrarlayan ve alışkanlık haline gelen besinleri belirleyerek olası intolerans gelişimlerini durdurmanıza yardım eder.

?  Zararlı olduğunu bildiğiniz ama her seferinde 'bir kereden bir şey olmaz' dediğiniz besinleri ne sıklıkta yediğinizi göstererek, gerçekle yüzleşmenizi sağlar.

Madde 3: UZMANA DANIŞIN

?  Doktorunuzun onayı olmadan zayıflama diyetleri ve benzeri beslenme değişikleri yapmayın.

?  Düzenli egzersiz yapın. Egzersizi uzmanından öğrenin.

Kuru gıdaları önemseyin

Madde 4: SUYU UNUTMAYIN!

Hergün en az 1-1,5 litre su için. Eğer isterseniz bu, iyice sulandırılmış meyve ya da sebze suları da olabilir. Çay-kahve gibi idrar oluşumunu arttıran besinlerin su alımı olarak kabul edilmediğini, aklınızdan çıkarmayın.

Meyve ve bitki çayları iyi birer alternatiftir. 1 dilim limon ya da biraz naneyle kaynamış su içebilirsiniz.

Madde 5: RENKLERİ SADECE MODAYA DEĞİL, BESLENMENİZE DE KATIN!

Mümkün olduğunca çok çeşit renk ve aromadaki taze besinleri tüketmeye çalışın. Günde en az 10 farklı besin çeşidine ulaşmaya çalışın. Asla kahvaltısız güne başlamayın. Yulaf, çerezler, kök sebzeler, muz ve sütle bir kahvaltı edebilir; öğle yemeğinde ton balığı ya da peynirli, marul, bezelye, domates ve az miktarda sos içeren bir salata yiyebilir; daha sonra akşam yemeği için balık, patates, havuç, brokoli ve bezelye tüketebilirsiniz. Bu şekilde 12 farklı çeşit besini elde etmiş ve kendinize iyi bir besin öğesi çeşitliliği sağlamış olacaksınız.

Madde 6: POSALI BESİNLERİN TÜKETİMİNİ ARTTIRIN!

Yeterli posa alımı; bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, kansere karşı koruyucudur ve tokluk süresini uzatır. Posa alımını arttırmak için;

?  Öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışın.

?  Ekmeğinizi tam buğday/çavdar/tam tahıllı gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih edin.

?  Gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve, 3-4 porsiyon sebze tüketimini hedefleyin.

?  Haftada mutlaka 1-3 kez kuru baklagil yemeklerini tüketmeye özen gösterin.

Lokmaları iyi çiğnemelisiniz

Madde 7: DOĞRU YAĞLARI - YETERLİ MİKTARDA TÜKETİN!

Günlük enerji alımının yağdan gelen kısmı %25-30 arasında olmalıdır. Yani, kişinin gereksinimi olan yağ miktarı, kişinin gün içerisinde alması gereken enerji miktarına bağlıdır.

Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş (hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur), üçte biri tekli doymamış (zeytin, zeytin yağı, kolza ve fıstık yağı, badem, fıstık, diğer kuru yemişlerin çoğu, avakadoda bulunur), kalan üçte biri de çoklu doymamış (mısır, soya, balık) yağ asitlerinden oluşmalıdır.

Madde 8: BESİNLERİ YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEYİN!

Doygunluk hissi, yemek yendikten ortalama 20 dakika sonra hissedilmeye başlar. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek sırasında, her lokmadan sonra çatal ve bıçağınızı masaya bırakarak yemeğinize sık sık ara vermek basit bir çözüm olabilir.

Sindirim ağızda başlar. Bu nedenle, lokmalarınızı iyi çiğneyin. Yeterince çiğnenmemiş besinin sindirimi çok daha uzun sürecektir. Üstelik bu, var olan besin intoleranslarınıza bir yenisini daha eklemenize neden olabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.