Kanlanma bozukluğu hasarına çörek otu
MKÜ'nün, yaklaşık 10 bin liralık bütçeyle yaptığı bilimsel çalışma sayesinde, "ölümden başka her derde deva" olarak bilinen çörek otunun, organlarda kanlanma bozukluğu hasarını yüzde 70'e kadar azalttığı tespit edildi
- MKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yönden:
"Ortadoğu ve Anadolu topraklarında büyük şifa kaynağı olarak bilinen çörek otunun koruyucu etkilerini inceledik. Organlarda oluşan kanlanma bozukluğu (iskemi-reperfüzyon) hasarını yüzde 70 engellendiğini tespit ettik"
HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Astım, yüksek tansiyon ve kanser gibi hastalıkların yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve halk arasında "ölümden başka her derde deva" olarak nitelendirilen çörek otunun, Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) yapılan bilimsel araştırmayla iskemi-reperfüzyon hasarı olarak bilinen, organlardaki kanlanma bozukluğunu yüzde 70 azalttığı tespit edildi.
MKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zafer Yönden, AA muhabirine, yapılan çalışmanın üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafından yaklaşık 10 bin liralık bütçeyle desteklendiğini söyledi.
Çalışmanın ana konusunun çörek otu olduğunu belirten Yönden, geleneksel tıbbın, modern tıbba alternatif olarak insanları farklı çözüm arayışlarına yönelttiğini kaydetti.
Bu arayışların, insanları geleneksel tıp olarak adlandırılan bitki köklerinden veya kendisinden elde edilen ilaç yapımına ittiğini aktaran Yönden, şöyle devam etti:
"Geleneksel tıbbi ilaçların içerisinde geçmişte çok kullanılan, halen birçok tıbbi maddenin içerisinde yer alan çörek otu başta geliyor. Çörek otunun birçok hastalık üzerindeki etkisi araştırıldı ve faydaları kanıtlandı. MKÜ olarak yaptığımız çalışma ise çörek otunun iskemi-reperfüzyon hasarını ortadan kaldırmasıdır. İskemi-reperfüzyon hasarı, çeşitli damar tıkanıkları sonrası gelişen ciddi bir problemdir. İskemi, kelime manası olarak dokulara kan sağlayan damarların bir şekilde (pıhtı veya mekanik) tıkanmasıyla dokularda beslenme bozukluğunu takiben gelişen reaksiyonlar bütününe denir, reperfüzyon ise tıkalı olan damarın ilaçlarla veya mekanik olarak açılması sonrası oluşan reaksiyonlar zincirinin adıdır."
İskemi ve reperfüzyon hasarında, kansız kalan dokuların tekrar kanlanması sonucu zararlı durumun ortaya çıktığına dikkati çeken Yönden, şu bilgileri verdi:
"Bu durum her organ için bir sorundur. Ameliyat yapılan tüm organlarda böyle bir durum söz konusudur. Bazı hastalıklarda ve değişik ameliyatlarda vücutta hasar oluşumuna yol açan bu durumu önlemek için çalışmalarımızda Ortadoğu ve Anadolu topraklarında büyük şifa kaynağı olarak bilinen çörek otunun koruyucu etkilerini inceledik. 'Ölümden başka her derde deva' olarak nitelendirilen çörek otunun, organlarda oluşan kanlanma bozukluğu (iskemi- reperfüzyon) hasarını yüzde 70 engellendiğini tespit ettik."
Aynı çalışmada aspirinin etkinliğinin de incelendiğini paylaşan Yönden, çörek otunun oksidatif stresi azaltıcı etkisinin aspirinden daha iyi seviyede olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.