'İyi yazarlar dergilerden çıkar'
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesindeki Dergi Fuarı etkinlikleri kapsamında ?Dergiciliğin Dünü Bugünü? üzerine gerçekleştirilen panel büyük ilgi gördü.
Yenidünya dergisi yayın yönetmeni Mahmut Bıyıklı?nın yönettiği panele Ali Bulaç, Mustafa Armağan, Ali Ural, Metin Karabaşoğlu, Hamza Türkmen gibi dergicilik tecrübesi olan yazarlar katıldı.
İlk sözü alan Yazar Ali Bulaç Düşünce dergilerini anlattığı konuşmasında şunları söyledi: ?Cemil Meriç dediği gibi hür tefekkürün kaleleridir dergiler gazeteye ve kitaba benzemez fakat iyi bir kitap yazarı dergilerden yetişir. Maalesef bugün elimizde televizyon ekranları ve internet siteleri var büyük oranda fikir hayatımızı onlar etkiliyor hatta belirliyor, bundan dolayı da iyi bir mütefekkir yetişmiyor. Hâlbuki iyi bir mütefekkir kendini önce dergilerde test eder, sahneye çıkar adeta ilk heyecanlarını dergilerde atar ve gelen tepkiler kendi yönünü tayin etmesinde çok önemli rol oynarız?
Bulaç?tan sonra söz alan Ali Ural ise Edebiyat dergilerinin önemine değindi. Ural temel meselelerin altını çizdiği konuşmasında ? Edebiyat dergiciliğinin tarihi çok eski değil 100 yıllık bir tarihi var Türkiye de. Bizim kültürümüzde keşkül vardır keşkül dergi olmasa bile bir nevi vakti zamanında o çeşitliliği ifade eden bir araç olduğunu ifade etti.
TARİH DERGİSİNE İHTİYAÇ VAR
Tarih dergileri üzerine sunumunu gerçekleştiren Yazar Mustafa Armağan ise sağlam bir Tarih dergisine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu belirterek şunları vurguladı.
Armağan; ?Bizim ilk tarih dergimizin çıkışının tam 100. yıl dönümündeyiz. Tam 100 yıldır tarih dergiciliği Türkiye de kesintilerle, aksamalarla bazen bilimsel dergi, bazen popüler dergi şeklinde devam ediyor. Türkiye de bir tarih ilgisi var ama bilgi boyutunda yeterince ciddi bir disiplin kurulunun da olduğunu söyleyemiyoruz?
Hamza Türkmen ise İslami dergilerin bilinçlenme hususunda önemli bir görevi üstlendiğini belirtirken Metin Karabaşoğlu da artık dergilerin dilini yenilemesi gerektiğini söyledi.
Dergicilik üzerine bir ilk olma özelliği taşıyan panel Dinleyici sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.