İşitme engellilere "Türk işaret dili"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan proje kapsamında ilk kez Türk işaret diline yönelik dil bilgisi kurallarını içeren kitap hazırlanacak.
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan proje kapsamında ilk kez Türk işaret diline yönelik dil bilgisi kurallarını içeren kitap hazırlanacak.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlık tarafından işaret dili altyapısı oluşturulması için "Türk İşaret Dili Araştırma Projesi"nin hayata geçirildiğini söyledi.
Projenin, işitme engellilerin eğitimi ve gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayan Çiftçi, "Proje, işaret dilinin, ulusal ve standart dil haline getirilerek bölgeler arası farklılıkların betimlenmesi, Türk işaret dili sistemiyle ilgili bilimsel çalışmalar için ülke veri tabanı oluşturulması, bu doğrultuda Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı'nın hazırlanması ve yayımlanması amacıyla geliştirildi" diye konuştu.
Çiftçi, Türkiye'de halen işitme engelliler arasında kullanılan işaret diline dair dil bilgisi kurallarının betimlenmediğini ve işaret dili uygulamalarına yönelik standart eğitim modüllerinin geliştirilmediğini bildirdi.
Bu nedenle işaret dilinin yaygınlaştırılması, öğretimi, ölçümü ve işaret dili tercümanlarıyla öğreticilerinin yetiştirilmesine yönelik uygulama alanında aksaklıklar yaşandığını dile getiren Çiftçi, bu kapsamda bakanlığın, Türk işaret diliyle ilgili mevzuatın hazırlanması, araştırma projesiyle veri toplanması ve dil bilgisi kitabının hazırlanması çalışmaları yürüttüğünü vurguladı.
- Proje 26 ilde uygulanacak
Proje çalışmalarına geçen ay başlandığını anlatan Çiftçi, projenin Edirne, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Muğla Ortaca, Denizli, İzmir, Balıkesir Edremit, Çanakkale, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Sivas, Adana, Mersin, Konya, Antalya, Samsun, Trabzon, Rize, Erzurum, Kars, Van, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da uygulanacağını kaydetti.
Çalışmayla Türk işaret dilinin bölgesel kullanım farklılıklarının belirleneceğini ifade eden Çiftçi, bölgesel olarak verilerin toplanacağını, örneklem grubunun yaş, cinsiyet ve eğitim durumuna göre analizlerinin yapılacağını bildirdi.
Genel Müdür Çiftçi, şunları kaydetti:
"Proje sonucunda hazırlanacak Türk İşaret Dili Dilbilgisi Kitabı'nın içeriğinde, işaret ve konuşma dili, toplum dil bilimsel görünüm, ses bilgisi ve ses bilim, biçim bilim, söz dizim ve anlam bilim yer alacak. İşitme engeli bulunan veya konuşarak iletişim ihtiyacını karşılayamayan her yaştan bireyi kapsayacak proje, Türk işaret dilini kullanmaya ve öğrenmeye ilgisi, ihtiyacı olan toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı hedefliyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.