İşçinin 4.5 Yıla Kadar SGK Primi İŞKUR’dan
Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanlığı ile Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Adana İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle “Sanayicilerin çalışma hayatındaki gayretlerini daha verimli biçimde yönlendirmeleri” amacıyla seminer düzenlendi. Seminerde, sanayicilere eleman ihtiyaçlarını İŞKUR’dan karşılamaları ve elemanlarının İşbaşı Eğitim Programına katılmaları halinde yararlanacakları kolaylık ve teşvikler anlatıldı.
AOSB Bölge Başkanlığı Seyhan Salonunda yapılan seminerde, sanayicilere “Çalışma ve İş Kurumu hizmetlerinin işverenler için daha kullanışlı hale getirilmesi, istihdamın korunması, arttırılması, teşviklerden ve mali desteklerden yararlanma, yükümlülükler ve idari para cezaları konularında “ bilgiler verildi.
İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, İl Müdür Yardımcısı Fatih Burhan, birim şefi Yalçın Oruç ile sanayicilerin katıldığı seminerde, eğitim sunumunu İŞKUR İşveren Hizmetleri İş ve Meslek Danışmanı Celal Say yaptı.
İŞKUR’DAN ELEMAN ALIMINDA SAĞLANAN TEŞVİKLER
Çalışma yaşamında sanayicilerin sıklıkla karşılaştığı soruların yanıtını, sorunların çözümünü içeren ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren İş ve Meslek Danışmanı Celal Say, İŞKUR tarafından işverenlere yönelik verilen hizmetleri anlattı. İŞKUR Danışmanı Celal Say, sunumunda eleman tercihinin İŞKUR kanalıyla yapılması halinde işverenlere sağlanan teşvik ve kolaylıkları da anlattı. Say, “ 31.12.2015 tarihine kadar, iş yerlerinin yeni işe aldıkları İŞKUR’da kayıtlı, en az 6 ay süreli işsiz işçileri, nitelik ve mesleki belgeye uygun işte çalıştırmaları ve kuruma talep vererek istihdam etmeleri şartıyla sağlanacak teşvikleri şöyle sıraladı:
4.5 YILA KADAR SGK PRİMİNİ İŞKUR ÖDÜYOR
“Bu durumda, 18-29 yaş arasındaki erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan; mesleki yeterlik belgesine sahip olanların 54 ay, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenlerin 42 ay, hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanların 30 ay boyunca SGK işveren primi İŞKUR tarafından finanse edilecektir. Yine aynı koşullarda, 29 yaşından büyük erkeklerden; mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 30 ay, hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların 6 ay, çalışmakta iken, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki belge veya niteliğe sahip olanların 12 ay boyunca SGK işveren primi yine İŞKUR tarafından finanse edilecektir.”
ENGELLİNİN PRİMİ DE KARŞILANIYOR
4857 Sayılı İş Kanunun 30. maddesi gereği 50’den fazla çalışanı olan özel sektör iş yerlerinin toplam çalışan sayısının yüzde 3’ü kadar engelli personel istihdam etmek zorunda olduklarını belirten Celal Say, istihdam teşvikleri kapsamında engelli personelin SGK işveren priminin Hazine tarafından karşılandığını hatırlattı. Engelli çalıştırma azami maliyetinin 1.411 TL, engelli çalıştırmama maliyetinin ise 2.095 TL olduğunu bildiren Say, İşbaşı Eğitim Programı Teşvikleri konusunda da sanayicilere bilgi aktardı.
İŞVEREN KENDİ İŞÇİSİNİ YETİŞTİRİYOR
İşbaşı Eğitim Programlarının, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin,yine kuruma kayıtlı iş yerlerinde;
daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlediğini vurgulayan İŞKUR danışmanı Celal Say, “Program, işverenin istihdam edeceği kişiyi kendisinin yetiştirmesine olanak sağlamaktadır. İşveren katılımcı adaylarını kendisi belirleyebileceği gibi kurumdan da talep edebilir” bilgilerini verdi.
İşbaşı Eğitim Programlarının, beden işçiliği, temizlik, çaycılık gibi herhangi bir vasıf gerektirmeyen alanlarda düzenlenemeyeceğini kaydeden Say, programa katılmak için, İŞKUR’a kayıtlı işsiz ve 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenle yakınlığı bulunmamak gerektiğini bildirdi. Say, emeklilerin katılamayacağı programda İŞKUR’un katılımcıya işbaşı eğitim programına katıldığı her bir fiili gün için; zaruri giderleri olarak 36.5 TL ödediğini, işverenlerin ise herhangi bir ücret ödemediklerini sözlerine ekledi.
İŞVEREN PRİMİNİ İŞSİZLİK FONU KARŞILIYOR
Say, İşbaşı Eğitim Programının sanayiciye sağladığı teşvikleri ise şöyle sıraladı:
“31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olan kişilerin; programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde ilgili alanda istihdam edilmesi halinde, imalat sanayi sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. 30/06/2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarının katılımcıları için bu süreler 6 ay artırımlı uygulanacaktır. Bu kapsama girmeyenler ise kişinin cinsiyetine ve belge durumuna göre 6 ile 30 ay arasında teşvikten faydalanacaktır. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara kurumumuzun yaptığı ödemelere ek olarak işveren tarafından yapılacak ödemelerin brüt asgari ücretin yarısına kadar olan tutarı, vergi matrahından düşülebilecektir.”
SANAYİCİLERİN SORULARI CEVAPLANDI
İŞKUR Danışmanı Celal Say, sunumunda sanayicilere, “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi (UMEM) Kurs ve Teşvikleri, İŞKUR’un işverenlere yönelik destekleri, işverenlerin İŞKUR’a yönelik yükümlülükleri, uygulama konusu olan idari cezalar" gibi konularda ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
AOSB Bölge Başkanlığı ile İŞKUR Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği eğitim semineri, soru-cevap bölümüyle devam etti. Bu bölümde sanayiciler, çalışma hayatında karşılaştıkları soru ve sorunlarla ilgili olarak İŞKUR yöneticilerine sorular yöneltti. İŞKUR yöneticileri de sanayicilerin sorularını yanıtladı.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.