“İş Ahlakı Bakımından Helal-Haram İlişkisi Zayıflamıştır”

“İş Ahlakı Bakımından Helal-Haram İlişkisi Zayıflamıştır”
 İGİAD Tarafından “İş Ahlakının Yaygınlaştırılmasında İş Dünyası, Üniversiteler Ve Sivil Toplumun Rolü” Konulu Panel Düzenlendi“İş...

 

İGİAD Tarafından “İş Ahlakının Yaygınlaştırılmasında İş Dünyası, Üniversiteler Ve Sivil Toplumun Rolü” Konulu Panel Düzenlendi

“İş Ahlakının Yaygınlaştırılmasında İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü” paneli, 09 Mayıs 2016 tahinde Gaziantep, Şahinbey Belediyesi, Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, Gaziantep AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan,  Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziylan ile davetliler katıldı.

 

İGİAD Başkanı Ayhan Karahan: “KAZANCIN NİTELİĞİNDEN ÇOK MİKTARININ ESAS ALINDIĞI BİR ZAMANDA YAŞAMAKTAYIZ”

İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, 13 yıl önce kurulan İGİAD’ın iktisadi girişim ve iş ahlakı konusunda iş dünyası ile STK’ları bir araya getirme gayreti içinde olduğunu dile getirdi. Ahlak çalışmaları içinde yer alan önemli konulardan birisinin iş ahlakı olduğunu ifade eden Karahan, “Günümüzde iş ahlakı bakımından helal-haram ilişkisinin zayıflaması bizi fazlasıyla endişelendirmektedir. Kazancın niteliğinden çok miktarının esas alındığı bir zamanda yaşamaktayız. Bizim için hak eksenli bir iş hayatı, helal kazanç ve adil paylaşım esastır. Yine bizim için ahlaki olmayan iş meşru değildir. Lakin gelinen bu noktada çok fazla yoldan sapmalar olmuştur. İş ahlakı alanında en önemli göstergelerden biri de borç alacak ilişkisidir. Bu ilişki karşılıklı güven, verilen sözde durma ve yapılan taahhüde uyma esası üzerine kuruludur. Bu hususta da erozyon yaşanmaktadır” dedi.

 

Konuşmaların ardından Yıldız Teknik Üniversitesi, İİBF İşletme Bölümü, Örgütsel Davranış Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un yönetiminde gerçekleşen panelde, gerçekleşecek panelin diğer konuşmacıları, Prof. Dr. Saffet Köse (İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi Dekanı),  Ahmet Ziylan (Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı), Hüseyin Dinçel (İGİAD Başkan Yardımcısı, Ak Yapı Yönetim Kurulu Eş Başkanı) de iş ahlakına yönelik düşüncelerini aktardı.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi, İİBF İşletme Bölümü, Örgütsel Davranış Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş: “İŞ AHLAKI DEYİNCE İYİ, DOĞRU VE GÜZELİ ARIYORUZ”

Özellikle iş ahlakının günümüzde gelindiği noktanın önemine vurgu yapan Erdoğmuş: “İş ahlakı deyince iyi, doğru ve güzeli arıyoruz. İş ahlakının yaygınlaşması sadece İslam toplumunun değil dünyanın çözüm aradığı bir husus. Özellikle batılı ülkelerde 30 yıl önce iş ahlakı ders olarak okutulmaya başladı, ülkemizde de yeni yeni okutulmaya başladı. Üniversiteler bu dersi okutarak teorik alanda, iş dünyası da pratikte öğretileriyle bu alana destek verecektir ümidindeyiz” dedi.

 

Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziylan: “ÇOK ZENGİN OLMAK İÇİN DEĞİL İNSANLARA DAHA FAYDALI OLMAK İÇİN ÇABALAMALIYIZ”

İnsanlığa faydada yarışmalıyız diyen Ziylan: “Herkes daha ileri, daha başarılı olmak için çalışması gerekmekte lakin daha çok zengin olmak için değil insanlara daha faydalı olmak için çabalamalıyız. İnsanlara hatta bütün mahlûkata faydalı olmak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekmekte. Neden İslam dünyası geri kalmış, düşünmeden edemiyorum. Çünkü İslam her yerde yalan söyleme diyor, miskinlik yapmak Müslüman toplumuna yakıştıramıyorum.  İnsan çalışırken alın teriyle helalinden kazanması lazım. Peki, bunlar için neler yapılması lazım; çalışkan olması lazım ama tek başına yetmiyor, dürüst çalışkan olmamız lazım. Eğer dürüst değilsek çalışmamız boşa.” dedi.

 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse: “AHLAKIN İÇİNDE DİN YOKSA KALICILIK OLMAYACAKTIR”

Hukuk ile ahlak arasındaki bağlantıyı işaret eden Köse:” Gerçekten ahlak önemli, iş ahlakını oluşturamamışsanız hukuk ile netice olmanız çok zor. Eğer hükümler ahlaka dayanmıyorsa bir kalıcılık yok. Modern dünyanın ürettiği seküler kavramların içinde Müslüman kalmaya çalışıyoruz. Tüketiciler üreticilerin adeta esiri haline gelmiş durumda. Helal peşinde koşanın farz üstüne farz olduğunu unutmamamız lazım. Ahlakın içinde din yoksa kalıcılık olmayacaktır. Modern dünya en çok ahlaka ihtiyaç duyarken, hayatı sekülerleştirdiği için de ahlakı imkânsız kılanda bizzat kendisi oluyor. Vicdanımızın boyutuyla ahlakı irdelememiz gerekiyor. Vicdan Allah’ın kalbimizdeki sesidir. Ama maalesef bugün dünyada vicdan kalmamış. Vicdanlı insanların dünyaya hâkim olması lazım.  Bize muhabbet ve sevgi gerekmektedir. Seküler kavramlar ile Müslümanlar mutlu olamayacağı aşikâr kanaat etmemiz lazım. Helal kazanç ve kul hakkı duyarlılığı bilinci bizim önceliğimiz olsun.” dedi.

 

İGİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel: “BİZİ BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE DÜNYEVİLEŞMEDİR”

Günümüzde Ahlakın toplum üzerinde belirleyici faktörü oldukça önemine vurgu yapan Dinçel: “Kapitalizmin vahşi hayatında İGİAD’ın önemi giderek artmaktadır. İnsanların fıtri özellikleri Ahlaki davranışların alt yapısı, din ise bu yapının üst yapısıdır. Maalesef günümüzde bizi bekleyen en büyük tehlike dünyevileşmedir” dedi. Günümüz sorunlarının en başının olan çoğaltma tutkusuna vurgu yapan Dinçel, “İnsanın sahip olduğu her şeyi kendisine emanet olarak görmediği için kapitalizm gün geçtikte çoğalmaktadır. Asıl ve bize göre doğru olan ise Allah’ın bize verdiklerinin tamamıyla emanet olarak algılamasıdır. İnsanlar için değişmez değerleri vaaz etme yetkisi sadece insanı yaratandadır. ” dedi. Konuşmasının son bölümünde İGİAD’ın gayesinden, hedeflerinden ve faaliyetlerinden bahseden Dinçel, ”Bereket kavramını iyi bir şekilde anlatmak için çaba sarf ediyoruz” dedi. 

Program konuşmaların ardından sunulan plaket takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.  

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.