İmam hatipli öğrencilerin uluslararası başarısı
İSTANBUL - SEFA MUTLU
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinde uygulanan uluslararası müfredatta başarılı olan 11. sınıf öğrencileri Ruşen Kartal ve Ayşenur Gökçe, katıldıkları Cambridge IGCSE (Uluslararası Genel Orta Öğretim Sertifikası) programında, ana dil alanında en yüksek notu alarak "Outstanding Cambridge Learner Awards Top in the World" sertifikası almaya hak kazandı. Öğrenciler böylece dünyanın sayılı üniversitelerine girmekte rakiplerinin bir adım önüne geçmiş oldu.
Ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazandığı başarılarla adından sıkça söz ettiren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin öğrencileri Ruşen Kartal ve Ayşenur Gökçe, 145 ülkeden 100 bini aşkın öğrencinin katıldığı programda birinci oldu.
IB (Uluslararası Bakalorya) müfredatına da katkıda bulunan IGCSE müfredatı, 14-16 yaş aralığındaki lise öğrencilerine yönelik en popüler program olarak biliniyor. Müfredat sonunda yapılan sınavlardan geçer not alan öğrenciler, dünyanın sayılı üniversitelerine girmekte rakiplerine göre bir adım önde oluyor.
İşverenler tarafından da fazlaca önemsenen IGCSE müfredatı, öğrencilerin "yaratıcı düşünme", "sorgulama", "problem çözme" gibi becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. IGCSE kapsamında 2 yıl boyunca eğitim alan öğrenciler, başarılı süreç sonunda 11 ve 12. sınıflarda IB programına katılıyor.
Okul Müdürü Mitat Tekçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Top in the World" sertifikasını almayan hak kazanan öğrencilerinin kendilerini gururlandırdığını söyledi.
"Türkiye'de öncü dünyaya örnek" bir eğitim kurumu olma vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Tekçam, okullarının 90'lı yıllarda üniversiteye giriş sınavlarındaki başarılarla adını duyurduğunu hatırlattı.
Tekçam, 2000'li yıllarda okulun yönünü uluslararası başarılara çevirdiğini anlatarak, "Uluslararası başarılar için 2013-2014 eğitim öğretim döneminde hazırlık artı 4 yıl eğitim programına başladık. Bu süreçte 2014'te Cambridge IGCSE programı, 2016'da da IB akreditasyonunu aldık. Öğrencilerimiz hazırlıktaki yoğun dil eğitim sonrasında 9 ve 10. sınıflarda IGCSE'ye, 11 ve 12. sınıflarda IB programına dahil olabiliyor." diye konuştu.
Bu programlar içerisinde ulusal müfredatın yanında uluslararası müfredatın da verildiğini aktaran Tekçam, bu yıl IGCSE programının ilk mezunlarını verdiğini söyledi.
İlk mezunlarının uluslararası alanda başarılı olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getiren Tekçam, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası müfredatı öğreniyorlar. Böyle olunca yoğunlaşmaları ve daha fazla zaman ayırmaları gerekiyor. Bu programlara katılan öğrencilerimiz haftada 6 gün eğitim alıyor. Cumartesileri de eğitim almaları gerekiyor. Öğrenciler yaz programlarına da katılıyor. Hamdolsun, Milli Eğitim ve uluslararası müfredatlarla birlikte öğrencilerimiz çok güzel bir seviyeye gelmiş oluyorlar."
"Öğrencilerin okuma ve yazma becerileri gelişiyor"
Uluslararası Program Anadil Türkçe Edebiyat Öğretmeni Metin Necmi Koç, IGCSE ve IB programlarının normal müfredattan farklı olduğuna vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:
"Türk müfredatında edebiyat dersleri, biraz daha edebiyat tarihi odaklı. Biraz daha ezber merkezli. Uluslararası programlar pratiğe yönelik ve çocukların yeteneklerini geliştirmek üzere yapılan çalışmalar. Pratiği biraz açmak gerekirse, çocuğun okuma, yazma ve anlama becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Milli Eğitim müfredatıyla beraber götürülüyor. Farklı anlatım teknikleri üzerine öğrencilerin yazma ve okuma yeteneklerini geliştiriyoruz. Bu programlar neticesinde öğrencimizden tasvir, hikaye ve benzeri tarzlarda yazmayı öğrenmesi gibi milli eğitim müfredatında olmayan çalışmaları da yapmasını ölçüyoruz. Bunlardan biri mesela kaynaştırma yazısı yapması. Öğrenciye iki ayrı metin veriyoruz ve bunları analiz ve sentez yaparak tek metin haline getirmesini istiyoruz."
Koç, iki yılın sonunda öğrencilerin iki ayrı sınava girdiğini ifade ederek, sınavların yurt dışında sınav okuyucuları tarafından değerlendirildiğini söyledi.
Öğrencilerden programa dahil olanların ilk kez bu sınavlara girdiğini yineleyen Koç, "Yaklaşık 145 ülke, 100 bini aşkın öğrenci arasında iki birinci çıkardık. Bu da bizi son derece gururlandırdı." dedi.
Koç, IGCSE programında görev alan öğretmenlerin de eğitimleri olduğu bilgisini vererek, öğretmenlerin de yurt dışı, yüz yüze veya online eğitimlere katıldığını belirtti.
IGCSE'de dereceye giren öğrencilerden Ruşen Kartal, hazırlık sınıfında yoğun bir şekilde İngilizce ve Arapça eğitimi aldıklarını dile getirerek, bunun IGCSE'ye girmelerine katkısı olduğunu anlattı.
Kartal, programın pratiğe dayalı olmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "IGCSE'ye başladığımızda ilk olmanın verdiği bir sorumluluk vardı. Bu nedenle daha çok çalıştık. İlk mezunlar olarak süreci başarıyla tamamladığımızı düşünüyorum. Fen bilimleri alanında laboratuvarı aktif olarak kullanıyorduk. İngilizce de ise gramerden çok yazma odaklı çalıştık. Üretkenlik açısından çok verimli oldu. IGCSE'den mezun olduk ve IB programına başladık." ifadelerini kullandı.
İki yıllık süreç sonunda kendilerindeki gelişimi gördüklerini anlatan Kartal, yazma ve okuma becerilerinin geliştiğini söyledi.
Birincilik kazanan diğer öğrenci Ayşenur Gökçe özellikle ana dil dersinde başarılı olmalarının her hafta başka yazarların kitaplarını okumalarının faydası olduğunu anlattı.
Gökçe, her hafta yazılar kaleme aldıklarını aktararak, "kaynaştırma metin" çalışmalarının kendilerini zorladığını, fakat gelişimlerinde önemli rol oynadığını belirtti.
Programın öğrencileri sürekli çalışmaya teşvik ettiğini dile getiren Gökçe, "Dersi derste dinlemek çok önemli. Dersler İngilizce olduğu için bunu anlamak ve sentezlemek çok önemli. Öğretmenlerimizin tavsiye ettikleri kitapları okumak da sürece önemli bir katkı sağladı." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.