İlkyardımda İlk 2 ve 4 Dakika, Sağlıklı Sağ Kalım İçin Çok Önemli…
Hayat kurtarmada birincil önem taşıyan ilkyardım eğitiminin yaygınlaşması amacıyla Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu önemli bir çalışmaya imza attı. Kent merkezine ortalama 95 Kilometre uzaklıkta olan ÇÜ Aladağ Meslek Yüksekokulu’nun Madencilik ve Ormancılık Programlarında eğitim gören öğrencilere, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu akademisyenleri ilkyardım bilincini geliştirmek amacıyla uygulamalı eğitim verdi.
Ormancılık ve madencilik gibi zor şartlarda ve kırsalda mesleklerini icra edecek öğrencilere bu alanlarda olası kaza ve doğal afetlerde hayat kurtarmada önemi yüksek olan ilkyardım eğitimi anlatıldı.
ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda verilen eğitimde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azade Sarı, Aladağ Meslek Yüksekokulu öğrencilerine erişkin hastalarda kalp masajının nasıl yapılması gerektiğini eğitim maketleri üzerinde uygulamalı olarak yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Sarı, 2015 yılı Kasım ayında yurtdışında ‘Yeniden Canlandırma Dernekleri’ tarafından yayınlanan ve ülkemizde de sağlık personellerince takip edilen yaşam kılavuzlarına göre, telefon aracılığıyla hasta başındaki kişilere uygulatılan kalp masajının kişilerin sağlıklı sağ kalım olasılığını artırdığının kanıtlandığını söyledi.
İlk yardımın hastanın hayatta kalmasına ve sonrasında uygulanacak tedavide büyük önem taşıdığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sarı, “Öğrenciler mezun olduktan sonra belki de sağlık ekiplerinin geç ulaşabileceği zorlu arazi koşullarında çalışacaklar. Bu nedenle ihtiyaç duyulduğu takdirde 112 Komuta Kontrol Merkezi’nin denetiminde ve onların yönlendirmesiyle kalp masajı uygulayabilme ihtimalleri bu eğitimle tam olacak.” dedi.
“İlkyardımda İlk Dört Dakika Çok Önemli.”
Yrd. Doç. Dr. Sarı kalbi duran bir kişiye ilkyardımda bulunularak kalp masajı yapılmasının önemli olduğuna değinerek bu ilkyardımın ise, özellikle ilk dört dakika içerisinde yapılmasının kişilerin sağlıklı sağ kalım olasılıklarını arttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sarı, 4 dakikadan sonra müdahaleye başlandığı takdirde beyin hasarının olabileceğini ve bu sürenin on dakikayı geçmesi durumunda hastada kalıcı beyin hasarı geliştiğinin kanıtlandığını kaydetti.
Öğrencilere Elektro Şok Cihazı Kullanımı Öğretildi.
Yetişkin insanlarda ani kalp durmasının en önemli sebeplerinin ölümcül ritim bozuklukları olduğunu ve ilk dakikalar içinde uygulanan elektroşokun bu ritimlerin normale dönmesini sağlayabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Azade Sarı, büyük alışveriş merkezleri, havaalanları gibi kalabalık yerlerde Otomatik Eksternal Defibrilatör (Şok cihazı) cihazlarının bulunduğunu hatırlattı.
ÇÜ Aladağ Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sevim Polat da, okullarında ‘Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı’ ile ‘Maden Teknolojisi Programı’ olduğunu belirterek, “Öğrencilerimizin mesleki anlamda yetişmelerinin yanı sıra bazı donanımları edinmelerini çok önemsiyoruz. Bunun için de, gelecekte yapacakları mesleklerinin bir parçası olarak gördüğümüz ilkyardım eğitimini organize ederek farkındalık yaratmak istedik. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Öğrencilere Uygulamalı ve Teorik Eğitim Verildi.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Neslihan Boyan ise, Aladağ Meslek Yüksekokulu öğrencilerine İlk ve Acil Yardım Programı Akademisyenleri Yrd. Doç. Dr. Azade Sarı, Öğretim Görevlisi Gülay Halidi ile Öğretim Görevlisi Seçil Taylan tarafından “Temel Yaşam Desteği”, “İlkyardım”, “Olay Yerinin Değerlendirilmesi”, “Kanamalar ve Kanama Kontrolü”, “Çevresel Acillerde İlk Yardım Uygulamaları” eğitiminin hem teorik hem de uygulamalı yapıldığını belirterek, eğitim sonunda öğrencilere katılım belgesi verildiğini söyledi.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.